https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Vlada bo odkupila letošnji pridelek pšenice, kmetom namenila 22 milijonov evrov pomoči

01.07.2022 ob 16:00  

Današnja novinarska konferenca je potekala po seji vlade. Odločitve, sprejete na današnji seji, so predstavili ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko in predsednik vlade dr. Robert Golob.

"Žal je situacija v svetu, predvsem v Ukrajini, vsak dan slabša, kar se pozna ne samo v cenah, ampak tudi v razpoložljivosti hrane za naprej," je na novinarski konferenci izpostavil premier.

Pri sprejemanju ukrepov je vlada po njegovih pojasnilih sledila dvema tipoma usmeritev. "Na eni strani smo se ukvarjali s tem, kako pomagati slovenskim kmetom, da bodo povišani stroški tako goriv kot gnojil in ostalega repromateriala čim manj vplivali na njihove stroške in posledično tudi na cene hrane, na drugi strani pa smo se ukvarjali s tem, kako vzpostaviti učinkovit nadzor maloprodajnih cen za potrošnike," je pojasnil.

Država bo kmetom namenila dobrih 22 milijonov evrov

Kmetom bo država za različne namene namenila nekaj več kot 22 milijonov evrov, je dejal Golob in naštel pomoč za pridelovalce mleka, subvencije za gorivo in subvencije za nabavo repromateriala in gnojil.

Hkrati bo vlada po njegovih besedah poskrbela za celovit odkup pšenice, pridelane v Sloveniji, prek zavoda za blagovne rezerve. "Kmetom želimo pomagati s tem, da jih razbremenimo stroškov, hkrati pa želimo tudi ta pridelek v celoti zadržati v Sloveniji," je dejal.

Kot je poudaril, bo država na ta način kmetom dala jasnega enega kupca in stabilno ceno. "Vedeli bodo, po kakšni ceni lahko prodajo," je dejal Golob, ki verjame, da bo zaradi tega cena tudi nekoliko nižja.

Na drugi strani bodo po njegovih besedah poskrbeli, da bo Slovenija v jesen vstopila z večjimi blagovnimi rezervami kot običajno, "ker pred nami ni zima, ki bi bila čisto običajna, in je prav, da se na to pripravimo".

Pri tem je dejal, da večji trgovci po svetu že špekulativno kupujejo predvsem pšenico na zalogo, nekatere države, med njimi Švica, so že šle v tak ukrep.

Pripravili košarico izdelkov za nadzor maloprodajnih cen

Ministrstvo za kmetijstvo je pripravilo košarico 15 izdelkov, ki je po premierjevih besedah usklajena s trgovinsko zbornico in pri katerih bodo sproti nadzirali cene. "Ne gre za regulacijo, saj cen ne bo določala vlada, ampak še vedno trgovci, vlada pa bo poskrbela, da bodo cene med seboj primerljive, pa tudi javno znane," je pojasnil.

To bo po Golobovih besedah pomenilo, da se bo lahko kupec sam aktiviral in ugotovil, kateri je tisti trgovec, kjer se mu splača kupiti nek izdelek. Spremljali bodo tudi kakovost teh izdelkov in vpeljali sistem primerjanja cen tudi v sosednjih državah z namenom osveščanja slovenskih potrošnikov, kakšna je realna tržna cena.

Razporeditev pomoči kmetom

Kot je dodala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, bo država za sektor mleka namenila 5,2 milijona evrov pomoči, prejelo jo bo okrog 4.000 kmetijskih gospodarstev za okoli 80.000 do 85.000 krav molznic. Pomoč naj bi bila izplačana do septembra.

2,2 milijona evrov bo šlo za ukrep pomoči za pogonska goriva, ki bo predvidoma izplačan do jesenske setve. "Vzeli smo obdobje dveh mesecev, in sicer glede na količino, ki jo kmetje dobijo povrnjeno kot trošarino. Gre za 0,2 evra po litru," je povedala ministrica Šinko.

Prav tako do jesenske setve namerava vlada izplačati največji del pomoči, in sicer 15 milijonov evrov za pomoč pri repromaterialu.

Cena pšenice naj bi bila 400 evrov na tono

"Cena, ki so jo ponudili primarni kmetovalci, je bila 400 evrov na tono. A na eni strani država pomaga z različnimi ukrepi v višini okoli 22 milijonov evrov, zato pričakujem, da se bomo na drugi strani pogajali in prišli skupaj. Ko bomo sedli za mizo, bomo videli, kaj lahko dosežemo," je dejala ministrica.

Ministrica Šinko je v odgovoru za novinarsko vprašanje pojasnila tudi, da se vlada zaenkrat ni odločila za znižanje davka na dodano vrednost (DDV). Ta ukrep bi bil sprejemljiv le, če bi ob njem spremljali cene na vseh ravneh, sicer bi se lahko nižji davek prelil v marže, je dejala.

FOTO: Izrez videa

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.07.2022 ob 17:03 JAKA gost

      Ta vlada bi dala kmetom 22 milijonov eur pomoči . Pred dvema tednoma so govorili ,da bodo kmetje dobili 50 milijonov eur pomoči , potem pa bi se pogajali za ceno pšenice , češ saj ste dobili pomoč . Je treba delat , kaj izračunat . Kako boš nekoga prisilil , da proda pšenico po nižji ceni ? Kmetje bodo prodali tistemu , ki da več . Kakšni ukrepi so bili na ceno elektrike pogonskega goriva ! Hrana gre v nebo , vlada pa bo predstavila cenike vseh trgovcev z hrano . Potrebno je pomagati takoj in ne da gre vlada na dopust in so ljudje prepuščeni samemu sebi . Pred volitvami so pa vedeli kako in kaj !

      23 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.07.2022 ob 17:13 gost

      POJMA NIMAŠ GOLOB KAJ IN KAKO BI NAREDIL !!!!!!!!!DRUGIM PA NE PUSTIŠ DO BESEDE !!!!!!NIČ DRUGAĆE IN BOLJŠE NE DELAŠ OD PREJŠNE VLADE !!!!! ŠE VEČ,,,,,TVOJE UKREPANJE GRE PO POLŽJE.,,,,,,,,,,

      20 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.07.2022 ob 17:16 Janči gost

      Pesem ptic golobov: Kmetje bodo imeli samo enega odkupovalca, zato bo cena nižja!!! Hahaha, prisila torej, kot po vojni in še desetletja dolgo, dokler Prekmurje ni povsem obubožalo. V soc jeziku se temu reče kampanja za odkup pšenice. V prevodu: bolj jih naserjemo, več bodo "naši" zaslužili. Moj deda je znal odreagirati, raje je s pridelkom krmil živino, pa ne golobe.

      21 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.07.2022 ob 17:29 gost

      Najslabša vlada od kar obstaja Slovenija ????????????

      20 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.07.2022 ob 17:34 gost

      Hočejo dobiti čim več v proračun to je cela umetnost ,da bodo lahko financirali njihove strokovnjake , ki niso nobeni strokovnjaki

      21 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.07.2022 ob 17:39 gost

      Golob idi raje na počitnice bo več koristi--------------

      19 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.07.2022 ob 17:48 jaka gost

      kmet bo ponudil tistemu, ki da več, maš prav, SAMO POTEM MU NAJ TISTI DA TUDI SUBVENCIJO, ne pa da to prosijo vlado, z pšenico in koruzo pa že 20 let "švercajo in šeftajo. Včasih je bilo tak, iz izkušenj, če nisi krompirja prodal zadrugi, drugo leto nisi bil privilegiran dobiti vsega gnojila od zadruge. Če si ga prodal v Dalmacijo, SI DRUGO LETO V ZADRUGI ODJEBO. pA JE TUDI VRAG VZEL ZADRUGE, ČEPRAV SO DLALE DOBRO, SO PA VODILNI BILI MAFIJA, takrat spokrdli, danes imajo privat firme z 60 zaposlenimi Madžari. Jebi ga, to je realnost Slovenskih kmetov.

      8 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.07.2022 ob 18:02 gost

        Subvencije so iz Bruslja, seveda tudi iz našega denarja. Če za nafto, plin in elektriko in marsikaj drugega veljajo cene na evropskih borzah, zakaj ravno pri kmetih ekonomska logika ne bi veljala? Aja, ker moramo jesti. Voziti se, greti in piti vodo tudi, pa cena za vse grozovito rase. Trkajte na vest še pri kom drugem, ki tudi dobiva subvencije in spodbude, pa nas gladko guli.

        5 5 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.07.2022 ob 17:59 Karel K. gost

      V tem slovenskem kmetijstvu je sama norost in manipulacija. Če imaš samo vrt, ohišnico te trewtirajo kot kmeta, da moraš plačati članarino kmečki zbornici, nisi pa deležen subvencij, subvencije za nafto, če moraš to eno njivo s trsktorjem preorati, v tem primeru nisi več kmet. Ma to je čista lopovska prevarantska banda. Ni presenečenje, da je lahko tako nesposobna Šinkova postala ministrica za kmetijstvo. Tu bi moral nekdo biti kateri ve kaj se sploh na kmetiji dela, ne pa uradniški faco kot je Šinkova. Golob pa se itan ne razume na kmetijsko stroko.

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      01.07.2022 ob 18:02 malo se smirite gost

      , pa od Lenarta dle nima nihče problemov z novo vlado, vi butalci prekmurski pa mislite, da bi Janša to že rešil. On je rešil sebe z 25 miljardo novih dolgov v dveh letih, danes je to potrebno vračat. Malo se smirite, janči bo spet vladal 2069 v krtovi deželi, kjer ne bodo plesali. Kak je prišel Golob se takoj poje in pleše, kaj za vraga niste to počeli lani JUNIJA, BUTALCI PREKMURSKI.

      5 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.07.2022 ob 18:54 gost

        Bosanc mi zate nismo nobeni butalci .Ti si se pa privlekel v Pomurje z culo !!!! Po kaj si sploh prišel v Pomurje ,da boš jebal Pomurce ali za boljši kruh ,ki ti v zabačeni jugi niso dali .!!!!!!! Sram pa te je lahko ,da se sedaj ko jih šteješ73let obnašaš do pomurca kot da ti je deveto prase . Hvala za nekolturni odnos do nas . Naj te je sram !!!!!!!!

        16 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.07.2022 ob 19:05 gost

        18:2 Naj ti bo življenju hudo ,drugega nisi vreden Ti boš nas zmerjal z butalci idiot ničveden Marš govbno zver?????????????

        9 1 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      01.07.2022 ob 18:05 Karel K. gost

      Če že hočejo Golobovi napolniti domače silose s pšenico, potem morajo dati konkurenčno ceno pšenici, ne pa da jo bodo ceneje odkupovali. Namesto subvencij naj jim dajo malo višjo ceno in jo bodo kmetje prodali doma, tako pa jo bodo prodali tja kjer bo dražja. Izsiljevanje s subvencijami, kot to nekdo prodaja pa ne bo imelo pozitivnega efekta, saj kmatu subvencije pomagajo, da lahko preživi, to ne more biti pogoj, da potem mora državi za bagatelo prodati svoje pridelke. Saj je tudi v ostalem gospodarstvu tako. Koliko pomoči je dobilo gospodarstvo v zadnjih dveh letih, da so lahko preživeli. Ogromno! Koliko nepovratnih sredstev dobijo privilegirani podjetniki kateri niso sposobni biti podjetniki vendar so, ker podpirajo eno od obeh političnih elit v Sloveniji, nimajo pa pojma o stroki in ekonomiji. Zato ni treba kmetov ločiti in jih tretirati kot drugorazredne in jim obešati neke nemoralne in ne strokovne pogoje za opravljanje svojega dela.

      17 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      01.07.2022 ob 18:56 Leopold II. gost

      Golobova vlada je super! Edino či nej!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      01.07.2022 ob 19:04 gost gost

      Ti ob 18.54 nauči se pisati, pa te se imej za slovenca. Najprej sebi pamet soli, če jo maš, , glede na napisano bolj malo. Kak se sploh upaš glasiti, ka vse hodi po sveti.

      1 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      01.07.2022 ob 19:08 gost

      Pisal bom tisto kar ti pišeš za nas prekmurce delavni narod , ne pa takšnega lenuha kot si ti 19:4

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      01.07.2022 ob 19:34 gost

      Holob še več lačnih ust si naredil ......sramota

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      01.07.2022 ob 19:40 gost

      Golob ni sprejel nobenega ukrepa proti draginji prepustil nas je trgu .

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      01.07.2022 ob 20:00 gost

      Iz Slovenije so naredili Slovencem najbolj priljubljeno poučno oddajo KMETIJA

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      01.07.2022 ob 21:27 Nenad gost

      Evropa tiska samo denar ki kmalu ne bo vreden nic ....zdaj deli in stem vpostavlja totalni nadzor nad vsem.Prej je bil covid za vse kriv ,,,zdaj vojna v Ukrajini ...vse se pa je zacelo z izstopom Velike Britanije iz evrope...

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      02.07.2022 ob 9:13 figa gost

      Celi mandat samo še kadruješ ,gledaš za riti le teh , ljudje pa pa se naj znajdejo po svoje kakor vedo in znajo .Takšen odnos si pokazal že na samem štartu Holob in od tebe ni kaj dobrega za pričakovati. Obljube si talal kot bombončke sedaj pa talaš figo v žepu ali si jih pa že takrat . Najbolj zafuštrana vlada do sedaj .

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      02.07.2022 ob 9:16 gost

      Janša je pa je šel na dopust ! Pametno ! Kaj se bo z teleti ukvarjal saj mu ne sežejo do kolen !!!!!!!!!!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      02.07.2022 ob 15:53 gost gost

      kmetom namenila 22 milijonov evrov pomoči in po enega hlapca in deklo na kmetiji, da ne bo delovna sila predraga !

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.