https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Lendavi slavnostno odprli maketo naftnega vrtalnega stolpa

05.07.2022 ob 6:05  

Ob prazniku rudarjev, 3. julija, so na ploščadi pred Hotelom Cubis Občina Lendava s prerezom traku slavnostno odprli maketo naftnega vrtalnega stolpa. 


Zbrane je na otvoritvi nagovoril podžupan Občine Lendava v začasnem opravljanju funkcije župana Ivan Koncut, ki se je za restavracijo tri metre visoke makete vrtalnega stroja zahvalil podjetju Nafta Strojna, njihovemu direktorju mag. Dragu Franku in mag. Dragu Baši, ter podjetju Petrol Geo, ki je omogočilo postavitev stolpa na lokaciji, kjer je nekoč stala stavba podjetja Nafta Strojna. 

Koncut je spomnil tudi na vse naložbe lendavske Nafte, s katerimi je marsikateri družini omogočila streho nad glavo ter poudaril pomembnost ohranjanja spomina na bele rudarje.


Maketo so leta 1950 s pomočjo strokovnega kadra takratne Nafte Strojna izdelali študentje nekdanje višje rudarske šole v Lendavi in jo podarili kolektivu Nafte ob prevzemu podjetja v svoje upravljanje.

Spomin na lendavske bele rudarje je obudil Jožef Gjerek, ki je bil pri Nafti Lendava zaposlen 35 let. Gjerek je predstavil zgodovino Nafte Lendava od njegovih začetkov naprej, s poudarkom na pridobivanju ogljikovodikov v Dolini in v Petišovcih.

Ob tej priložnosti je izšla tudi publikacija Galerije-Muzeja Lendava NAFTA 75, 75 let pridobivanja ogljikovodikov v okolici Lendave avtorja dr. Zoltána Kepeja. V publikaciji Nafta 75, 75 let pridobivanja ogljikovodikov v okolici Lendave je njen avtor, muzeolog in višji kustos dr. Zoltan Kepe, prestavil viharno gospodarsko zgodovino 20. stoletja Prekmurja, ko se je v štiridesetih letih v okolici Lendave začelo rudarjenje ogljikovodikov. O publikaciji, ki je sledila istoimenski razstavi arhivskih fotografij, rudarskih predmetov in orodij v Muzeju meščanstva, je spregovoril direktor Galerije-Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner.

»Nafta je z enim največjih nahajališč na Petišovskem polju, ter s številnimi strokovnjaki nedvomno bila pomemben gospodarski steber nekdanje skupne države in regije, s številnimi delovnimi mesti«, je dejal Baumgartner in poudaril, da »skorajda ni bilo družine na tem območju, ki ne bi bila kakor koli povezana z lendavsko Nafto«.

S prerezom traku sta podžupan v funkciji župana Občine Lendava Ivan Koncut in mag. Drago Franko, direktor Nafte Strojna, simbolično odprla maketo naftnega vrtalnega stroja in s tem simbol tehnične kulturne dediščine Lendave predala svojemu namenu, so sporočili iz Občine Lendava.

FOTO: Tomaž Galič.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.07.2022 ob 10:06 naftaši gost

      Zakaj so politiki uničili edino našo naftno industrijo in iz nje izhajajoče kemične industrijske panoge? Sramota. Lendavčani, ostane vam, ka naredite naftni muzej in to bo vse. Žalostno, v Nafti bi lejko delalo na stotine lidij in na desetine inženejrof.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.07.2022 ob 14:54 aliva gost

      Zakaj so politiki uničili edino našo naftno industrijo in iz nje izhajajoče kemične industrijske panoge? Sramota. Lendavčani, ostane vam, ka naredite naftni muzej in to bo vse. Žalostno, v Nafti bi lejko delalo na stotine lidij in na desetine inženejrof.....www.paid.slate74.com

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.07.2022 ob 7:29 Miki gost

      V Lendavi je tovarna privat od kod premoženje iz osebnega dohodka sigurno ne Od turizma ki je v Lendavi sigurno ne

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.07.2022 ob 11:50 resnica boli gost

      Naj vam bo vsem jasno, kdo je največji krivec, da je lendavska Nafta propadla in prodaja tistega časa ena najmodernejših rafinerij je slo. PETROL! Podjetje je bilo načrtno uničeno, ker se je bala konkurence. Nazadje je padla Nafta v roke petrola z največjim odstotkom in ki jo je kupila z drobižem. Njihov načrt je v celosti uspel, ta del pomurja pa je osiromašil in ne pozabite vi vsi,ki nas grdo zmerjate z Orbanovce, pa niti približno nismo, razen peščica, ki ima od tega korist. Raje nam pomagajte, da se uvedejo posebej slovenske šole in madžarske. Upam, da bo ta vlada tudi tu nekaj povedala, če ne pa naj Golob odleti z Jankovičem v Saraovce zraven Smederova v Srbiji, ki je najlepše na svetu, kot on pravi.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.