https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Planet Zemlja kmalu dom osmim milijardam ljudi

11.07.2022 ob 6:00  

Danes 11. julija obeležujemo Svetovni dan prebivalstva. Tega se obeležuje mimogrede že 34-ič zapored. Datum simbolično povezujejo z dnem, ko je leta 1987 svetovno prebivalstvo prvič doseglo 5 milijard. Združeni narodi so z njegovo razglasitvijo leta 1989 opozorili na globalno problematiko prebivalstva in povabili k razmisleku o njej.

Kmalu bo dosežen naslednji mejnik - Planet Zemlja kmalu dom osmim milijardam ljudi

Zemljo naj bi po ocenah Združenih narodov poseljevalo 7,8 milijarde ljudi. Kitajska ostaja država z največ prebivalci na svetu, v njej živi 1,44 milijarde ljudi, sledi ji Indija z 1,39 milijarde prebivalci. V Sloveniji je na začetku letošnjega leta prebivalo 2.107.180 ljudi, s čimer predstavljamo 0,5 % prebivalcev Evropske unije, ki ima skupno 447 milijonov prebivalcev. Državljani Evropske unije skupaj sestavljamo manj kot 6 % svetovnega prebivalstva.

Zgodovinski pregled rasti prebivalstva je pokazal vzorec, po katerem se je v zadnjih nekaj desetletjih svetovno prebivalstvo vsakih dvanajst let povečalo za eno milijardo. Leta 1804 je na Zemlji prvič živela milijarda oseb, 123 let pozneje, leta 1927, se je populacija podvojila na drugo milijardo. Rast prebivalstva se je nato bistveno pospešila, saj je bila v 33 letih, tj. leta 1960, dosežena tretja milijarda. Petnajst let pozneje, leta 1975, so na planetu živele štiri milijarde ljudi. Za vsako naslednjo milijardo se je populacija povečevala z 12-letnimi presledki; tako je svetovna populacija leta 1987 znašala pet milijard, leta 1999 šest milijard in leta 2011 sedem milijard. Naslednji mejnik, osmo milijardo, bi po projekcijah Združenih narodov lahko dosegli že v prihodnjih dveh letih. Iste projekcije napovedujejo, da bo čez 35 let, leta 2057, na Zemlji živelo deset milijard ljudi.

Svetovno prebivalstvo se po ocenah vsako leto poveča za 82 milijonov oseb. Trend rasti prebivalstva se bo po celinah razlikoval. Projekcije napovedujejo, da bo populacija Afrike naraščala najhitreje. Prebivalcev Azije, ki so desetletja predstavljali več kot polovico prebivalcev Zemlje, naj bi bilo leta 2100 približno enako kot prebivalcev Afrike.

Zgodovinski pregled rasti prebivalstva je pokazal vzorec, po katerem se je v zadnjih nekaj desetletjih svetovno prebivalstvo vsakih dvanajst let povečalo za eno milijardo. Leta 1804 je na Zemlji prvič živela milijarda oseb, 123 let pozneje, leta 1927, se je populacija podvojila na drugo milijardo. Rast prebivalstva se je nato bistveno pospešila, saj je bila v 33 letih, tj. leta 1960, dosežena tretja milijarda. 

Petnajst let pozneje, leta 1975, so na planetu živele štiri milijarde ljudi. Za vsako naslednjo milijardo se je populacija povečevala z 12-letnimi presledki; tako je svetovna populacija leta 1987 znašala pet milijard, leta 1999 šest milijard in leta 2011 sedem milijard. Naslednji mejnik, osmo milijardo, bi po projekcijah Združenih narodov lahko dosegli že v prihodnjih dveh letih. Iste projekcije napovedujejo, da bo čez 35 let, leta 2057, na Zemlji živelo deset milijard ljudi. Svetovno prebivalstvo se po ocenah vsako leto poveča za 82 milijonov oseb. Trend rasti prebivalstva se bo po celinah razlikoval. Projekcije napovedujejo, da bo populacija Afrike naraščala najhitreje. Prebivalcev Azije, ki so desetletja predstavljali več kot polovico prebivalcev Zemlje, naj bi bilo leta 2100 približno enako kot prebivalcev Afrike.

 

FOTO: SURS.

 Polovica prebivalcev Evropske unije starih 44 ali več let

Demografske značilnosti, ki bodo zaznamovale prihodnost EU in tudi Slovenije, so predvsem v povprečju manj rojstev, višja povprečna starost mater ob rojstvu otroka in daljšanje življenjske dobe. Zadnji razpoložljivi podatki Eurostata (za leto 2020) navajajo, da je bilo povprečno število živorojenih otrok na 1.000 prebivalcev v EU 9,1 in v Sloveniji 8,9.  Celotna stopnja rodnosti na žensko v rodni dobi je v EU znašala 1,5 in v Sloveniji 1,6. V istem obdobju je bila povprečna starost mater ob rojstvu prvega otroka v EU 29,5 leta in v Sloveniji 29 let. Februarja objavljeni podatki Eurostata izkazujejo, da se je mediana starosti prebivalcev EU zvišala. Na začetku leta 2021 je bila polovica prebivalcev Unije, starih pod 44,1 leta. Primerljive vrednosti je mediana starosti prebivalcev Slovenije, ta je v istem obdobju znašala 44,4 leta. Med letoma 2011 in 2021 je mediana tako v Sloveniji kot v EU rasla s podobnim tempom, in sicer v povprečju za 0,3 leta, so zapisali na SURS-u.

 FOTO: Pixabay. 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.07.2022 ob 7:25 gost

      4 milijarde preveč. Kajti zmanjkalo bo hrane. Preživeli bodo najmočnejši.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.07.2022 ob 8:26 umetnik gost

        Planet Zemlja kmalu dom osmim milijardam ljudi, končno, koliko se bo ustvarilo visoko dodane vrednosti in za koliko bo narastel BDP.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.07.2022 ob 8:03 kilonja gost

      Namesto da pošiljate denar v Afriko in Azijo za lačne otroke bi jim pošiljali kondome in denar za sterilizacije in kastracije, utopili se bomo v njihovem razmnoževanju, razmnožujejo se kot mačke in ni videti konca temu . Naj bi bili kot napredni v današnjem času , je pa to čista primitiva in s tem množenjem afričanov je seveda tudi toliko več lačnih in vedno bolj silijo v Evropo...torej mislim da bi se SVet mogel zamisliti nad tem primitivnim razmnoževanjem in zanimivo je tudi da nihče tega problema Azije in Afrike ne omenja v zvezi s podnebno krizo. Prepovedana tema, Soros madžarski NACIST ne dovoli govoriti o tem .

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.07.2022 ob 20:19 tutu gost

        "zanimivo je tudi da nihče tega problema Azije in Afrike ne omenja v zvezi s podnebno krizo." Si bil kdaj negi usred Afrike? Ali pa poznas koga, šteri je bil tan? Te bi vido kak zgledne život enoga povprečnoga Afričana in bi ga lejko primerjo z životon enoga povprečnoga Evropejca, šteromi more vsak den na tanjeri biti meso, šteri seveda more biti lastnik avtoja (ker što de pa peški odo 500m v bauto), šteri gnes naroči novi računalnik in ga pod nujno more meti za 1-3 dni in more biti sveze pripelani z ladjo prek pol sveta, šteri si nede vzel malo časa pa zašil svojoga pulovera, temveč de takoj šau v H&M in kupo novoga, šteri enoga poletja nemre preživeti brez luksuznoga dopusta negi daleč vkraj, šteri seveda more meti vsake 2 leti novi mobitel... Ne sekeraj se, o ton se gučij. Ena minuta pa san v googli najšo vse informacije. Okoljski odtis enoga evropejca je 4.87 ha/osebi, enoga Afričana pa 1.4. Torej, ka bi Afrika mela večji ekološki odtis kak Evropa, bi jih moglo biti 3.5-krat več kak nas. V resnici jih je 1.65-krat več... Isto CO2-izpusti. Slovenec na leto napravi 6.6 ton emisij, Afričane lejko iščeš tan čistak na konci tabele pri 0.8 ton ali menje... Lejko gučiš kelko ščeš, ampak razviti svet je tisti, šteri uničuje svet in nej tan najbole revne države v Afriki ali Aziji. Mogoče se lejko glasen te, kda de jih 5-krat več kak nas, to pa jih nede nikdar (ker de se rast pri 10 milijardaj stavila)...

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.07.2022 ob 8:39 gost

      Če ti nebi bil tak nacist bi nasvetu vladala harmonija.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.07.2022 ob 8:50 kilonja gost

        U takšen vpliv imam na Svet ? Heheh...boj se ti drugih nacistov, ki prihajajo sem z rasnimi nameni, z mačetami v rokah in s trdimi pimpeki pripravljenimi na iztrebljanje belcev v Evropi . To so bile že preroške napovedi nostradamusa.Samo kaj ko levi pederajsi nimate samospoštovanje in se sramujete tega kar ste, seveda se tudi niste sposobni postaviti sami zase, še več, sovražite svojo preteklost, rodove ker ste vi " drugačni ", črne ovce vaših družin in ste sami zase nekaj več, v bistvu ste pa pomilovanja vredne izgubljene duše ki delate po diktatu neoliberalnih kapitalistov, sami nesrečni želite še druge narediti nesrečne in izvajate genocid na svojimi ljudmi . Bobnarjeva je že začela odstranjevati žico na meji ? koliko vam bo od Sorosa kapnilo v žep ? Milijoni ? Milijarde ?

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.07.2022 ob 10:03 Janči gost

        Noben nacist ni, realist pač. Če bi v Evropi vsaka ženska rodila v povprečju 13 otrok, bi bili tudi mi Somalija.

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.07.2022 ob 9:14 gost

      Zemlja lahko prenese samo petmiljard ljudi,vse ostalo je pa prenevarno za planet zemlja,sedaj pa veste kako nas iztrebljajo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.07.2022 ob 9:46 gost

      Ministri so vse pošlihtali vse je ok za njih ,,,,,,,,za nas ne sedaj si pa lahko privoščijo že predčasni dopust ke so se utrudli in si zaslužijo !!! Vi se pa j_b_te in plešite ,,,,,,,,,,,,, Živela svoboda za leve R_ti

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.07.2022 ob 10:19 Jože Činč gost

      10 milijard, od tega pa jih je 8 že nagnilo kanister z vnetljivo vsebino!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.07.2022 ob 10:33 gost

      Potrebno nas bo pospraviti na takšen ali drugačen način !!!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      11.07.2022 ob 12:28 dix gost

      Sedemmiljard je psihično bolanih ljudi,enamiljarda pa idiotov,svet bo vrag vzel.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.