https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Na Hrvaškem izpustili 10.000 sterilnih tigrastih komarjev

08.07.2022 ob 12:10  

V Istri so v naravo v minulih dneh izpustili 10.000 sterilnih tigrastih komarjev. 


Tigraste komarje so pripeljali iz Bologne, uporabili pa so jih v sklopu pilotnega projekta krčenja te vrste komarjev na območju Premanture, piše regionalni hrvaški časnik Glas Istre. S to metodo želijo zmanjšati populacijo komarjev pa tudi uporabo insekticidov na tem območju. To je prva izpustitev sterilnih samcev komarja na območju Hrvaške, gre pa za komarje vrste Aedes albopictus, je za Glas Istre povedal Nediljko Landeka iz službe za epidemiologijo izobraževalnega zavoda za javno zdravstvo istrske županije.

"Tehnika sterilnih žuželk (SIT) je biološka metoda krčenja ciljane vrste z izpustitvijo sterilnih samcev v naravo. Ti se parijo z divjimi samicami, posledica tega pa je, da samica izleže neoplojena jajčeca in posledično ne dobi potomcev. To je ekološko sprejemljiva metoda, ki bi morala ne samo vplivati na zmanjšanje populacije komarjev, ampak tudi na zmanjšanje potrebe po uporabi insekticidov v okolju," je pojasnil Landeka.

Do začetka avgusta nameravajo v Premanturi v naravo vsak teden izpustiti po 50.000 novih sterilnih komarjev. Komarje bodo vsakič označili z drugo barvo, da bodo lahko spremljali njihovo gibanje in življenjsko dobo, so zapisali na STA.

FOTO: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.07.2022 ob 13:24 Geza Mezga gost

      Že so preleteli mejo in prvi so že bili opaženi v Slovenijo. Prepoznaš jih po tem, da po zraku rjovejo. Hudooooooooooooo

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.07.2022 ob 13:33 gost

        Z golobom na čelu ! Ga nisi opazil ,jaz sem ga !!!! Hudič frdamani še na avto se mi je vsral . Smrdel je pa tako kot da bi greznico odprl Prekleti ptič frdamani kaj se vse ne gre !!!! fuj,fej

        6 14 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.07.2022 ob 13:38 Geza Mezga gost

        Najprej vzemi v roke Toporišiča, nauči se pravilno pistai in šele potem preklinjaj. Bo šlo???? Ali pa je pač preveč za tebe????

        9 4 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.07.2022 ob 14:22 gost

      Aj luzer svoj komentar poglej nato kritiziraj druge .

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.07.2022 ob 14:32 gost

      Geza Mezga- debeli majmun ti je ze kdo povedal da si antitalent za komedije. Rad bi bil smesen izpades pa totalen idiot.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.