https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zaradi pomanjkanja sladkorja, smo lahko spomladi brez čebel

11.07.2022 ob 17:00  

Čebelarske družine v Sloveniji zaznavajo pomanjkanje sladkorja in zastoje v dobavi. Za zdaj kaže, da je to le trenutna motnja v oskrbi, a predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč opozarja, da je težavo treba pravočasno nasloviti. V nasprotnem primeru bi lahko spomladi ostali brez čebel.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Boštjan Noč opozarja na pomanjkanje sladkorja v Sloveniji. “V posameznih trgovinah je pomanjkanje, dobavitelji imajo zelo dolge dobavne roke, po državi se pojavlja problem oskrbe s sladkorjem,” je pojasnil Noč. 

Čebelarji potrebujejo ogromne količine sladkorja, zato jih upravičeno skrbi, ali ima država v primeru motene oskrbe zadostne zaloge, da bi jim lahko priskočila na pomoč. “Čebelarji oziroma čebele so odvisne od sladkorja za zimo,” je še pojasnil Noč. Okvirno namreč čebelarska družina porabi 15 kilogramov sladkorja, v državi pa je približno 200 tisoč čebelarskih družin. Če državi v primeru izpada ne bi uspelo poskrbeti za zadostne blagovne rezerve sladkorja, bi se zgodil črn scenarij. “Če bi sladkorja zmanjkalo za mesec dni, bi bili spomladi povsem brez čebel,” je opozoril predsednik ČZS.

“Želimo biti pripravljeni na morebiten hujši izpad,” je poudaril Noč, ki je na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano že naslovil dopis, v katerem pristojne poziva, da pravočasno najdejo ustrezno rešitev. Čebelarska sezona za krmljenje čebel je namreč tik pred vrati, in če bodo čebelarji šele takrat ugotovili, da ni sladkorja, bo prepozno.

Tako kot številni se tudi čebelarji spoprijemajo z izjemno draginjo. Če so lani za kilogram sladkorja odšteli manj kot pol evra, se je letos cena že zelo približala evru. Na javni agenciji SPIRIT Slovenija so konec maja opozarjali, da so se težave na svetovnem trgu sladkorja začele že konec lanskega leta. Slabe letine in težave z oskrbo so cene dvignile na najvišje vrednosti v zadnjih letih. 

Ne le s sladkorjem, težave so tudi s steklenimi kozarci

“Pred dvema, tremi meseci prav tako nismo vedeli, da bo nastopila težava oskrbe s steklenimi kozarci, pa se sedaj soočamo še s tem,” je poudaril Noč in dodal, da se čebelarji tako poleg motene oskrbe s sladkorjem spopadajo tudi z moteno oskrbo s kozarci. Kot je še poudaril, lahko to težavo rešujejo naknadno, čebele pa hrano za zimo v panjih potrebujejo do začetka septembra, torej bi se čebelarji v primeru mesečnega izpada sladkorja znašli v hudih težavah.

Čebelarji imajo letos boljšo čebelarsko sezono

Čebelarji imajo letos končno boljšo čebelarsko sezono. Kot je pojasnil Noč, so po katastrofalnih petih letih končno dosegli povprečno raven. “Predvsem maja je bilo vreme čebelam zelo naklonjeno, ni bilo pozeb, bilo je malo nalivov, torej so čebele lahko maj izkoristile za nabiranje medičine,” je pojasnil predsednik ČZS. Rekordno sezono pa jim je preprečila suša, ki je prizadela predvsem lipova in kostanjeva drevesa, poroča N1.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.07.2022 ob 18:00 gost

      Boge naše čebelice , še za te se je svet porušil !!!!!

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.07.2022 ob 22:04 gost

        Zaradi pomanjkanja sladkorja, smo lahko spomladi brez čebel, kako pomanjkanje, ko pa so vse trgovine polne, prav tako ne bi bilo potrebno pobrati vsega medu čebelarjem, ko šiša čebele, glaven je kapital !?

        11 7 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.07.2022 ob 18:53 gost

      Čebelarji--dobri---imajo denar in si sladkor lahko pravočasno preskrbijo! Poznam take tajkune čebelarske !

      11 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.07.2022 ob 23:17 Spela gost

        Moj ata je v dobre pol leta ze 2x dobil subvencijo od drzave in to kar direkt na svoj racun. Pa pravi, da jim pol toliko sladkorja ne da, kot pise tu v tem clanku.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.07.2022 ob 19:53 kilonja gost

      Zaradi pomanjkanja sladkorja, smo lahko spomladi brez čebel..konec Sveta pred tem pa še dvig cen do stropa in še malo čez.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.07.2022 ob 20:01 gost

      TEBE SO ŽE SIKALE POSLEDICE VIDNE_________19:59

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.07.2022 ob 20:17 trus gost

      Pa ka je zdaj to? Kar naenkrat pomanjkanje ...

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.07.2022 ob 20:19 gost

      Holob zrhtal da ni !!!!!!!!!!

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.07.2022 ob 22:01 Jože Činč gost

      Čebelice, čebelice saj moje ste prijateljice, ljubim vse žuželke tudi rogač, pozabil vas nikoli, vas stari bengač!!

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.07.2022 ob 6:15 turist gost

      bo zidan aktiviral TSO, nekoč jo je porušil

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      12.07.2022 ob 6:39 AAAAAAAAAAAAAAAAAA gost

      Ka de pa Ukrajina pa vojna izgovor za pomanjkanje ja seveda ka pa. Nikšno pomanjkanje nede cejne do zdignoli isto kak za olje, bilou je pomanjkanje da so pa cejne zdignoli pa čudežno olija kelko ščejš. Banda lopovska.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      12.07.2022 ob 8:29 gost gost

      GOLOB VAM PRIPELA 2 VAGONA KA TE MELI SAMO ZA VAS V PREKMURJI SAMO JE EN PROBLEM NE VEJ KJE JE TOJ MURA JE ZAKLETA KA BI JO PREČKAL MOGOČE JE STRAJ PREČKATI MISLIN KA ŠE NEJ BIL PRINAS LEVAKI POVABITE GA

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      12.07.2022 ob 8:48 gost

      Bedak pijan kaj ima golob z pomanjkanjem sladkorja. Saj pa čebelarji dobimo sbvencje kot kmetje naj poskrbijo za čebelice Nej za svoje riti. Sam vsi stokajo nič pa nebi sami naredili. Tak kmet in čebelar bi bil vsak ko ti denar leti iz vseh strani.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.07.2022 ob 23:10 Spela gost

        Se strinjam, bi bilo pa zanimivo vedeti tdi koliko EUR je drzava dala cebelarjem in tej zvezi v zadnjih letih, ko ni bilo medu in kaj je imela drzava od tega. Ddv-ja in drugih davkov drzava od njih dobi bolj malo.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      12.07.2022 ob 9:08 gost

      Ti prosijo za donacijo za čebelice zaka so dobili že subvencije. Isto kot debilni novinar janševe 24 ur keri poziva k krvavemu uporu proti vladi kera je demokratično zmagala na volitvah. Bedak prizadeti pa prosi za donacijo sam pa živi v hiši z bazenom. Slovence pa ščuva k krvavemu uporu. Pa kaj ni tukaj v Sloveniji organa da bi to nacistično televizijo zapr, zaklenil, za blokiral tega psihopata pa v umobolnico zaprl.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      12.07.2022 ob 9:52 gost

      Res ta novinar na Janševi 24 ur je zastrašujoči psihopat. Iz ekrana gleda kot da te bo požrl. Samo hudičevo delo.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.07.2022 ob 9:55 gost

        Brezveze nekaj tupiš , osredotoči se na temo.Če le tega nisi sposoben pa ne piši gluposti in se spokaj iz o+portala !!!

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      12.07.2022 ob 13:55 gost

      👠💃🕺🕊😅😂🤣

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      12.07.2022 ob 15:26 gost gost

      LEVAKA TOJPIVA STA KAK STARA KOSA NEGA PEJNES NEJ KA BI SEDO NA TRŽNICI KLIPANE JEDAN

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      12.07.2022 ob 20:06 gost

      Saj med tudi že podražili 🥵

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.07.2022 ob 22:57 Spela gost

        Res je. Pravijo tudi, da medu ni bilo zadnjih 5 sezon. Ko pa sem prisel v trgovino, pa je na policah polno medu in to slovenskega. Nateg na celi crti, jaz temu predsedniku ne verjamem nic.

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      12.07.2022 ob 20:14 gost

      Eni močni čebelari majo kamijone ka se pa ta prevažajo fčejle te pa naj za nje tudi poskrbijo če med drago odavajo

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      12.07.2022 ob 22:49 Spela gost

      Recept: cebelam ne poberite vsega medu, ki ga naberejo zase in za svoje prezivetje. Ce to naredite, jih potem ne bo potrebno hraniti s sladkorjem. S tem bodo tudi cebele bolj zdrave. Ampak vi tega ne zmorete, ker vam je samo za denar. Samo jokate in stokate ter zelite denar od drzave. Cena 15 kg sladkorja je priblizno enako ceni 1 litra medu, zato se nimate kaj pritozevati nad ceno sladkorja. Sicer pa mogoce ne bi bilo slabo, ce bi bilo malo manj cebel spomladi. Ima zdaj cebele vsaka tretja bajta in ni cudno da rabijo 15 kg dodatnega sladkorja na druzino. Ce bi jih bilo manj, bi imele dovolj naravne hrane.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      13.07.2022 ob 15:11 Čebelarka gost

      Bravo Špela, Čebelarji, ne pobrati vsega medu cebelicam,. Ne bodite preveč požrešni, pa bo tudi sladkorja dovolj.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.