https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Istospolnim partnerjem Ustavno sodišče omogočilo sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok

08.07.2022 ob 17:50  

Ustavno sodišče je istospolnim partnerjem omogočilo sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok. Samostojni državni organ za varstvo pred diskriminacijo Zagovornik načela enakosti, kot tudi Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec pa to odločitev pozdravljata. 

Sodba ustavnega sodišča v celoti pritrjuje argumentaciji iz Zagovornikove zahteve za oceno ustavnosti delov Družinskega zakonika in zakona o partnerski zvezi iz decembra 2020. Zagovornik pozdravlja tudi odločitev sodišča, da se do odprave ugotovljene protiustavnosti šteje, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol in da lahko istospolna partnerja, ki živita v partnerski zvezi, skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca.

Evropske države, ki so zakonsko zvezo istospolnih parov že omogočile in v celoti izenačile pravice istospolnih parov s heterospolnimi pari, so Avstrija, Belgija, Danska, Finska, Francija, Nemčija, Islandija, Irska, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Španija, Švedska, Švica in Združeno Kraljestvo. Z današnjo odločitvijo Slovenija stopa ob bok državam, v katerih spolna usmerjenost ni več razlog za zakonsko neenakopravnost.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec pa je danes obenem na novinarski konferenci dodal, da je Ustavno sodišče danes razsodilo, da je razlikovanje med raznospolnimi in istospolnimi pari neustavno in kot minister to odločitev pozdravlja. "Ustavno sodišče nam nalaga, da to neustavnost odpravimo. To bomo v najkrajšem možnem času tudi storili, zakon je že v pripravi. Po odločitvi ustavnega sodišča o pravicah istospolnih parov bodo v tednu ali dveh pripravljene spremembe zakonodaje," poudari minister. 

  FOTO: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.