https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Gazprom do 21. julija zapira plinovod Severni tok 1

11.07.2022 ob 10:00  

Zaradi rednih vzdrževalnih del bo družba Nord Stream, ki je v večinski lasti ruskega Gazproma, do 21. julija zaprla plinovod Severni tok 1. Porajajo se vprašanja, ali morda ta zapora zaradi vojne v Ukrajini ne bo postala trajna, kar sicer v Moskvi zavračajo.

"Med 11. in 21. julijem bo Nord Stream začasno zaprl obe cevi plinovoda zaradi rutinskih vzdrževalnih del, kamor sodijo tudi testiranja mehanskih elementov in avtomatiziranih sistemov, ki zagotavljajo zanesljivo, varno in učinkovito delovanje plinovoda," je pred dnevi sporočilo podjetje Nord Sream. Ob tem je dodalo, da so urnik vzdrževalnih del uskladili z vsemi partnerji.

Nemčija, ki je močno odvisna od ruskega plina, večino katerega dobi ravno prek Severnega toka, je pred časom izrazila skrb, da Nord Stream po koncu del plinovoda ne bo več ponovno zagnal.

Nemčija upravičeno zaskrbljena

Rusija je v preteklih tednih že okrnila dobavo preko plinovoda Severni tok za 60 odstotkov, do česar je po njihovih navedbah prišlo zaradi tehničnih težav, v Berlinu pa trdijo, da gre za politično odločitev. Posledično se nemška skladišča plina pred jesensko-zimsko sezono polnijo počasneje kot običajno, zaradi česar bi se v največjem gospodarstvu EU lahko kmalu soočili s pomanjkanjem plina.

"Če prenehamo dobivati plin iz Rusije ... Trenutne zaloge bi zadostovale zgolj za mesec ali dva," je prepričan predsednik nemške zvezne agencije za omrežje Klaus Müller. Berlin sicer Nemce že nekaj časa poziva k varčevanju z energijo. Gospodarski minister Robert Habeck je tako že hvalil prednosti krajših in hladnejših prh.

V pripravi že rezervni načrti, če dobava pline ne bo več stekla

Glede načrtovanih 10-dnevnih del pa je Habeck dejal, da ne smejo izključiti nobenega scenarija, zato so številna podjetja in lokalne oblasti že pripravile rezervne načrte za primer, da dobava plina ne bo več stekla.

Vojna pa ne vpliva le na delovanje plinovoda Severni tok 1, ampak tudi na Severni tok 2. Zaradi vojne je namreč prišlo do zaustavitve projekta drugega plinovoda na omenjeni trasi, ki sicer še ni začel obratovati. Plin naj bi po plinovodu po prvotnih načrtih stekel do konca leta 2019, a se je časovnica zamaknila. V začetku letošnjega januarja so v Nemčiji napovedovali, da bi lahko obratovalno dovoljenje dobil sredi tega leta, na koncu pa je zaradi vojne prišlo do popolne zaustavitve projekta in odpustitve vseh zaposlenih, poroča STA.

Foto: Reuters

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.07.2022 ob 11:30 gost

      Samo vzdrževalna dela, glupa Evropa na čelu z temi iztrošenimi birokrati se je spustila v ekonomsko vojno z Russio , a sama je revna kot cerkvena miš, nima nič, plina nima za en farcajg napolniti, niti nafte, niti drugih naravnih bogastev, ustvarili so samo pomanjkanje in revščino, in v bistvu smo mi na kolenih ne pa Russia.

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.07.2022 ob 17:09 kilonja gost

        Rusijo zravnati s tlemi, porušiti do zadnje kante, zavzeti in pobrati naravne dobrine na račun katerih stradajo milijarde po vsem Svetu in te dobrine socialistično razdeliti med kontinente.

        1 5 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.07.2022 ob 14:37 gost

      Ni problem saj pa je prejšnji minister Vrtovec na veliko naznanil kako so oni zrihtali plin nafto, benzin iz tretjega sveta. Vse laži pred volitvami so lajali kje so zdaj tisi derivati.

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.07.2022 ob 16:16 2021 gost

        14.37 - Prejšnja vlada je imela zagotovljeni plin, ....samo na dan volitev po objavljenih vzporednih rezultatih je že ga. Fajon imela preveč dolgi jezik glede Hrvaške in tudi arbitraže, to je pa malo preveč, da nekdo opleta z jezikom še prej kot je ustoličen na ministrsko mesto. Pravzaprav tudi Golob frfoče prej kot je potrebno, ....nastradajo pa vedno državljani.

        10 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.07.2022 ob 14:38 gost

      Te derivate si je janči domo odpeljal ker smo ga Nej volili.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.07.2022 ob 14:51 Karel K. gost

      Rusi bodo to zdaj obnovili tako, da bo po dosedaj istem profilu cevi tekla večja količina plina, da bodo več zaslužili, da bodo lahko kupovali orožje in uničevali Ukrajino. Evropejci pa so toliko zaslepljeni, da bodo plin na veliko kupovali, ne pa da bi uporabljali svoje energetske sposobnosti, Nuklearke, fosilna goriva, vodo, veter, sonce. Rusom je potrebno odpovedati plin pa ga naj uporabljajo za jesti in piti.

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.07.2022 ob 15:40 gost

      Pazi Karči ka ga nedo oni stavili, pa te boš si lejko đajca z drvami segrejvo, plus toga pa Evropa non stop čveka o zmanjšanju fosilnih goriv, tvoja logika nekak tu ne dela, pa ka si ne boš mislo ka je energija iz obnovljivih virov poceni, Norvežani so v severnem morju postavili vetrnice pa so nej rentabilne čiglih je tan non stop veter, sonce pa tudi ne sveti vedno, sicer pa mamo zdaj energetskega guruja , bo on to rešo, če pa ne pa recimo mesečar.🤣🤮

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.07.2022 ob 16:11 gost

      Na vsako streho v Sloveniji gor panele sončne pa si Rusi naj svoj plijn potisnejo v ta zadnjo,,,,, rit,,,.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.07.2022 ob 16:18 gost

      Kakšna preproščina, sigurno de se najšlo kakšo sekretarsko mesto za tebe ka si tak pameten.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      11.07.2022 ob 16:43 Karel K. gost

      Atomska energija je zaenkrat boočnost, vendar je cel svet zaspal na nafti in plinu in so ti naftaški lopovi dušili razvoj na področju atomske fizike in tehnike, prav tako na podorčju proizvodnje avtomobilov na električni pogon. V desetletjih nazaj je bilo mnogo pametnih predlogov za proizvodnjo teh avtomobilov vendar so to ti lopovi in ekonomsko-finančni diktatorji vse to pospravili v predalčke, njihove lastnike pa so pozaprli, pobili ali pa so jih utišali in jih spravili v zgodnje penzije katero jim plačujejo iz dobička od plina in nafte. Tu je problem, ne pa v pomanjkanju energije, sistemov za pridobivanje energije. Uporabo atomske energije bi lahko že spravili na 99 odstotno varnost.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      11.07.2022 ob 17:14 gost

      Električni avtomobili so

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.