https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Mednarodni folklorni festival Beltinci v znamenju visokega jubileja

Beltinški grad , 18.07.2022 ob 14:30  

V ponedeljek, 18. julija, je Kulturno umetniško društvo Beltinci v poročni dvorani beltinskega gradu pripravilo tiskovno konferenco, kjer so podrobno predstaviti program 50. mednarodnega folklornega festivala Beltinci, ki ga letos organizirajo v času od 21. do 24. julija 2022.

Mednarodni folklorni festival v Beltincih ima dolgoletno tradicijo. Bil je eden prvih na tleh današnje Slovenije, ledino tovrstnih prireditev pa oral tudi na območju takratne Jugoslavije. V letih od nastanka se je oblikoval v edinstveno štiridnevno prireditev, ki postreže predvsem s prvobitnostjo: Z muziko, ki ji ljudskosti ne gre oporekati, s plesom, ki še sloni na izročilu in ponudbo domačnosti, zaradi katere se obiskovalci radi vračajo v zavetje mogočnih hrastov h gradu beltinskega parka. Vsakoletni moto festivala je "Pesem in ples družita narode". Po mnenju stroke s področja ljudskega izročila gre za enega redkih dogodkov, ki je ohranil svojo identiteto in se ni prepustil toku komercializacije. Zaradi domačnosti, toplega sprejema in številnega občinstva, festival predstavlja tudi gostujočim skupinam nepozabno doživetje. 

Letos bodo na oder postavili 50. jubilejni folklorni festival. Ob tem pa bodo ponudili tudi nekaj novosti. Ob čemer pa tradicija in ljudskost ostajata enaki, vendar bosta mogoče drugače zapakirani. Tako bodo na novem prizorišču, ki ga trenutno že postavljajo, obiskovalci lahko videli vso lepoto Beltinškega parka, nekoliko drugače, kot do sedaj, v uvodu pove Boštjan Rous, ki je povezoval tokratno novinarsko konferenco. 

Župan Občine Beltinci, Marko Virag poudari, da končno lahko govorijo o tradicionalnem zdaj 50. letnem folklornem festivalu. Malo ga je bilo treba počakati, ampak dobri projekti se dalj časa pač delajo. Ob tem pa izrazi veselje, da jim je s KUD Beltinci ter z vsemi podpornimi člani in ostalimi krajevnimi skupnostnimi uspelo narediti to zgodbo po kakovosti in količini. Saj so Beltinci zibelka folklorne kulture, širom Slovenije in celo sveta. Doda, da so se že pred tremi leti, dogovarjali, da bi si ta visoki jubilej zaslužil drugačno zgodbo, nekaj novega. Zato so že takrat s KUD Beltinci in s krajevno skupnostjo začeli kovati, kako dodati omenjenemu festivalu dodatno vrednost in tako so spremenili prizorišče. Tako so zamaknili zgodbo letos še bolj v njihov park. Oder je zdaj postavljen bolj globoko v park, kar bo dodalo dano vrednost. Prizorišče bo tako razvejano skozi park, skozi katerega se bodo obiskovalci lahko sprehodili in si ogledali marsikaj unikatnega v njegovi okolici. Tako ta generacija po 50. letih daje neki nov pečat prepomembnemu dogodku občine Beltinci. Nastopajoči bodo ob tem imeli najboljše pogoje, predstaviti svojo folkloro ter svojo kulturo. Tako da vsi, ki ste od kolena večji, pridite na letošnji folklorni festival in si ga oglejte, saj je kakovost programa na izredno visokem nivoju. Na koncu pa se je zahvalil vsem tistim, ki so bili pred 50 leti tako drzni, da so začeli to zgodbo.   

Petra Vučko, predsednica Kulturno umetniškega društva Beltinci pa predstavi bogat spremljevalni kulturni program, ki se bo začel tradicionalno v četrtek, 21. julija ob 19. uri. Začeli pa bodo z otvoritvijo fotografske razstave Janeza Eržena z naslovom “Tudi to je festival” z vokalno skupino BeleTinke in Tamburaško skupino KUD Beltinci. V petek, 22. julij ob 20. uri bo "Večer tuje folklore". Ta bo zanimiv zaradi kostumov, barv ter noš. Letos bodo nastopili: 1. Elassona, Laografiki Archeologiki Eteria Elassonas, Grčija; 2. Viana do Castelo, Grupo Folclorico das Lavradeiras da Meadela, Portugalska in 3. American Folk Ensemble, Orem, Utah, Združene države Amerike.  V soboto, 23. julija, ob 16. uri sledi: Prikaz ljudskih običajev vasi občine Beltinci. Zvečer ob 20. uri, pa bo potekal "Etno večer z oddajo Slovenska zemlja v pesmi in besedi". V nedeljo, 24. julija, ob 15.30 pa bo veliki finale, zaključek festivala s "Povorko vseh skupin na prireditveni prostor na čelu z domačo Plej bando".  Ob 16. uri pa bodo v okviru Praznika slovenske folklore – srečanje odraslih folklornih skupin v sodelovanju z JSKD zraven domače skupine FS KUD Beltinci nastopile še naslednje skupine: FS ŽKUD Tine Rožanc Veterani, FS COF, FS Podgorci, Mladinska FS Mengeš, FS Dragatušm FS ŽKUD Tine Rožanc in FS Sava.    

Urednica Radia Slovenija na prvem programu Simona Moličnik pove, da so zelo veseli povabila, saj je bila sama ob vsakokratnem obisku Prekmurja in Beltincev navdušena nad kulturo in nad posebno skrbnostjo za negovanja tradicije in dediščine. Tako so skupaj že marsikaj lepega ustvarili. Oddaja "Slovenska zemlja v pesmi in besedi " ima letos 55. let in v vseh teh letih je velikokrat prihajala med ljudi med Prekmurce in tudi pogosto v Beltince. Ta oddaja pa je namenjena predvsem, temu, da odkriva razsežnosti ljudskega izročila, ki je po njenem mnenju in tudi mnenju mnogih muzikologov od vseh glasbenih zvrsti najbolj razsežna in zadeva najširši možni družbeni krog. Ta oddaja se letos v tem lepem Beltinškem parku ne bo zgolj nanašala na lepo prekmursko izročilo, ampak malo širše. Saj se jim je zdelo glede na to, da je festival mednarodni, da tudi oni malo širše pogledajo na izročilo.

Obiskovalci bodo tako lahko slišali v okvir Etno večera: Marko bando, Zvezdano Novaković in Grlenice, Miro Božiča & Benjamina Barbarič, Gugutke, Ljudske pevce iz Luč in Duet Beročka. 

Gabrijela Küzma direktorica Zavoda za turizem, kulturo in šport Beltinci, doda je Zavod podpora KUD Beltinci pri koordinaciji, prijavi in organizaciji prireditve. Zavod je povabil ob sobotnem dogajanju tudi različne rokodelce, obrtnike, ki se bodo predstavili na stojnicah. V okviru prireditve bodo postavljeno, kar 22 stojnic, kjer bodo obrtniki in rokodelci predstavljali različne izdelke. Na novem odru pa bo nato sledilo poletno dogajanja v Beltinškem parku, saj je folklorni festival v bistvu samo začetek dogajanja. Nato pa predstavi celotno izredno pestro poletno dogajanje in prireditve občine Beltince. 

V namen obeležja visokega jubileja so izdali knjigo, ki je malo drugačna. Bolj gre za fotografski album dogajanja v vseh teh 50 letih. Bralci knjige pa bodo hitro ugotovili, da vseh fotografij, ki so se nabrale v vseh teh 50 letih, ni mogoče zložiti v eno samo knjigo. Kljub temu pa je Lizika Zadravec poskušala najbolj zajeti tiste obraze, ki so bili tukaj na odrih in tisti ki so vpeljali to zgodbo.

Več fotografij v spodnji galeriji…

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.