https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Madžarska prepovedala izvoza energentov, vključno z drvmi za kurjavo

14.07.2022 ob 11:00  

Madžarska vlada je včeraj razglasila energetske izredne razmere in sprejela več ukrepov, med katerimi so spremembe pri omejitvi cen plina in elektrike, povečanje domače proizvodnje plina in državnih zalog plina ter prepoved izvoza energentov.

Vodja premierjevega kabineta Gergely Gulyas je izpostavil, da so vojna v Ukrajini in sankcije EU proti Rusiji vodile k visoki rasti cen energije po Evropi, kar je v velikem delu celine povzročilo energetsko krizo. Poudaril je, da Evropa zelo verjetno ne bo imela dovolj plina za prihodnjo kurilno sezono.

Madžarska vlada se je zaradi tega odločila razglasiti izredne razmere na področju energetike in sprejela sedem ukrepov, ki bodo začeli veljati 1. avgusta. Ti naj bi zagotovili, da bo imela država pozimi dovolj energije in da lahko shema omejitev zneskov na položnicah ostane v veljavi.

"Med ukrepi je, da bo domača proizvodnja plina povečana z 1,5 milijarde na dve milijardi kubičnih metrov letno. Vlada je tudi pooblastila ministrstvo za zunanje zadeve in trgovino za nabavo dodatnih količin plina. Skladišča so trenutno 44-odstotno polna, kar zadostuje za tri mesece, vlada pa jih želi napolniti v največji možni meri.

Vlada je tudi uvedla prepoved izvoza energentov, vključno z drvmi za kurjavo.

Madžarska bo poleg tega povečala pridobivanje lignita in znova zagnala bloke v termoelektrarni Matra ter podaljšala življenjsko dobo jedrske elektrarne Paks.

Trenutna splošna omejitev cen plina in elektrike je po Gulyasevih besedah "v trenutni vojni energetski krizi" nevzdržna, tako da bodo z avgustom uporabniki za povprečno porabo plačevali znižano ceno, medtem ko bo za del porabe nad povprečjem treba plačevati tržno ceno. Po podatkih vlade tri četrtine gospodinjstev porabijo manj plina in elektrike od povprečja, tako da jih sprememba ne bo prizadela. Za družine z več otroki bodo mejne vrednosti za nižje plačilo, ki veljajo po trenutni shemi, zvišali," navaja STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.07.2022 ob 13:31 gost

      👠💃🕺🕊😅😂🤣

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.07.2022 ob 13:32 gost

      Tako se govori !!!! Za svoj narod je potrebno poskrbeti . Naša vlada pa naj se skrije ,ker ni sposobna !!!!!

      23 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.07.2022 ob 13:49 AAAAAAAAAAAAAAAAA gost

        Tvoja nesposobna vlada se jr na voltvaj poslovila samo je za njouf ostao dug 40 milijard.

        10 15 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.07.2022 ob 14:43 cinki gost

        Seadj je isto kot pri razpadu juge.Takrat so nam govorili da moramo potrpet 10 let zaradi velikih dolgov ki jih je naredila bivša skupna država.Potem bomo druga Švica.Tudi zdaj moramo vsaj 10 let zdržati da poplačamo dolgove Janševe vlade. Potem pa Švicaaaaaa.

        9 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.07.2022 ob 14:55 Neko gost

        Po tvoji logiki članice EU lahko izkoristijo vse možnosti in ugodnosti, ko pa je treba kaj vrnit, pa zapret meje in prekinit sodelovanje. Iz EU jo fuknit, pa naj vrne vse ugodnosti, ki jih je v finančnem smislu dobila.

        2 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.07.2022 ob 17:34 kilonja gost

        Nič ne boste rabili plačevati za JAnšo, vseeno je, ali kot plačuješ za Janšo ali pa ti levaki nabijejo cene, končni rezultat je isti, majmuni. Janša nam je plače razbremenil, bencin je bil 20 centov cenejši, milijarde je vložil v gopodarstvo zato da imamo lahko zdaj najnižjo brezposelnost v zgodovini, vi boste pa milijarde delili nevladnikom. Konec je volitev, nehajte prodajati bučke svojim volivcem, vlade NE PODPIRA 65 % državljanov, pušiona, Janša več ne pali ljubice, samo še slaba tolažba je za vaše neuspehe.

        10 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.07.2022 ob 20:38 123 gost

        Prejšnjo pa pred zid, ker je orbanu pomagala pri tajkunskih poslih v Sloveniji, malemu Matozu pa štrik okrog vratu

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.07.2022 ob 0:22 2021 gost

        123- Mi lahko razložiš, kaj dela Fajonova na Madžarskem pri Orbanu in naši osrednji mediji ne poročajo. Slovenija brez Madžarske več ne more, isto kot Srbija brez Rusije. Nevem ščim bi vozili sedaj po železnicah, če nebi bilo Orbana. Šarec, Janša, Golob, Fajon vsi so sodelovali in bodo še naprej sodelovali z Orbanom samo, če jim on ne obrne hrbta, kaj se tudi lahko zgodi in ta kratko bo spet potegnila Slovenija.

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.07.2022 ob 13:59 gost

      TI SI GOTOV!!!!! SI POGOREL KOT GRČKA !!!! 13:49 in 13:51

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.07.2022 ob 14:30 gost

      Debeli kakšno norost kažeš ! Levi ste pač zamaknjeni v bučah ,,,,, ni druge razlage________14:24

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.07.2022 ob 14:45 gost

      Bivše več ni je pa sedanja in je katastrofa in polom 14:41

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.07.2022 ob 15:13 gost

      Pravilno pravilno, ne bodo janezeki vozili drva iz Hungarie, pravilno, pravilno, tak je.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      14.07.2022 ob 18:01 Vuk Rupnik gost

      Madžarska vlada ve poskrbeti za svoj narod,.. Kaj pa naša? Uvažajo nam migrante pa šipce in bosance, tak da čez deset let bomo Slovenci manjšina v svoji državi. Predsednik vlade po Golobu, bo pa kaki Ahmet ali Muharem, morda Murat, vračamo se v čas turških vpadov.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.07.2022 ob 10:29 Gajdar gost

      Opozoril bi, da nimamo Janševe vlade ampak imamo vlado Roberta Goloba. Slovenski pregovor pravi: "Kdor da hitro, da dvakrat". Za mene ni važno kaj je ali ni storila Janševa ali ali kaka druga predhodna vlada, za mene je važno, kaj dela sedanja vlada in ali so ukrepi primerni, ciljani in predvsem pravočasni. Namesto da se sedanja vlada ukvarja z rezilno žico, RTV-jem, zakoni 8. marca itd., bi morala sprejeti nujne ukrepe, proti energetski draginji, ki bi začeli veljati tako kot na Madžarskem s 1.8.2022. Zaradi nedelovanja vlade v tej smeri bomo mnogi dobili že s 1.8.2022 enormne položnice, rezilni žica, RTV in 8. marec pa bi spreminjali s 1.9.2022 in zamik ne bi naredil na teh področjih prav nobene škode.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.