https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kdaj se začne in konča moto sezona?

22.07.2022 ob 9:00  

Ko ste že dovolj siti mraza in snega, nenadoma pride prvi dan motoristične sezone. Koledarsko gledano velja 20. marec za prvi pomladni dan, vendar izkušeni motoristi vedo, da je prvi dober motoristični dan bolj povezan z vremenom kot s tem, kar piše na koledarju.


Na prvi dan vožnje nove sezone se moramo temeljito pripraviti. Tukaj so glavna področja, ki jih morate preveriti:

stanje vašega motocikla,

vaše motoristične sposobnosti in znanje,

vaša motoristična oprema.

Ko veste, kako stojijo stvari za vas in za vaš motor, lahko nadaljujete s pripravami na prvo vožnjo.

Presenetljivo je, koliko motoristov sezone ne načrtuje vnaprej in šele kasneje ugotovijo, da niso pripravljeni na vožnjo, ko pride prvi lep dan. Dobro načrtovanje vam bo dobro služilo!

 

Preglejte motor

Pred pričetkom vsake nove sezone privoščite svojemu motociklu temeljit pregled. To pomeni pregled:

- pnevmatik,

- zavor,

- luči in elektronike,

- olje in drugih tekočin,

- šasije,

stojala.

Nato preglejte vso svojo motoristično opremo. Tukaj je kratek kontrolni seznam glede opreme za motoriste:

- Ali še ustreza?

- Ali so šivi in material na vaši jakni, čevljih ali obleki še dobri?

- Ali vse zadrge, zaponke, pasovi in druga oprema delujejo?

- Se je vaša čelada poškodovala? Ali je prestara (več kot pet let)?

Popravilo ali zamenjava izrabljene opreme pred začetkom sezone vas bo pripravila na varen začetek.

Osveži svoje veščine

Tudi motoristi z dolgoletnimi izkušnjami bodo morali po nekaj mesecih pavze osvežiti svoje sposobnosti. Vzemite si nekaj časa, da se ponovno seznanite s svojim motorjem in preverite sledeče spretnosti:

- zaviranje,

- zavijanje,

- zavijanje in nasprotno krmiljenje,

- izogibanje oviram,

- iskanje in izogibanje nevarnosti.

Ob začetku pomladi so lahko razmere na cesti precej težke - cestno osebje namreč porabi dobršen del pomladi za popravljanje udarnih lukenj in razpok na cestišču, kar je velika nevarnost za motorna kolesa. Vozite previdno, pazite na hitrost in nosite zaščitna oblačila.

Najpogostejša vprašanja voznikov motornih koles

Ali lahko pozimi vozite motorna kolesa?

V teorija da, čeprav ni priporočljivo. Morda ne nameravate voziti po snegu ali dežju, vendar se lahko ujamete vanj proti svoji volji – in res ne želite imeti hladnega, premočenega telesa v tej situaciji. Kadarkoli je mogoče, poiščite opremo, ki je vodotesna ali vsaj vodoodporna.

Pri kateri temperaturi nehate voziti motor?

Koliko mrzlo je torej premrzlo za vožnjo z motorjem? Ni priporočljivo voziti motornega kolesa, ko je temperatura pod lediščem. Pri teh temperaturah bo nastal led in motocikli so bolj dovzetni za led, saj so manjša vozila.

Kako pogosto naj se pozimi vozim z motorjem?

Vsi lastniki motociklov bi morali v zimskem času zagnati motorje in jih vsaj enkrat na teden pognati za 15 minut. Če ga pustite delovati, bodo ostali vsi sestavni deli motorja in tesnila podmazani, odpravilo se bo nabiranje kondenza, zagotovilo, da se uplinjač ne bo zlepil, in napolnil akumulator.

Kdaj ne smete voziti motorja?

Starost, pri kateri naj vozniki motornih koles nehajo voziti motorno kolo, je odvisna od njihovega fizičnega, duševnega in splošnega zdravstvenega stanja. Večina voznikov motornih koles preneha voziti svoj motor pri starosti od 60 do 85 let, odvisno od tega, kako samozavestni se počutijo, kako sposobni so in lokalnih zakonov.

Bi morali motor pred vožnjo ogreti?

Ključnega pomena je, da pred vožnjo pustite, da se motocikel ogreje, saj bo to močno vplivalo na zmogljivost in varnost. V motorju je veliko tesnil in obročev, ki zahtevajo kroženje olja pri optimalni temperaturi. Ogrevanje motocikla omogoča, da olje učinkovito kroži.

Naj se ponoči vozim z motorjem?

Nočna vožnja ni priporočljiva za začetnike. Zahteva več koncentracije, več znanja in pravo opremo. Če se prvič srečate z motorji, si vzemite nekaj časa, da pridobite svoje spretnosti, preden začnete voziti ponoči.

 

Ali obstajajo zimske gume za motorna kolesa?

Verjeli ali ne, ja. Niso zelo pogoste, a zaradi zakonov v drugih državah, ki pozimi zahtevajo zimske pnevmatike, je na trgu nekaj zimskih pnevmatik za motorna kolesa.

Kaj motoristi nosijo pozimi?

Če je vreme res mrzlo, bi radi imeli pod motoristično obleko tudi podlago za vpijanje vlage. Potrebujete najmanj tople pajkice, topel dres z dolgimi rokavi ter nepremočljivo motoristično jakno in hlače.

Zakaj je v mrazu težje voziti?

Temperatura ima veliko izrazitejši vpliv na gostoto zraka kot vlaga: hladen zrak vsebuje več molekul na kubični meter. Torej, na hladen dan bi se morali bolj potruditi, da bi ohranili enako hitrost, ker je gostota zraka večja kot na topel poletni dan.

Ali lahko motorno kolo pustimo mirovati 6 mesecev?

Svojega motocikla nikoli ne pustite stati dlje kot en mesec, če ni bil pravilno garažiran.

Ali naj svoj motocikel vsak dan pokrijem?

Motorno kolo mora biti pokrito vsakič, ko je shranjeno na prostem. Izpostavljeno bo vsem elementom in je bolj dovzetno v primerjavi s shranjevanjem v zaprtih prostorih. Toda občasna izpostavljenost bi morala biti v redu. Prav tako bi moralo biti v redu, če motor vzamete po opravkih in ga pustite parkiranega na parkirišču.

In kdaj se motoristična sezona konča?

Za nekatere takrat ko zapade prvi sneg, za druge pa nikoli. Pomembno je le, da se na vsako vožnjo temeljito pripravi in vozi varno!

 

Oglasno sporočilo

    Fotogalerija