https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Preverite, katere pravice bodo centri za socialno delo avtomatično podaljševali

25.07.2022 ob 6:00  

V mesecu avgustu 2022 bodo centri za socialno delo odločali o podaljšanju letnih pravic iz javnih sredstev (otroški dodatek, državna štipendija, znižano plačilo vrtca, subvencija malice, subvencija kosila) avtomatično po uradni dolžnosti, enako, kot to poteka že od leta 2019, so sporočili iz Centra za socialno delo Pomurje.

Avtomatično podaljševanje pravic

Večina letnih pravic poteče v mesecu avgustu in septembru, zato je pred njimi obdobje s povečanim obsegom dela. Upravičencem za podaljšanje prejemanja navedenih pravic ni treba oddati vloge. V primeru, da center za socialno delo ne bo razpolagal z vsemi dokazili, ki so potrebna za izdajo odločbe/informativnega izračuna, bodo vlagatelje obvestili s pozivom za predložitev dokazil. S takojšnjim odzivom na poziv bodo upravičenci prispevali k hitrejši rešitvi zadeve.

Nova vloga se odda v primerih, ko vlagatelji: - pravico uveljavljajo prvič; vlogo oddajo na obrazcu »Vloga za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev«, - uveljavljajo novo pravico za otroka; vlogo oddajo na obrazcu »Vloga za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev« (npr. za otroke, ki bodo prvič začeli obiskovati vrtec z dnem 1.9.2022, vlagatelj vlogo za znižano plačilo vrtca odda v mesecu avgustu; npr. otrok bo s septembrom pridobil status dijaka, vlagatelj vlogo za državno štipendijo odda avgusta; npr. otrok bo z oktobrom študent, vlagatelj odda vlogo septembra) in - sporočajo spremembo (spremembo števila oseb ali upravičencev, spremembo ali vključitev v vzgojno izobraževalni zavod, spremembo statusa učenca, dijaka ali študente in spremembo vrste periodičnega dohodka, pri državni štipendiji pa tudi druge okoliščine, ki jih ureja ZŠtip-1); spremembo oddajo na obrazcu »Obrazec za sporočanje sprememb«.

Avtomatizacija izdajanja informativnih izračunov

V mesecu juniju lansko leto so centri za socialno delo začeli z izdajo informativnih izračunov. Informativni izračuni se izdajajo za pravico do: otroškega dodatka, subvencijo vrtca, subvencijo malice in subvencijo kosila. V mesecu juniju letos je bila izvedena dodatna nadgradnja informacijskega sistema z namenom avtomatizirane izdaje informativnih izračunov za letne pravice.

Namen informativnega izračuna je, da se stranki omogoči čimprejšnje izvrševanje pravic, do katerih je upravičena. Z informativnim izračunom se začasno odloči o upravičenosti do pravice, njeni višini in obdobju upravičenosti. Informativni izračun ima enako vsebino kot odločba in bo stranki vročen na enak način, kot velja pravilo za vročanje odločb za pravice iz javnih sredstev (navadno vročanje z dostavo v hišni predalčnik, šteje se, da je vročitev opravljena 21 dan od dneva odpreme, ki je označen na informativnem izračunu). 

Če se upravičenec ne strinja z ugotovitvijo v informativnem izračunu, bo lahko vložil ugovor, o katerem odloča center za socialno delo. Rok za vložitev ugovora je 15 dni od dneva vročitve. Ministrstvo je tudi pripravilo predlog ugovora. Zoper ugovor na informativni izračun center za socialno delo izda odločbo, na katero se stranka lahko pritoži. Pri informativnem izračunu je pomembno, da se pravica začne izvrševati z dnem odpreme informativnega izračuna in vložen ugovor ne zadrži izvrševanja informativnega izračuna. Če oseba ne vloži ugovora, se informativni izračun šteje za dokončno odločbo centra za socialno delo. Oseba, ki zoper informativni izračun ni ugovarjala, nima pravice do pritožbe.

Trajanje postopkov  

Centri za socialno delo vsako leto v obdobju od avgusta do septembra odločajo o povečanem številu pravic, ki se iztečejo v tem obdobju. Zakonsko določen rok za izdajo odločbe je 60 dni od prejema popolne vloge. Center za socialno delo Pomurje bo tudi to leto organizacijo dela prilagodil potrebam in se bodo potrudili, da bodo vloge rešene v zakonskem roku in da bo izplačevanje pravic potekalo nemoteno. 

FOTO: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.07.2022 ob 6:22 gost

      Vse avtomatično samo nejj za tiste keri res potrebujejo. Kajti tisti nikoli ne pridejo zraven ker se ne znajdejo ali jih pa je sram za revščino kero so njim povzročili ljudje keri so zardi njih postali bogati. Kajti ta revež je delal podjetnik ali privatnik se pa je bogatil potem ga pa je preprosto vrgal na cesto in si našel drugo žrtev od države pa spet pokasiral za zaposlenega in to je ponovi 100 krat ali ečkrat preden je podjetje ali privat biznis pahnil v stečaj.

      29 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.07.2022 ob 10:47 gost

        Luka Mesec jin se zdaj več da, taka na socialni več dobijo kak pa če odis za minimalna delat. SVOBODA

        16 12 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.07.2022 ob 10:46 Viktor gost

      C.s.d.Gnoji naj smrdi z vas pomoč dobijo tisti keri imajo vse Ostali reveži pa naj crknejo SVINJE

      12 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.07.2022 ob 14:56 123 gost

        Spet je svoboda kriva, saj je to v veljavi od 2019,budale desne, vsak naj da vlogo cenzus je itak določen, poleg tega pa če si brez osemletke ti nihče ni kriv ker tudi sedaj nisi prebral besedila ali pa ga ne razumeš

        15 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.07.2022 ob 10:38 burek55 gost

        pa kaj si tak nori da delaš. daj odpoved pa idi na socialno in potem uživaj. mislim da boš kaj hitro začel novo službo iskat, prokleti majmun zabiti da sploh ne veš kaj pišeš. taki izmečki nimajo kaj iskati na svetu, čimprej si daj metek v čelo, ker manj koristiš družbi kot narkomani in socialaši.

        7 2 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.07.2022 ob 12:12 gost

      LEVICA IZVIRA IZ TAKIH odpadkov !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      11 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.07.2022 ob 15:55 Iz mafije ... gost

        24ur/Nemca-v-Rovinju-s-kamero-v-hladilni-torbi-snemala-otroke.html youtube.com/watch?v=-GDvKYEuCoQ# youtube.com/watch?v=a9QYURnSVhQ youtube.com/watch?v=SMgkH6KMBgA

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.07.2022 ob 10:36 plačanec gost

      namesto da bi tudi socialno avtomatsko podaljšali, idioti raje se igrajo s papirji in živci ter časom in energijo totalno brezveze na vsakih nekaj mesecev čeprav dobro vejo da morajo odobriti tisto pomoč. se prav vidi kere institucije so najbolj zabite. sicer mi je vseeno dokler dobivam denar od teh, samo so sami idioti da morajo delati ene in iste stvar večkrat na leto kar bi lahko zgolj 1x ali največ 2x letno opravili.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.07.2022 ob 14:55 Gordana gost

        1x letna preveritev bi bilo zadostovalo sicer pa pomagati le tistim kateri res potrebujejo

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.