https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Y oddelali večino balkanske turneje, na vrsti je izid prvenca

02.11.2011 ob 12:23  

Glasbena skupina Y [:why], ki obstaja od leta 2004, je po krajšem zatišju v prenovljeni zasedbi tria letos nabirala kilometrino in snemala novo ploščo. Prvenec skupine Y, naslovljen »Blessing Alarm«, bo v murskosoboškem MIKK-u 12. novembra, v preteklih dnevih pa so imeli devet nastopov na balkanski turneji.

Sprva klasično delujočo tričlansko rockovsko zasedbo z ustrezno, vendar tudi svojevrstno surovostjo, je leta 2007 nadgradila dodatna dimenzija v obliki četrtega člana na sintetizatorju in samplerju. Skupina se je uveljavila predvsem z inovativnim, progresivnim pogledom na instrumentalno glasbo, razpetim med ambientalno atmosferiko in razsekanimi metalurškimi takti kakšnih Don Caballero. Y beležijo kopico nastopov po Sloveniji in čez mejo. Čeprav je bila mala plošča »Germ« posneta skoraj brez finančnega vložka, je bend požel dobre odzive tako pri glasbeni kritiki kot pri koncertnih organizatorjih.  Vabila za nastope so tako dobivali tudi iz prireditvenih logov, kjer ni ravno običaj gostiti hrupne zasedbe, npr. iz Jazz kluba Satchmo v Mariboru ali iz Tabora narave in glasbe Čadrg Records v Triglavskem narodnem parku.

Prenovljena zasedba, člani benda so trenutno Marko Borko (kitara), Andrej Glažar (bas kitara) in Bojan Varga (bobni), ki so letos nabirali kilometrino po slovenskih klubih, kar so bile v bistvu predpriprave na snemanje nove plošče v poletnih mesecih. Skupina Y se je od 20. do 29. oktobra s soborci The Canyon Observer mudila na balkanski turneji, kjer so nastopili v Ljubljani, Novem Mestu, Zagrebu (Hrvaška), Mariboru, Beogradu (Srbija), Pančevu (Srbija), Kumanovem (Makedonija), Kyustendilu (Bolgarija) in Skopju (Makedonija).

VIDEO:

 
Prvenec skupine Y, naslovljen »Blessing Alarm« (producent Plueg, založba God Bless This Mess records), uradno izide 12. novembra v murskosoboškem MIKK-u, promocija v sklopu balkanske turneje pa bo še 19. novembra v klubu Metulj v Bistrici ob Sotli in 16. decembra v klubu Palach v hrvaški Reki.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.