https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ugovor zoper izračun dohodnine lahko oddate le še do ponedeljka

27.07.2022 ob 12:40  

Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine iz tretje tranše se izteče 1. avgusta 2022.

V ponedeljek, 1. avgusta 2022, se izteče rok za vložitev ugovora zoper informativni izračun dohodnine, ki je bil odpremljen 30. junija 2022. Če ste prejeli informativni izračun dohodnine v začetku julija (datum odpreme 30. junij 2022) in ga še niste preverili, svetujemo, da to storite čim prej. Le do 1. avgusta 2022 še lahko podate ugovor.

Ugovor zoper informativni izračun dohodnine morajo vložiti zavezanci, ki prejmejo informativni izračun dohodnine in ugotovijo, da so podatki v informativnem izračunu nepravilni ali nepopolni. Ugovor je treba vložiti v 15 dneh od vročitve informativnega izračuna dohodnine. Informativni izračun dohodnine se vroča z navadno vročitvijo, zato se šteje, da je vročitev opravljena 15. dan od dneva odpreme informativnega izračuna (datum odpreme je naveden na kuverti).

V primeru, ko zavezanec umre med tekom roka za ugovor

V primeru, ko zavezanec umre med tekom roka za ugovor, ugovora zoper informativni izračun pa ni vložil, ugovor lahko vložijo njegovi pravni nasledniki. Rok za vložitev ugovora začne teči znova, in sicer pravni nasledniki lahko vložijo ugovor v 15 dneh od pravnomočnosti sklepa o dedovanju. Ugovor na IID lahko zavezanec odda:
    • elektronsko preko storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki,
    • osebno ali po pošti pri pristojnem finančnem uradu.

Informativne izračune so prejeli tudi zavezanci, ki so konec junija 2022 prejeli nove odločbe o odmeri obveznosti iz kmetijstva za leto 2021 zaradi napačne višine katastrskega dohodka in se jim dohodek iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti vključuje tudi v letno davčno osnovo za letno odmero dohodnine.

Finančna uprava RS je v tretjem svežnju z datumom odpreme 30. junij 2022 poslala 44.779  informativnih izračunov dohodnine za leto 2021.

Rok za vložitev ugovora zoper informativni izračun dohodnine se izteče 1. avgusta 2022. Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 31. avgust 2022, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na TRR do 30. avgusta 2022.

Če zavezanec, kljub navedbi neresničnih, nepravilnih ali nepopolnih podatkov v informativnem izračunu dohodnine, ne vloži ugovora zoper informativni izračun dohodnine, stori prekršek po 1. točki prvega odstavka 395. člena ZDavP-2, za katerega je določena globa od 400 do 5.000 evrov, so sporočili iz Finančne uprave RS.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.