https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

KPK pri soboškem svetniku Andreju Mešiču ugotovila nasprotja interesov, Mešič očitke zavrača

01.08.2022 ob 11:20  

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je objavila pravnomočne ugotovitve o ravnanju mestnega svetnika in člana Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Mestne občine Murska Sobota (KMVVI) Andreja Mešiča. Ugotovila je, da se je obravnavana oseba s tem, ko je glasovala sama zase, znašla v okoliščinah, ki pomenijo nasprotje interesov, in ni storila vsega, da se mu izogne, s čimer je ravnala v nasprotju z Zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK).

Komisija je v letu 2021 na podlagi prošnje za podajo pravnega mnenja glede kršitev določb ZIntPK, ki urejajo dolžno izogibanje nasprotju interesov, uvedla postopek v povezavi z ravnanjem mestnega svetnika in člana KMVVI Andreja Mešiča. Na podlagi pridobljene dokumentacije je ugotovila, da je Mešič kot član KMVVI na njeni 18. seji 11. junija 2021 pri tretji točki dnevnega reda Predlog za imenovanje predstavnikov ustanovitelja v Svet javnega zavoda Zdravstveni dom Murska Sobota glasoval o predlogu, da se v Svet javnega zavoda Zdravstveni dom Murska Sobota kot predstavnik ustanovitelja imenuje prav on, je sporočila Komisija za preprečevanje korupcije.

Poleg tega je Mešič kot član mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota na 20. redni seji dne 23. septembra 2021 pri točki Kadrovske zadeve glasoval o sklepu V Svet javnega zavoda Zdravstveni dom Murska Sobota se kot predstavnik Mestne občine Murska Sobota imenuje Andrej Mešič, pri čemer je bil kandidat za predstavnika on sam.

Ugotovitve Komisije so pravnomočne

Tovrstne okoliščine (glasovanje zase) sodijo med najbolj tipične in pogoste okoliščine, ki vplivajo ali pa ustvarjajo videz, da vplivajo na objektivnost in nepristranskost opravljanja javnih nalog uradne osebe. Mešič bi se tako iz omenjenih glasovanj moral izločiti, poleg tega pa bi ob zaznavi teh okoliščin moral pisno obvestiti ostale člane KMVVI, župana in ostale mestne svetnike ter počakati na njihovo odločitev. Ker tega ni storil, je ravnal v nasprotju z zakonom.

Ugotovitve Komisije so pravnomočne, saj Mešič zoper njih ni vložil tožbe v upravnem sporu. Izjasnitve obravnavana oseba v postopku ni podala.

Pomen izvajanja zakonskih določb – temelj zaupanja v javne institucije

Komisija ob tem ponovno izpostavlja pomen dolžnega izogibanja nasprotju interesov kot izjemno pomemben institut, saj gre za enega ključnih stebrov delovanja pravne države, zaupanja v demokratične institucije ter v transparentnost, enakopravnost in objektivnost odločanja v javnih zadevah in pri razpolaganju z javnimi sredstvi. Gre za institut, kjer je zakonodajalec v zakonu jasno opredelil dolžno ravnanje uradnih oseb, Komisija pa od vseh zaposlenih v javnem sektorju, torej tudi funkcionarjev, kot je Andrej Mešič, pričakuje proaktivno ravnanje v smeri odpravljanja korupcijskih tveganj in krepitve integritete tako svoje funkcije oziroma službe kot krepitve integritete organizacije, v kateri so zaposleni, so še zapisali na KPK.

Mešič očitke KPK zavrača in jih označuje za politične "igrice"

Andrej Mešič je za STA v celoti zavrnil očitke KPK o kršitvi protikorupcijske zakonodaje in jih pripisuje političnim igricam oziroma pritiskom nanj, ker bo po vsej verjetnosti kandidiral za župana Murske Sobote. Ob tem meni, da je pri lanskih glasovanjih za imenovanje v svet Zdravstvenega doma Murska Sobota ravnal povsem zakonito. "Moj glas je zakonit in tudi ni vplival na odločanje za imenovanja v svet zdravstvenega doma," je poudaril.

"Od nekdanjega župana Murske Sobote Aleksandra Jevška, ki je sedaj minister, sem dobil odločbo, da sem predstavnik občine v svetu zavoda. Glasovanje je bilo skupaj z mojim glasom 15 proti sedem in absolutno se ne počutim krivega," je dodal Mešič, ki meni še, da je treba spremeniti protikorupcijsko zakonodajo.

Na občini Murska Sobota ugotovitve KPK še proučujejo in se bodo o morebitnih ukrepih, s katerimi bi se preprečevalo podobne situacije, odločali v prihodnje. Kot so zapisali, so bili o ugotovitvah KPK glede nasprotja interesov v konkretnem primeru obveščeni šele danes iz medijev.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.08.2022 ob 11:46 gost gost

      JESTE LELEKI BRATOVŠKOVA SAMA SEBE PREDLAGALA ZA KOMISARKO NIKOME NIŠTA A JA TA JE DESNI SO JO PREISKALI BANDA

      24 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.08.2022 ob 0:50 poznavalec gost

        Tudi bratuškovo so eni, se ve keri tožarili v Bruselj in jo skenslali, kot je tou za slovence v navadi iz faušije in nevoščljivosti obrekovali. Pametni slevenci, ni kaj.

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.08.2022 ob 11:46 gost

      Na tega se se spravli kot ,da bi bil največji zločinec , pri drugih ko pa ostane neraziskano ,spregledano itd . Je bilo že nekomu interes da se ga znebijo oz je bil nekomutrn v peti .......

      27 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.08.2022 ob 12:26 gost

      Što je pa te biu na vladi 2021? Desniva, če ne razmita ka čitata je treba v šoulo!

      6 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.08.2022 ob 12:41 kdo pa krade gost

      in prodaja v leu 2019-2021, če ne DESNI? Kdo dela dolgove -spet DESNI, kdo dela razlike med državljani - ponovno desni. In tu ni kaj za dodati.

      8 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.08.2022 ob 16:15 2021 gost

        kdo pa krade - Tak prejk palec 95 posto slovenskega premoženja so pokradli levičarji...in kdo sedij...nihče....razen par desnih in to še vprašljivo. Amen!

        20 8 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.08.2022 ob 13:33 gost

      Kaj čakate od janšista, da bo pošten ?

      14 24 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.08.2022 ob 14:20 GOST gost

      RDEČI PICAZLJI VE DE PA ŽE POL LETA PO VOLITVAH PA VAM JANŠA HODI PO GLAVI IZDA TUPAVI DA SI DOBIL BON TE SI BIL TIHO MEŠIČ ZA ŽUPANA ČESTITKE NEKAJ SE MORA SPREMENITI V SOBOTI POKRITI BAZEN TRIBUNE DO KONCA PRIMERNO ŠPORTNO DVORANO LEVAKI SO MIMO TOGA ODIŠLI

      19 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.08.2022 ob 18:38 gost

        To vse bi naj mešič zgradil ? S čim s svojim k....m. Ma dajte mir. Tako kot je sedaj ravnal tako bo še naprej kradel.

        5 9 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.08.2022 ob 15:17 gost

      MORE EN PAMETEN PRITI ZA ŽUPANA KA ZRIHTA TOJ KOPALIŠČE NAJ SE DECA TUDI V ZIJMI VČIJO PLAVATI DO ZDAJ OBEČANJE LUDOM RADOVANJE

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.08.2022 ob 15:18 kkkkk gost

      aha on ocitke zavraca, ker ce nekdo pred volitvami z dokazi podkrepljeno ugotovil, da je delal nezakonito. ampak se po njegovem to nesme upostevati (to je politicna igra) zato ker kandidira za zupana. kaj on misli, da ce kandidira za zupana se njegova koruptivna dejanja izbrisejo ?

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.08.2022 ob 15:55 Gost gost

        Vsa čast, Mešiče, naj kandidejra, te eden poštenjak prišo za župana. Pa napravo pokrit bazen, nej ka je prejšnji župan obečo, pa pozabo. Kakšno korupitivno dejanje, un se briga ka bi tau soudrgo razmeto, ka nedo več škode delale.

        12 8 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.08.2022 ob 16:26 2021 gost

        Takšne korupcije maš skoraj v vsakem občinskem svetu v Sloveniji.....Po takšnem noben član....Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja,..nemore sodelovati v nobenem občinskem telesu.

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      01.08.2022 ob 16:42 gost

      Počasi še kaj drujgoga ven pride.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      01.08.2022 ob 17:18 Sobotainfo gost

      Vujpan ka tuj nete zaklenile komentare pa skrile kak mo sposinfale Anželja, tak kak je rdece sobotainfo napravo Znas ka ga rdece morejo zaj ocrnitr pred volitvame, zato ka se ga bojijo... Pa svojoga Anželja naprej rivate....napihnjenoga pa presrqnoga, te pa jevsek izjave ka ga odlukuje njego ssocialni cut, pa cut do socloceka... joj joj... sto ga ne pozna ga drago placa....

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      01.08.2022 ob 17:22 Trn v pete gost

      Andrej bojijo se te zato te to ppdtikajo Se poštenjak pa fejst človek, dober župan boš. Prote ovome ANŽELJE SE ZMAGO ZE ZDAJ.... Ove en velke ritoliznik, zato ga pa Jevsek predlago ka se mu to eno leto na občine tak v rit vlejko pa glivo glumo..... BRAVO ANDREJ, ANDREJ ŽUPAN

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      01.08.2022 ob 17:31 RDEČE gost

      Folga RDEČEH 8 LEJT NA OBLASTE FFFFOOOOOLLLLGGGGAAAA KA JE PREVEČ JE PREVEČ MEŠIC MIJ SMO ZA TEJBE, SE POŠTENJAK PA GOSPODARSTVENIK, TIJ ZNAS DELATE, NEJ KAK TEJ RDEJCE KA SE NA RAČUN JAVNE UPDAVE SVERCAJO PA ZAJ PA TAĶSOGA KANDIDATA, KA NEJE GOSPPSARATVENIIK ...KATAATROFA, SAMO ANŽELJA VEČ NEJ.... FOLGA ENOGA ŽE V VRTECE, KA SVOJE KOMPLEKSE ZDRAVE FOLGA RDEČEH PA ANŽELOV😒

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      01.08.2022 ob 18:11 gost

      Sto posto ga je prijavo komunist JEVŠEK

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      01.08.2022 ob 18:59 gost

      Samo toga nej za župana

      2 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      01.08.2022 ob 22:06 Fox gost

      Pa ka je tu un krif, vejpa Jevšek kak župan nebi smel na glasovanje dati pa bi bilo vse ok. Velki pravični bulmastif minister, policaj, župan, dr.,…… bi to mogo presoditi prle kak je sploj predlog na mizo prišo, nej ka zaj Komisija za pospeševanje korupcije ugotavlja kak drek smrdi.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      01.08.2022 ob 22:50 Mario gost

      Mešič Andrej je človek, ki ga spoštujejo levi in desni. Ge san rdeči pa dan roko za njega v ogenj. Takih dobrih lidij je fejst malo. Andrej maš moj glas, ker si najprej človek pa te politik. Vsaka čast.

      14 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      02.08.2022 ob 1:02 bistrumnež gost

      Če je Andrej sposoben za župana, te so pa vsij lejko župani. Če desničari ne premorete dobrega kandidata, podprite Anžela.

      7 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.08.2022 ob 7:20 gost

        Nej eden nej drugi je nej za župana. Najboukše ka te Nemčavski Bencik pa nas da enoj srmaški občini ka mo životarili kak Moravske toplice.

        6 2 Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      02.08.2022 ob 12:35 Tt gost

      Banda komunistična je uničila Mursko Soboto.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      02.08.2022 ob 13:57 lidija gost

      Njegov sinek še kaj špreja po blokaj pa skup tere Kafiče?

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      05.08.2022 ob 3:04 Janko Koruptivnik gost

      Mešonja je sralonja, posrano govedo. Je v moji stranki.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.