https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Prihaja butični filmski festival Bograč kratkih filmov

Lendava, 03.08.2022 ob 6:05  

Na grajskem dvorišču v Lendavi se bo med 5. in 7. avgustom odvijal butični filmski festival Bograč kratkih filmov. 

Kulturno umetniško društvo Lavina s podporo Občine Lendava vabi na tri večere jagodnega izbora kratkih filmov domače in mednarodne produkcije.

Po premierni ediciji leta 2020 se Bograč kratkih filmov v mesto vrača s svežnjem kratkometražnih filmov po izboru idejnega in programskega vodje festivala, lendavskega režiserja Árona Horvátha Botke. Lendavi, ki je nekoč kino že imela, umanjkajo kakovostne filmske vsebine in to vrzel organizatorji dogodka prepoznavajo kot priložnost, da lokalnemu prebivalstvu približajo odlične produkcije mlade generacije filmarjev iz Slovenije in drugod.

Tako so letos na programu, ki se vsak večer prične ob 21. uri, filmi Izhod v sili (r. Vladimir Tagić), Babičino seksualno življenje (r. Urška Djukić), Tempelj (r. Murat Ugurlu), Razglednice s konca sveta (r. Konstantinos Antonopoulos), Najtoplejši dnevi poletja (r. Maša Šarović), Nevihta (r. Anton Martin Emeršič), Vagabond (r. Dominik Enzi), Zbiratelji (r. Mia Martinović) in zadnja dva kratka filma Árona Horvátha Sčasoma ter Delčki. Program projekcij bodo obogatili pogovori z ustvarjalci videnih filmov, letos bodo Lendavo obiskali turški režiser Murat Ugurlu, ki je filmsko režijo doštudiral na priznani poljski filmski šoli v Lodžu, avstrijski režiser Dominik Enzi, ki trenutno ustvarja na Dunaju ter ustvarjalci slovenskega filma Nevihta, ki je nastal pod okriljem produkcijske hiše Temporama. Festivalski program in druge informacije objavljajo na Facebook strani facebook.com/bograckratkihfilmov.

Hkrati je Bograč kratkih filmov tudi priložnost, da sodelujoči v Horváthovih filmih vidijo izdelek, ki so ga pomagali soustvariti. Veliko njegovih filmov se namreč snema v Lendavi in okolici, Lendavčanke in Lendavčani pa vsakič radi priskočijo na pomoč ter kot lokacijo snemanja ponudijo svoja stanovanja in druge površine, posodijo avtomobile, pohištvo ali celo zaigrajo oziroma statirajo v filmu.

Áron Horváth Botka (1991) je scenarist in režiser iz Lendave. S filmom Delčki (2020) je letos osvojil nagrado v kategoriji najboljša drama na dublinskem Festivalu neodvisnega filma, lani nagrado za najboljši kratki film na albanskem Balkan Film Food Festivalu, leta 2020 pa nagrado Vesna za najboljši kratki film, ki jo podeljuje strokovna žirija Festivala slovenskega filma. S svojimi kratkometražniki aktivno kroji programe slovenskih, evropskih in svetovnih filmskih festivalov (FeKK - mednarodni festival kratkega filma Ljubljana, mednarodni filmski festival Motovun, Palm Springs International Shortfest, Ars Independent Film Festival Katowice …), med bogato festivalsko kariero pa se je med drugimi uvrstil v tekmovalne programe festivalov, kjer se je potegoval za nagrade, ki pomenijo kvalifikacijo za nominacijo za nagrado Oskar v kategoriji kratkih filmov. Trenutno je v postprodukciji triler Nadure, ki so ga v Lendavi posneli lani poleti, na ogled pa bo predvidoma v 2023.

* Foto: arhiv organizatorja

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.08.2022 ob 14:03 Edward gost

      My last month paycheck was for 11000 dollars/day that I got from this agency I discovered over the internet and thrs… All i did was simple online work from comfort at home for 3-4 houey paid me for it 95 bucks every hour…. for more info visit any tab this site Thanks a lot ==>=>) www.web.slate74.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.08.2022 ob 22:57 gost

      I’ve made so far this year working online and I’m a full time student. I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit---------->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐏𝐚𝐲𝐬𝟏𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.