https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Nadzor na avtocestah ostaja nemoten

03.08.2022 ob 16:00  

Revizor je pri redni notranji reviziji avtocestne policije in poslovanja z Družbo za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) ugotovil več nepravilnosti, o katerih je Ministrstvo za notranje zadeve obvestilo Komisijo za preprečevanje korupcije, Urad za nadzor proračuna in Državno odvetništvo.

Na Ministrstvu za notranje zadeve poudarjajo, da bo nadzor policije na avtocestah ostal enak in nemoten, glede na relativno majhen obseg avtocest pa se v ministrstvu zavzemajo, da bi okrepili tudi preostali del prometne policije. Podpirajo odločitev Policije, da posebna delovna skupina pripravi rešitve za čim boljšo organiziranost dela na področju prometne policije, katere financiranje bo temeljilo na zakoniti pravni podlagi, kot je za ministrstvo in policijo tudi edino dopustno.

"Postaje prometnih policij so se s kadrovskim primanjkljajem soočale že pred ustanovitvijo avtocestne policije in že takrat niso mogle izvajati nadzora v takem obsegu, kot bi si ga želele. Enote so bile v povprečju 60 % zasedene, nekatere tudi manj. Z ustanovitvijo avtocestne policije se je kadrovski primanjkljaj samo še povečal, saj so bili v večjem odstotku v avtocestno policijo razporejeni prav policisti postaj prometnih policij. Skratka, avtocestna policija je še dodatno osiromašila postaje prometne policije.

V Sloveniji imamo 39.226 kilometrov cestnega omrežja. Z urejanjem in nadzorom prometa na cestah bi se po sistemizaciji moralo ukvarjati 662 prometnih policistov (osem enot). Trenutno dela na tem področju komaj polovica le teh - 344 policistov. Za 692 kilometrov avtocest (avtocesta vključno s priključki) bi po sistemizaciji moralo skrbeti 196 policistov (pet enot), za ostalih 38.534 kilometrov državnega in občinskega cestnega omrežja pa 422 policistov.

Uspešnost avtocestne policije se meri predvsem po varnosti na avtocestah in hitrih cestah. Kot ugotavlja policija, žal stanje varnosti na avtocestah ni takšno, kot bi si želeli. Predvsem je bistveno več smrtnih žrtev; v prvem polletju letos jih je že 13, lani v tem obdobju pet. V letu 2021 je umrlo kar 17 udeležencev na avtocestah in hitrih cestah, kar je največ v zadnjih petih letih. Letos beležijo tudi več lahko in hudo telesno poškodovanih, prav tako je več prometnih nesreč z udeležbo alkoholiziranih voznikov," sporočajo iz Ministrstva za notranje zadeve.

* Foto: arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.08.2022 ob 22:54 gost

      I’ve made so far this year working online and I’m a full time student. I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit---------->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐏𝐚𝐲𝐬𝟏𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.