https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V Sloveniji bo na voljo cepivo proti opičjim kozam

04.08.2022 ob 13:00  

Konec letošnjega julija je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila, da opičje koze predstavljajo nevarnost na področju javnega zdravja mednarodnega pomena. V okviru te razglasitve so strokovnjaki pripravili nabor priporočil v štirih sklopih, glede na epidemiološko situacijo v posameznih državah.

Slovenija sodi med države z nedavno uvoženimi primeri opičjih koz, kjer se bolezen prenaša s človeka na človeka. Priporočila vključujejo izvajanje usklajenega odziva za zaustavitev prenosa in zaščito ranljivih skupin. Nacionalni inštitut za javno zdravje je že pred pojavom prvih primerov pri nas bolezen uvrstil v prvo skupino nalezljivih bolezni, za katere je obvezna takojšnja prijava. V sodelovanju s strokovnjaki so pripravili navodila za zdravstvene delavce za obravnavo bolnikov z opičjimi kozami in navodila za epidemiološko obravnavo potrjenih primerov ter navodila za njihove tesne kontakte.

Po mnenju stroke je v Sloveniji treba zagotoviti preventivno cepljenje pred izpostavljenostjo okužbi za ogrožene zdravstvene delavce, laboratorijsko osebje, ki dela z ortopoksvirusi, osebje kliničnega laboratorija, ki izvaja diagnostične preiskave za opičje koze in druge, ki so lahko ogroženi. Zato je Vlada Republike Slovenije na dopisni seji 2. avgusta sprejela sklep o sprejemu donacije cepiva Jynneos zoper opičje koze v količini 1.400 odmerkov in pooblastila ministra, pristojnega za zdravje, za podpis pogodbe med Republiko Slovenijo in Evropsko komisijo. Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje pa je naložila, da v sodelovanju z Javno agencijo Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke ter Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano izvrši vse potrebno za prevzem in uporabo cepiva v Republiki Sloveniji, navaja Ministrstvo za zdravje.

* Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.08.2022 ob 13:21 gost

      Ti , ti Golob kaj to delaš !! Pa ja da ne boš tako delal kot Janša !!!! Cepi ,cepi,,,,,,,,,,,,,,,,,

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.08.2022 ob 13:35 nasvet dr . xxx gost

      Sprva se pojavijo znaki kot so vročina ,glavobol bolečina v mišicah . Nato se pojavijo izpuščaji z rdečino , ki preide v bunčice sledi mehurček ,ki se zagnoji . Je srbeč in boleč . Osebe ki so cepljene do leta 1978 in starejše so v 85 odstotkih zaščitene tudi pred opičjami kozami .

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.08.2022 ob 19:26 kilonja gost

      LEVAKI ŠEM NISTE V KOLONI ZA CEPIVO ???V Sloveniji bo na voljo cepivo proti opičjim kozam

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.08.2022 ob 23:34 gost

      Bosanc cepi se , da ne postaneš opica nazaj !!!!!!!!!!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.08.2022 ob 6:28 goričanec81 gost

      v vrsto opice, bomo testirali nov strup direktno na vas

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.08.2022 ob 14:27 gost

      Tvoja mati je bila opica ko te je rodila ven pa priletela zver hi,hi,hi 14:24

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.