https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Prebivalec Slovenije si doma privošči 26,4 l piva na leto

05.08.2022 ob 18:00  

Danes, prvi petek v avgustu, po vsem svetu obeležujejo mednarodni dan piva, ki je v zadnjem desetletju iz lokalnega slavja v Santa Cruzu v Kaliforniji prerasel v globalno praznovanje. 


Po navedbah Statističnega urada RS je v Sloveniji leta 2020 delovalo 68 pivovarn. Povprečna drobnoprodajna cena litra lagerja v trgovini je bila 1,83 EUR, cena pol litra svetlega piva v lokalu pa 2,89 EUR. Po zadnjih razpoložljivih podatkih si je prebivalec Slovenije doma privoščil 26,4 l piva na leto.

"Odgovorno pitje piva, njegova povezava s kulinariko in trendi, ki gredo v smeri trajnosti in priprave piv z nižjo vsebnostjo alkohola ali celo brez njega, je bilo v ospredju srečanja, ki ga je pripravilo Združenje slovenskih pivovarn pri GZS – Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij ob mednarodnem dnevu piva. Ob tej priložnosti so člani Združenja prvič skupaj zvarili posebno pivo, z manjšo vsebnostjo alkohola. S pomočjo vrhunskega slovenskega cicerona Sama Žabkarja pa so povezali okuse odlične kulinarike lokalnih ponudnikov z različnimi stili piv slovenskih pivovarjev. Ti so tokrat poseben poudarek namenili nizko alkoholnim in brezalkoholnim pivom ter pozvali k odgovornemu uživanju piva.

Pivo vse bolj tudi del slovenskega turističnega produkta

Zmernost in odgovornost pri pitju sta osrednje vodilo in prizadevanja pivovarjev. Pivovarji aktivno sodelujejo pri ozaveščanju potrošnikov. Med proizvajalci alkoholnih pijač so bili prvi, ki so podpisali zaveze odgovornosti na ravni Evropskega združenja pivovarjev. Z njimi se prostovoljno zavezujejo, da bodo izboljšali in sporočili svojo podporo zdravi, uravnoteženi in trajnostni prehrani, vključno s preglednimi informacijami o izdelkih za potrošnike. Ambicija pivovarjev je, da bodo do konca leta 2022 vse steklenice in pločevinke piva imele označeno energijsko vrednost in sestavine piva.

Poleg tega so si pivovarji, ne glede na hudo preizkušnjo v času Covid - 19 in vse posledice ukrajinske vojne, zadali zelo optimistične cilje na področju trajnosti, kakovostne proizvodnje in trženja piva.

Prizadevajo si za pravično obdavčitev piva, saj je obdavčitev piva v Sloveniji na samem vrhu v primerjavi z drugimi državami v Evropi. Pivovarji za trženje v letu 2023 pripravljajo tudi čisto svoj turistični produkt, neke vrste slovensko pot piva, ki bo zanimiv predvsem za potrošnike in ljubitelje piva in bo vseboval tako obiske pivovarjev kot izobraževalne in informativne vsebine o pivu in njihovih ustvarjalcih. Pivo nesporno že predstavlja pomemben del gastronomske in turistične ponudbe Slovenije, pivovarji pa si z svojimi bodočimi projekti želijo vlogo piva v slovenskem turizmu še povečati," so v sporočilu za javnost zapisali pri GZS.

* Foto: Pixabay 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.08.2022 ob 19:10 Jože Činč gost

      ka pa bengo? Verjetno 60l na den!!!!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.08.2022 ob 11:17 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Čijsta žalustija....

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.08.2022 ob 2:53 Abraham gost

      Jaz ribnem 5dnevno

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.08.2022 ob 0:05 lendavčan gost

      Ja in kaj zdaj pametujete tudi vino se pije med ostalimi nezdravimi pijačami zato se tudi prideluje.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.