https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Ne zamudite noči, polne utrinkov

12.08.2022 ob 9:00  

V noči, ki je pred nami, bomo lahko opazovati številne utrinke.

Začetek meseca avgusta nam vsako leto prinaša vrhunec meteorskega roja Perzeidov. Meteorji, ki se pojavljajo od 17. julija do 24. avgusta, svoj vrhunec dosežejo okoli 12. avgusta. V noči iz petka na soboto bo tako na našem nebu viden meteorski roj Perzeidov. Ta pojav poljudno imenujemo tudi roj utrinkov ali preprosto večer, ko lahko vidimo veliko utrinkov.

Perzeidi so dobili ime po ozvezdju Perzej, iz katerega navidezno izvirajo. V Evropi pa so Perzeidi znani tudi pod imenom "solze svetega Lovrenca", saj se pojav dogaja okoli 10. avgusta, ko goduje sveti Lovrenc.

Zemlja med 17. julijem in 24. avgustom potuje skozi oblak delcev, ki ga za seboj pušča komet Swift-Tuttle. Ko ti delci letijo skozi visoke plasti Zemljine atmosfere, zažarijo in za seboj puščajo sled.

Ko meteorji dosežejo svoj vrhunec se lahko na uro vidi tudi 60 meteorjev ali več. Ponavadi, je največ meteorjev mogoče videti zjutraj pred zoro. Nekateri pa so vidni tudi zvečer, ko priletijo v atmosfero pod kotom in pustijo za sabo dolgo svetle repe.

Za kaj sploh gre?

Meteorji ali utrinki so naraven pojav, ki nastane ko delček vesoljske snovi zaide v zemljino atmosfero. Ti delci zaradi visokih hitrosti in zračnega trenja zažarijo in za seboj pustijo sled, ki hitro izgine. V primerih večjih delcev, lahko ti eksplodirajo, pri čemer na nebu pustijo več sledi. Delci so večinoma tako majhni, da potovanja skozi atmosfero ne preživijo in zato ne padejo na tla. Meteorski roj nastane, ko Zemlja zaide v polje delcev, ki so jih za sabo pustili razni kometi in takrat se pogostost utrinkov poveča.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.08.2022 ob 11:05 gost

      Zaželite si ,da golob sklizne iz prestola , morda se vam želja uresniči !!??

      7 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.08.2022 ob 14:27 Janči gost

      Za tako imajo denar, da bi pa plače in penzije dvignili, to pa ne!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.08.2022 ob 19:58 gost

      DEBELI dobro glej danes z utrinkom prileti tudi golobnjakar in to derekt v tvojo sobo !!!!

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.