https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Ob spomeniku, posvečenem 100-letnici priključitve Prekmurja, slavnostno položili venec

Ulica Štefana Kovača, 16.08.2022 ob 12:50  

Danes, 16. avgusta, so na ulici Štefana Kovača v Murski Soboti slavnostno položili venec ob spomeniku, posvečenem 100-letnici priključitve Prekmurja.

Na ulici Štefana Kovača je danes potekala slovesnost pri umetniškem spomeniku, akademskega kiparja, Prešernovega nagrajenca Mirsada Begića, ki je posvečen 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Mestna občina Murska Sobota v sodelovanju z domoljubnimi in veteranskimi organizacijami, združenimi v KoDVOP - Koordinacijo domoljubnih in veteranskih organizacij Pomurja je organizirala slavnostno položitev venca ob spomeniku posvečenem 100-letnici priključitve Prekmurja.

Zoran Hoblaj, podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana pove, da s Prekmurjem Slovenija ni samo večja, je tudi boljša in bogatejša. Prekmurskim Slovencem je združitev v širši narodni prostor ponudila precej možnosti aktivnega narodnega življenja s suverenim odločanjem o lastni sedanjosti in prihodnosti. Konča pa z besedami, za katere doda, da jih sam ne bi mogel bolje povedati:  "Da bodimo ponosni Prekmurci, na svoje korenine, svojo zgodovino in negujmo svoje prekmurske vrednote".

Predsednik Prekmurskega društva General Maister, mag. Marjan Farič, pove, da se 17. avgusta spominjamo dogodkov, ko so prekmurski Slovenci po 900 letih znova postali del matičnega naroda. Pomembnosti tega praznika ni treba posebej poudarjati, saj je s priključitvijo Prekmurja Kraljevini SHS bilo šele po prvi svetovni vojni rešeno narodnostno vprašanje tukajšnjega življa, ki je po stoletjih letih ločenega razvoja tako znova postal del matičnega slovenskega naroda. To dejanje, za katero so zaslužni mnogi prekmurski domoljubi, je eden od pomembnih zgodovinskih gradnikov današnje ozemeljske in narodnostne celovitosti Republike Slovenije.

Osrednji govornik Farič je v svojem nagovoru poudaril predvsem pomen praznika in doda da je bilo spominsko obeležje postavljeno jubilejnega leta 2019. Leto, ko smo praznovali 100- obletnico priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Pri tem pa poudari, da je Prekmursko društvo General Maister županu Mestne občine Murska Sobota in Mestnemu svetu občine Murska Sobota že oktobra 2016 posredovalo pobudo, da bi ob prihajajoči -100 letnici združitve prekmurskih Slovencev z matico,  v Murski Soboti kot regionalnem upravnem, gospodarskem in kulturnem središču regije postavili spominsko obeležje. 

Nato sta Zoran Hoblaj in mag. Marjan Farič slavnostno položila venec ob spomeniku posvečenem 100-letnici priključitve Prekmurja.

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.