https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Študentje mariborske univerze bodo novembra in decembra darovali kri

 

Ponuditi pomoč sočloveku je pomembna vrlina, ki je zlasti pomembna med mladimi, ko si poskušajo postaviti temelje za življenje. Eden izmed načinov pomoči je tudi darovanje krvi. Od leta 2005 v Študentskem svetu Univerze v Mariboru organizirajo jesenske in spomladanske krvodajalske akcije, kjer dokazujejo, da so tudi študentje sposobni medsebojne pomoči.


Krvodajalstvo v Sloveniji ima 58-letno tradicijo. V letu 2010 je bilo v Sloveniji 105 000 krvodajalcev. Biti krvodajalec pomeni biti drugačen od ostalih, saj oseba s tem daruje del samega sebe, ker želi pomagati drugemu.

Študentski svet UM krvodajalske akcije pripravlja skupaj z Območnim združenjem Rdečega križa Maribor in Centrom za transfuzijsko medicino UKC Maribor. Akcije se izvajajo na posameznih fakultetah, in sicer bodo potekale po spodnjih petih terminih (od 9. do 12. ure):

•    ponedeljek, 14. november: Pravna fakulteta UM;
•    ponedeljek, 28. november: Pedagoška fakulteta, Fakulteta za naravoslovje in matematiko in Filozofska fakulteta;
•    torek, 6. december: Medicinska fakulteta (akcija se bo odvijala v Centru za transfuzijsko medicino);
•    ponedeljek, 12. december: Tehniške fakultete;
•    torek, 13. december: Fakulteta za zdravstvene vede (akcija se bo odvijala v Centru za transfuzijsko medicino).

Dodatna krvodajalska akcija v sodelovanju s Študentskim humanitarnim društvom bo potekala še v sredo, 16. novembra, od 10. do 14. ure na UŠC Leona Štuklja.

Za organizacijo krvodajalskih akcij skrbi študentka Tadeja Čeh. Pravi, da se mladi v veliki meri vključujejo v krvodajalstvo s pomočjo raznih akcij, ki jih organizira tako ŠS UM kot tudi druge organizacije. Pri tem ima velik pomen zgled. Pomembno je, da pridobimo vsaj enega novinca, saj bo ta s svojo pridružitvijo k krvodajalstvu s seboj na naslednjo akcijo pripeljal novega novinca in ta spet naslednjega in tako naprej. To je tudi namen teh akcij, dvigniti ozaveščenost mladih in jih povabiti v čim večjem številu, saj lahko le z velikim številom krvodajalcev zagotovimo ustrezno preskrbo s krvjo. V Sloveniji namreč vsak dan za nemoteno preskrbo s krvjo potrebujemo 400 krvodajalcev.

 

Kri lahko daruje vsaka oseba med 18. in 65. letom starosti, ki tehta vsaj 50 kg in je dobrega zdravja. Pri tem velja časovna  omejitev za moške (na vsake 3 mesece) in ženske (na vsake 4 mesece). Prednosti odvzema krvi za posameznika je stalna zdravniška kontrola (pred odvzemom krvi se vsak krvodajalec posvetuje z zdravnikom, prav tako pa se vsak odvzet vzorec krvi kasneje v procesiranju pregleda na različne patogene, med drugim tudi na viruse hepatitisa in HIV). V primeru kakršnih koli težav se nato krvodajalca ponovno pokliče in se prične reševanje problema.  

Prvo in nadvse pomembno vodilo, da navdušimo mlade za krvodajalstvo, naj bo prostovoljstvo, letos pa se bo Študentski svet UM študentom, ki bodo vložili svoj trud s prihodom na krvodajalsko akcijo, tudi zahvalil z majhno pozornostjo. S pomočjo krvodajalstva krepimo prijateljstvo, solidarnost in altruizem, zato smo vabljeni, da se pridružimo skupini prostovoljcev, ki širijo zavest o pomenu darovanja krvi, saj vse to prispeva k izboljšanju moralnih vrednot v naši družbi. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.