https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Do podpore naj bi bilo upravičenih približno 43.000 kmetijskih gospodarstev

20.08.2022 ob 9:15  

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela sklep, da se v veljavni Načrt razvojnih programov 2022-2025 uvrsti projekt »Finančno nadomestilo – repromaterial v kmetijstvu«, ki sodi v skupino projektov »Ukrepi za blaženje draginje hrane«. 


Uvrstitev projekta Finančno nadomestilo – repromaterial v kmetijstvu v veljavni Načrt razvojnih programov 2022–2025
Vlada je sprejela sklep, da se v veljavni Načrt razvojnih programov 2022-2025 uvrsti projekt 2330-22-0038 »Finančno nadomestilo – repromaterial v kmetijstvu«, ki sodi v skupino projektov 2330-22-S004 »Ukrepi za blaženje draginje hrane«.

Kmetijski sektor se namreč zaradi ruske agresije na Ukrajino sooča s hudimi posledicami, saj visoke cene energije in energentov vplivajo na povečanje proizvodnih stroškov, ki imajo za posledico tudi dvig cen repromateriala, predvsem gnojil, ki se porabijo za primarno kmetijsko proizvodnjo. Ocene Kmetijskega inštituta Slovenija kažejo, da so se stroški pridelave pšenice povečali iz 578 evrov/hektar v letu 2021, na 937 evrov/hektar po začasnih podatkih za leto 2022. Podobne stopnje so zabeležene tudi pri ostalih poljščinah, nekoliko manj pa pri trajnih nasadih. Vzrok za to je predvsem rast cen gnojil, ki so se po velikih povišanjih že konec leta 2021, dodatno močno povišale še v letu 2022.  

Glavni namen projekta »Finančno nadomestilo – repromaterial v kmetijstvu« je zmanjšanje posledic zaradi dviga proizvodnih stroškov v primarni kmetijski proizvodnji in posledično zmanjšanje ranljivosti kmetijskih gospodarstev. Na podlagi podatkov o površinah iz zbirnih vlog za leto 2022 (po dejanski rabi) Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ocenjuje, da bo do podpore upravičenih okoli 43.000 kmetijskih gospodarstev.

Odlok o spremembi in dopolnitvi Odloka o finančnem nadomestilu zaradi visokih cen reprodukcijskega materiala, ki se porabi za primarno kmetijsko proizvodnjo (Uradni list RS, št. 99/22) je bil objavljen 22. julija 2022. Odločbe upravičencem bodo izdane najkasneje do 30. septembra 2022. Višina razpoložljivih finančnih sredstev za ta ukrep je 15 milijonov evrov iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.08.2022 ob 10:00 AAAAAAAAAAAAAAAAA gost

      Da tou šten bi človek pomislo ka je Ukrajina pa Rusija središče vesolja brez teh dveh svejt ne bi prežijvo pa ja. Banda lopovska kapitalistična samo ka si nagrabijo.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.08.2022 ob 11:27 gost

      Navalite pametni kmetavzarji brez zemje z pisanjem !!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.08.2022 ob 13:21 gost

      ÀAAAAAAAAAA, viš ka si navadno tele boljševistično ali z drugimi besedami glupa ovca levojajčna , Ukrajina predstavlja 8,2% v svetovni pridelavi hrane, Russia pa predstavlja 22,4 % v svetovni pridelavi hrane, samo problem je v tem, da vas je vedno več socialnežev, lenuhov in delomrznežev, ki samo zastonj žrete, trošite zrak in nič ne prispevate.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.08.2022 ob 17:57 gost

      Kmeti bi morali več narediti sami ne da samo čakajo pomoč države. Za izboljšanje svojega kmetovanja pa nemrdnejo z,,, kurcem,,,. Sami naj poskrbijo za namakanje. Eden debeli traktor naj prodajo in si namakalni sistem naredijo. Itak vsak ima tri ali več.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.08.2022 ob 22:07 Nenad gost

      Dajte kmetu delo na njivi in v hlevu kjer je najbolj srečen in dela to z veseljem....ne pa da kmetje postajajo birokrati in počasi vse skupaj puščajo ...... Ko bo resnica o Ukrajini prišla na dan bo že morda zanas prepozno....Kmet sodi na njivo in v stalo ,zadruge so pa vmesni člen ki varujejo kmete pred propadom če se kje v verigi zalomi ... žal pa vse vec gre na lastno roko....češ imam denar in lahko ...kupim in prodam kam mi paše....ja posledice pa ne bo reševala spet država....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.