https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Suša prepolovila letošnji pridelek jabolk

25.08.2022 ob 6:00  

V Sloveniji se za letos napoveduje skoraj 50 odstotno zmanjšanje pridelka jabolk v primerjavi z lanskim letom, ki je bil zaradi pozebe katastrofalen. Vremenske ujme (neurja, toče, pozebe) in dolgotrajne suše so razlogi, da se tudi po svetu pričakuje do deset odstotkov manjši pridelek od napovedanega. Sadjarje poleg vremenskih neprilik pestijo vse višji stroški pridelave in ogromna rast cen električne energije. Pričakujejo učinkovito ukrepanje države pri zniževanju stroškov hlajenja sadja v hladilnicah, v nasprotnem primeru bo to občutno vplivalo na dvig maloprodajnih cen jabolk.

Razvoj sadjarstva v Slovenij pa ogroža tudi Uredba EK o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev, ki predvideva za Slovenijo zmanjšanje uporabe FFS za več kot 50 odstotkov do leta 2030. To je za sadjarje nesprejemljivo in bo ogrozilo njihov obstoj in še poslabšalo oskrbo s sadjem. Drugih alternativnih rešitev za učinkovito zaščito sadnega drevja sadjarji žal nimajo na razpolago. Skrbi pa tudi vedno manjša potrošnja jabolk med potrošniki.

Svetovna letna pridelava jabolk znaša 80 milijonov ton

Po napovedih Svetovnega združenja pridelovalcev jabolk in hrušk (WAPA) z dogodka Prognosfruit 2022, ki je pred nedavnim potekal v Beogradu, največjo pridelavo jabolk za letos napovedujejo na Kitajskem (46 milijonov ton), v ZDA (4,6 milijonov ton), v Turčiji (4,3 milijonov ton) in na Poljskem, ki je z več kot 4 milijoni ton jabolk največja pridelovalka jabolk v Evropi. Na ravni držav Evropske unije in Združenega kraljestva Velike Britanije se letos napoveduje pridelek jabolk v višini 12 milijonov ton, kar je za odstotek več kot lansko leto in 2 milijona ton hrušk, kar je za 20 odstotkov več v primerjavi z lani. Pridelek hrušk bo letos večji predvsem zaradi večjega obsega pridelave v Italiji in Franciji, ki pa sta lansko leto zaradi hude pozebe utrpeli več kot polovičen izpad pridelka. Največ jabolk bodo letos pridelali na Poljskem, in sicer 4,5 milijona ton, največ hrušk pa v Italiji, in sicer 474 tisoč ton. Kljub največjemu pridelku jabolk na Poljskem jih bo od 60 do 70 odstotkov šlo v predelavo (jabolčni koncentrat, sok). Vztrajno narašča tudi ekološka pridelava jabolk, ki bo po napovedih dosegla sedem odstotkov celotnega pridelka v EU, je na sadjarskem posvetu, ki je potekal danes na sejmu AGRA v organizaciji Združenja za sadjarstvo pri GZS – Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij povedala sekretarka združenja dr. Vesna Miličič.

Poleg ekstremnih vremenskih dogodkov obstoj sadjarske panoge v Sloveniji ogrožajo vse višje cene energentov, zaščitnih sredstev, transporta in logistike. Sadjari pričakujejo učinkovito ukrepanje države pri zniževanju stroškov predvsem električne energije, ki je potrebna za hlajenje sadja v hladilnicah. Pozdravljajo interventni zakon za omilitev posledic letošnje suše v kmetijstvu, ki se pripravlja, in bo vsaj delno omilil posledice letošnjega izpada pridelka. Menijo, da ta pomoč ne bo dovolj. Nujna bo tudi dolgoročna prilagoditev sektorja novim razmeram ob vzajemnem sodelovanju sadjarjev in stroke.

Osrednja tema posveta je bila okrogla miza z naslovom: »Prihodnost slovenskega sadjarstva – ali bomo sploh lahko še pridelovali sadje?« na temo zmanjševanja uporabe fitofarmacevtskih sredstev, na kateri so sodelovali vabljeni strokovnjaki, sadjarji, predstavniki sadjarskih podjetij in odločevalci politik. Cilji Evropskega zelenega dogovora in Strategija EU »od vil do vilic« optimistično napovedujejo 50 % zmanjšanje uporabe kemičnih in najnevarnejših pesticidov. Predlog EU uredbe o trajnostni rabi pesticidov za Slovenijo predvideva 58 % zmanjšanje uporabe in tveganja fitofarmacevtskih sredstev do leta 2030 glede na izhodiščno obdobje. Udeleženci okrogle mize so izrazili resne pomisleke glede doseganja zastavljenih ciljev zmanjševanja uporabe fitofarmacevtskih sredstev v pridelovalni praksi, nezagotavljanja ustreznih alternativ in pomanjkljivega prenosa znanja do uporabnikov.

Trenutni predlog evropske uredbe resno ogroža konkurenčnost slovenskega sadjarstva v primerjavi z drugimi državami, in s tem posredno tudi ustrezno zagotavljanje samooskrbe s slovenskim sadjem, ki je po podatkih SURS najnižja do sedaj – v lanskem letu se je znižala za 22 odstotnih točk na 14 odstotkov.

Prihodnost slovenskega sadjarstva je v luči novih predlogov evropske zakonodaje in trenutnih razmer na trgu, postavljena pred številne izzive. Ključna je hitra prilagoditev sektorja ob vzajemnem sodelovanju pridelovalcev in stroke ter, da zastavljeni cilji evropskih uredb ne povzročijo zmanjševanja kmetijske pridelave, opuščanje kmetovanja in s tem posredno nizke samooskrbe s hrano v Sloveniji. To bi lahko povzročilo še večjo odvisnost od uvoza hrane, ki je v trenutnih gospodarskih in političnih razmerah precej nezanesljiva. Zato je nujno, da so kriteriji za zmanjševanje zaščitnih sredstev sorazmerni, realno uresničljivi, da upoštevajo posebnosti posamezne države in da kmetom pridelovalcem omogočajo trajnostno kmetovanje tako v ekonomskem, okoljskem in družbenem vidiku.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.08.2022 ob 6:55 gost

      Vse je vrag vzel. Krivi so pa za vse to ljudje kajti nikomur ni mar za naravo samo vsak gleda na svojo rit. 4 avtomobile na dvorišču vse naprave kere Kitajci izdelajo samo da se škoduje naravi. Nihče nebi šel pes 100 m, nihče nebi nič z rokami naredil za vse so potrebni stroji keri uničujejo svet. Zato vse vrag jemlje in pri tem uživa kako je svetovni glupi narod pridobil pod svojo oblast. Kajti to je samo delo hudiča keromu se je svetovna bugata drhal podredila trpi pa celi svet.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.08.2022 ob 8:00 gost

      Da ti šprica 7x trto uničuje žuželke ,ki jih tako ni veliko ,Da uporabljajo takšne in drugačne pesticid ni se začudit ,da ta narava ne deluje kot bi morala. Tudi kmet je največji povzročitelj le tega . Ja narava umira !!!

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.08.2022 ob 8:17 gost

      Človek je naravo ta planet naredil takšno kakršna je . Vrača se nam v polni meri .

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.08.2022 ob 9:15 gost gost

      DENARNICE SO TUDI SUHE VSE DRAŽI VLADA PA IDE PO SVOJE JEBEŠ DDV DAJ 50 POSTO NIŽJE POLOŽNICE ZA VSE MOGLO DE SE NEKAJ NAPRAVITI TAK NEJDE KMET DELAVEC VSI POTOPLJENI OBEČANJE LUDOM RADOVANJE

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.08.2022 ob 10:25 gost

      Kaj bo pa kobila Kovačeva delala brez plačila ! Njo pa ja ne sme masnolasi spraviti na beraško palico !! 9:15

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.08.2022 ob 10:31 resnica gost

      Sušo so naredili vsi politiki na svetu. In še hujše bo,ker politiki nimajo pameti ker so psihično vsi bolani,kot vsi ljudje tega sveta to je virus današnjega časa ampak se ga človek ne zaveda.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.08.2022 ob 13:11 gost

      Politiki sveta so samo kmeteki na šahovnici bogatih iz celega sveta. In to je 5 procentov svetovnega prebivalstva ostalih 95 procentov glupega naroda pa zraven gleda. Namesto da bi te bogatune postavili pred zid vse pobrati pa razdeliti tistim ki nimajo. Kajti bogatune ni nobeden na pošteni način. Amen.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      25.08.2022 ob 13:22 LeahSteiner gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗯𝘂𝘇𝘇𝗽𝗮𝘆𝟭.𝗯𝗹𝗼𝗴𝘀𝗽𝗼𝘁.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.