https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Odredili ustavitev izobraževanj za starejše

25.08.2022 ob 16:00  

Potem ko je vladna služba za digitalno preobrazbo na Slovenski regionalno razvojni sklad v torek naslovila poziv po takojšnji začasni ustavitvi vseh aktivnosti v povezavi z izvedbo izobraževanj za starejše na področju digitalnih kompetenc, ki so pogoj za unovčitev digitalnega bona, je sklad danes to odredil vsem izbranim izvajalcem izobraževanj.


"Kot so v sporočilu za javnost pojasnili v skladu, so v torek od ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh prejeli dopis s pozivom za začasno ustavitev vseh nadaljnjih aktivnosti v zvezi z izvedbo izobraževanj pri vseh izvajalcih.

Vladna služba je namreč ob ugotovitvi, da pri izobraževanih prihaja do številnih nepravilnosti, izrazila pričakovanje po dodatnih pojasnilih in usmeritvah, zaradi česar je bil v sredo izveden sestanek predstavnikov službe in sklada, danes pa je sklad prejel nov poziv, pri čemer njegovih podrobnosti v sporočilu za javnost ni razkril.

So pa v skladu danes vsem izbranim izvajalcem poslali poziv k takojšnji začasni zaustavitvi vseh nadaljnjih aktivnosti v zvezi z izvedbo izobraževanj.

Seznam izvajalcev izobraževanj za starejše je bil sicer objavljen v začetku meseca, mesta pa so se hitro zapolnila. Po poročanju nekaterih medijev je na nekaterih vpisnih mestih po državi nastala velika gneča, zaradi majhnega števila prostih mest pa je prihajalo tudi do prerivanj. Nekatera izobraževanja so se medtem že začela.

Vladna služba in sklad sta že večkrat opozorila na nepravilnosti, povezanimi z izobraževanji starejših. Te so denimo zaznali pri izvajalcu izobraževanj Smart Naris, in sicer od predhodnega zbiranja prijav do spreminjanja časovnih terminov, lokacij in nezakonitih zahtev na prijavnih obrazcih (povrnitev stroškov izobraževanja v primeru neudeležbe).

Po navedbah vladne službe se pojavlja dvom o pravilnosti celotnega izbirnega postopka za dodelitev sredstev v okviru javnega razpisa ter dvom, ali morebiti prihaja do nepravilnosti pri izvajanju pogodb tudi pri drugih izvajalcih izobraževanj.

Z izobraževanji po navodilih ministrice ne bi nadaljevali do razjasnitve pravnega in dejanskega stanja glede morebitnih nepravilnosti pri izboru izvajalcev oziroma nepravilnosti pri izvajanju že sklenjenih pogodb s strani izvajalcev. Končno poročilo o morebitnih nepravilnostih Stojmenova Duh pričakuje do 2. septembra.

Sicer pa se je več starejših zaradi izobraževanj v zadnjem času obrnilo tudi na varuha človekovih pravic. Kot so sporočili iz njegove pisarne, starejši zatrjujejo, da so diskriminirani pri dostopu do digitalnih bonov 22, saj za prebivalce, stare 55 let ali več, pri unovčenju bonov velja dodaten pogoj.

V primerjavi z drugimi (mlajšimi) upravičenci se morajo namreč udeležiti izobraževanja s področja digitalnih kompetenc. Prav tako zanje velja prepoved združevanja bonov s svojimi (zunaj)zakonskimi partnerji, otroki, vnuki, brati in sestrami.

Več predlogov za obravnavo diskriminacije pri dostopu starejših do digitalnih bonov je prejel tudi zagovornik načela enakosti. V njegovi pisarni zato pripravljajo celovito pisno oceno diskriminatornosti zakona o spodbujanju digitalne vključenosti," navaja STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.08.2022 ob 17:39 Karel K. gost

      Zgrešeno! Če dobijo mladi potem bi morali dobiti tudi tisti starejši kateri obvladajo rokovanje z računalnikom, kateri so zadovoljivo računalniško pismeni. Trud iz preteklosti mora biti poplačan. Ne pa da ko se obrneš na ministrstvo ali na izobraževalca, te ta zavrne, če poveš, da si računalniško pismen in bi lahko bil deležen tega bona za 150 EUR in ti pove, da se moraš izobraževati. Kdo koga tu ima za norca, v 12. urah si ne more nihče kateri ne pozna računalnika in je star, pridobiti toliko znanja, da bi postal računalniško pismen. Saj v tej državi na oblasti ni pameti, kar dokazuje mnogo dejavnikov, tudi ta zaplet z boni. Ta takorekoč vojna za te bone pa tudi dokazuje, kakšno siromaštvo je v tej državi, da se ljudje stepejo za 150 EUR, čeprav za ta denar ne moreš kupiti kaj naprednega za računalništvo, morda črno in ostale tri za barvno tiskanje, barvo za tiskalnik.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.08.2022 ob 17:42 gost

      To izobraževanje je spet blamaža vlade Janeza Janše in njegovih hlapcev. Kajti ste pol projektom so hoteli pridobiti volil če stare in mlade. So se pa spet ukozili rešuje pa naj problem nova vlada. Gmad desna debilna.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.08.2022 ob 19:09 Cherylubalcava gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗯𝘂𝘇𝘇𝗽𝗮𝘆𝟭.𝗯𝗹𝗼𝗴𝘀𝗽𝗼𝘁.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.08.2022 ob 21:21 Qqqqq gost

      Računalničar star 55 let naj gre na izobraževanje, saj je celi život v tan. Ka ga bojo na tečaju naučili ali on njih, kak se prižge računalnik, pa dajte tou je vse blesavo. Tisti ki prirejajo tečaje pa bi radi zaslužili. Ljudje ki vsakodnevno delajo na PC ju v službi kakšni tečaj te rabijo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.08.2022 ob 12:48 Pista gost

      ta vlada ni sposobna ,da bi saj en projekt ispeljala,škoda bili smo prijavljeni ,kot najprej bi morali isključiti vse ,ki imajo odprte najrazličnejše aplikacije od fejsbuka do naročanja in plačevanja,suguren sem ,da bi stem onemogočili več kot polovico sedaj prijavljenih,saj je s tem dokazano ,da obvladajo osnove računalništva,najlažje je vse prekinit,čeprav je bil namen dober,da starejši ljudje dobijo neko osnovo računalništva

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.