https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kdo bo prejel energetski dodatek in koliko znaša?

30.08.2022 ob 10:30  

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je podprl predlog zakona, po katerem bodo najranljivejši prejeli enkratni energetski dodatek za lažje soočanje z rastjo cen energentov. V koaliciji so pozdravili hitro ukrepanje vlade, medtem ko so iz vrst opozicije letele kritike na ozek krog upravičencev.

Predlog zakona o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva, ki ga DZ obravnava po nujnem postopku, predvideva izplačilo dodatka prejemnikom denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka ter invalidom.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dana Juvana je zakon mišljen kot "osnovni obliž v prihajajoči zimi za ranljiva gospodinjstva".

Kdo vse ga bo prejel?

Do energetskega dodatka so upravičena tista gospodinjstva, ki so upravičena do denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, ter tisti invalidi, ki so jih na vladi prepoznali za posebno ranljive - torej tisti, ki so nezaposljivi oziroma tisti, ki so vključeni v poklicno rehabilitacijo, je pojasnil Juvan.

Dodatek za prejemnike denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka bo po predlogu za samsko osebo znašal 200 evrov. Za družine z enim staršem bo znašal 200 evrov in bo povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za dvostarševske družine bo znašal 314 evrov in bo povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za osebi, ki sta v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti brez otrok, bo dodatek 314 evrov. Energetski dodatek za invalide bo po predlogu 200 evrov.

V zakonodajno-pravni službi DZ so med drugim opozorili na dejstvo, da predlog kot upravičence do pomoči določa le dve kategoriji prebivalcev, čeprav v Sloveniji obstajajo tudi druge kategorije prebivalcev, ki so glede na svoj dohodkovni položaj enako ogroženi zaradi naraščajočih cen, kot so recimo delavci s skrajšanim delovnim časom, invalidski upokojenci in družine z otroci s posebnimi potrebami. 

Na dejstvo, da predlagani zakon ne zaobjema vseh, ki so pomoči potrebni, so opozorili tudi poslanci iz vrst opozicije

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je pojasnila, da bi se z zakonom pomagalo okoli 80.000 ljudem, medtem ko imamo, kot vlada sama navaja v besedilu zakona, v Sloveniji okoli 120.000 ljudi, ki težko preživijo mesec. Po mnenju poslanke Karmen Furman (SDS) zakon tako ne zajema kategorij prebivalcev, kot so delavci s skrajšanim delovnim časom, prejemniki minimalnih plač, upokojenci s polno delovno dobo, ki živijo pod pragom revščine, prav tako niso zajete vse kategorije invalidov.

Kritičen je bil tudi poslanec NSi Aleksander Reberšek, ki je poudaril, da so izvzete tudi družine z otroki s posebnimi potrebami. V opozicijskih poslanskih skupinah so zato pripravili dopolnila k zakonu, s katerimi bi se razširil krog upravičencev. S temi dopolnili bi se krog upravičencev razširil na tiste z minimalno in povprečno plačo, prejemnike nadomestila za brezposelnost, večjo skupino invalidov, kmete in študente.

Poslanec Levice Miha Kordiš je pozdravil hitro ukrepanje vlade za pomoč najranljivejšim prebivalcem. Predstavil je dva načina sprejemanjih takšnih ukrepov - deljenje denarja po skupinah, kakršnega smo videli pod vlado Janeza Janše, ter t. i. univerzalni pristop, kjer se določi cenzus in nato dodeli pomoč vsem, ki ne dosegajo tega cenzusa. Po drugem sistemu je vlada posegla pri pripravi obravnavanega predloga zakona.

Juvan je ob tem pojasnil, da namen zakona ni v tem, da ranljive skupine izloča, temveč da samo najbolj ranljivim omogoča pomoč. Glavni kriterij za upravičenost do energetskega dodatka je tako dohodek gospodinjstva, ne njegova kategorija. Tako bodo pomoč prejeli tudi vsi upokojenci in študentje, ki živijo v gospodinjstvih, ki ne prejemajo minimalnega dohodka, prejele ga bodo tudi družine z otroki s posebnimi potrebami, če ne prejemajo minimalnega dohodka. Bodo pa morali tisti, ki niso na seznamih prejemnikov socialne pomoči in varstvenega dodatka, za dodatek zaprositi.

V koalicijskih poslanskih skupinah so ob tem pripravili dopolnila k zakonu, ki med drugim urejajo pridobivanje podatkov, na podlagi katerih bi lahko ministrstvo stopilo v stik s tistimi upokojenci in revnimi zaposlenimi, ki so upravičeni do energetskega dodatka.

Poslanec SD Soniboj Knežak je prav tako pozdravil hitro ukrepanje vlade. Verjame, da niso zajeti vsi pomoči potrebni prebivalci, a da je treba sprejeti prve ukrepe za pomoč tistim najranljivejšim.

Po besedah poslanca Svobode Darka Kranjca je vsaka pomoč dobrodošla. Namesto za sistem, po katerem bi se delilo pomoč po kategorijah, brez upoštevanja premoženjskega stanja upravičencev, so se odločili za postavitev cenzusa, za katerega že imajo urejene kriterije in so preverjeni.

Na glasovanju so bili zavrnjeni vsi opozicijski predlogi dopolnil k zakonu, medtem ko so bila dopolnila koalicije ob vzdržanih glasovih opozicije sprejeta brez glasov proti. Predlog zakona je podprlo 10 članov odbora, nihče ni glasoval proti, poroča STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.08.2022 ob 10:52 kilonja gost

      DEBELI...Kdo bo prejel energetski dodatek in koliko znaša? DEBELI...200 €, za alkohol,čike pa za burek pri Pajdoji.

      24 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.08.2022 ob 11:58 resnica gost

      Dodatek dati vsem državljano ali pa nikomur,ker svi potrebujemo kurjavo in elektriko,ali pa pustiti cene za 100€

      41 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.09.2022 ob 16:17 franci gost

        Jast imam družinsko pokojnino in varstveni dodatek vsi ga ne morejo dobiti 200e če imajo pokojnino par tisoč evrov

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.10.2022 ob 14:48 strmanzdenka@gmail.com gost

        Kako sploh to lahko govorite, jaz imam 500€ dohodka, po plačilu položnic, živim s 200€ veš mesec, kako lahko rečete , da bi se dalo vsem državljanom dodatek😡, a se lahko primerjajo z nami, reveži, tisti,ki imajo 2-3000€ dohodka, verjetno takšni ne rabijo teh 200€,, vas pa je lahko sram, da nas mečete v koš v takšnimi, ki si z eno plačo lahko rabljen avto kupi, veliko nas mora pa biti več lačni, kot siti, sramota ste😡🤮😭

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.10.2022 ob 11:22 CTAHKO gost

        Nočem dodatka. Sam sem sposoben da preživim brez milostinje objestnežev ki kokodakajo na vrhu tega gnoja od države.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.08.2022 ob 12:10 gost

      Ko je bil Janša smo dodatke, bone in podobno dobivali vsi. Zakaj zdaj to razlikovanje med nami?

      46 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.08.2022 ob 12:24 gost gost

        te ko ste bone prejemali oz.koristili , se niste spraševali od kod denar, kdo bo te bone pokril? Glede socialne pa napraviti kak madžari majo.... ko je potrebno kaj postorit (recimo po občini) pomemat ali smeti pobirat, je potrebno te ki so na socialni izkoristit, če se ne odzoveš enostavno ukinit socialno podporo. Eni žal izkoriščajo , si misli nekaj socialne podpore dobim, malo gre kaj šušmarit in se hitro nabere, poznam par takih primerov.

        31 13 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.08.2022 ob 13:06 123 gost

        Janša je delil koronadotke tistim keri so delali od doma npr. Šolniki pa še malico so bili upravičeni in to pri zelo dobrih plačah

        15 9 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.08.2022 ob 12:48 Karel K. gost

      Pravijo, da je Janša napačnim ljudem delil bone. To kaj zdaj hočejo narediti Golobovi Meseci pa kaže, da je glede pravičnosti ali napačnosti Janša pravi amater. Ti sedanji delijo pomoč mnogim napačnim ljudem. Kaj pa upokojenci z pokojnino 300 ali 400 EUR mesečno, ali dva upokojenca, mož in žena nista družina in ne rabita kurjave, elektrike, plina, kruha. Kljub vsemu je Janšev sdistem bil bliže realnosti, seveda pa ni bil popolnoma pravičen do vseh pomoči potrebnih. Tako kot Janševo pomoč, bodo tudi sedanjo Golob-Mesečevo pomoč vračali naši potomci v dveh ali treh generacijah. Saj tudi ta vlada s svojim delom ne vzpodbuja dela, proizvodnje, razvoja ampak le samo govori o sociali.

      31 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.08.2022 ob 14:00 kilonja gost

        Golobovi morejo sedaj poravnati račun ki so ga izstavili petkovi kolesarji, deliti se je začelo pri njih in nadaljevalo se bo z njimi in končalo se bo z njihovi finančnim podpiranjem s strani vlade.

        15 8 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.08.2022 ob 15:09 Karel K. gost

        Zagotovo bo Nika Kovač tudi deležna te podpore, saj je bila ona glavna uličarka v podporo poliitčnemu sistemu iz preteklosti, da so Slovenijo spet vrnili v preteklost. Pa tudi revna študentka Obamove funkdacije v ZDA je. Zdaj pa je glavni pisec vladnih zakonov s katerimi na en mah hočejo ubiti 12 Janševih muh-zakonov. Je glavna govornica Slovenskega parlamenta, kjer, kot pravi se zdaj počuti kot doma, prej je pa ni hotel nihče poslušati.

        20 3 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.08.2022 ob 14:44 Soonase gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗯𝘂𝘇𝘇𝗽𝗮𝘆𝟭.𝗯𝗹𝗼𝗴𝘀𝗽𝗼𝘁.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.08.2022 ob 15:11 AAAAAAAAAAAAAAAAA gost

      Ja Janša je sen dao, seveda 40 milijard duga napravo keroga trbej vračati. Zatou pa zdaj nega za se keri bi nucali. Zdaj pacient vijdi kak je v opoziciji ka te avtomatsko odpikajo tou je njegova šoula.

      5 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.08.2022 ob 15:42 Karel K. gost

        Nisem Janšev simpatizer, vendar če koga kritiziraš potem bodi realen. nekaj več kot 40 milijard je celotni dolg Slovenije, ti pa praviš, da je samo Janša vdveh letih naredil toliko dolga. Po tvoji logiki bi zdaj morala Slovenija imeti cca 80 milijard dolga. Saj pa tudi Golobovi najemajo kredite, da bodo izplačevali svojim dolžnikom in privilegirancem bonuse in izstavljene račune, ker so jih postavili nazaj v preteklost in na oblast. Z zamenjavo Janše z Golobom ni nič profitirala Slovenija in Slovenski narod, le eden hudič je zamenjal drugega. Zato je potrebno sprožiti še eno pomladno gibanje podobno tistemu iz leta 1990, vendar to morajo voditi ljudje kateri se razumejo v vodenje poliitčnega sistema zahodnega tipa, kateri temelji na svobodi govora, ustvarjanja, proizvajanju dobrin in na ta način služenju denarja, ne pa na temelju socialnih transferjev in najemanju kreditov, ter siromašenju tistih državljanov kateri so še pripravljeni v teh negatzivnih političnih pogojih delati in se žćrtvovati, da država nekaj ustvari. Sami od tega nimajo nič koristi, saj jih tej politični eliti zvesti podjetniki zlorabljajo z žegnjem te titoisaitčne politične elite. Titoizemj že 80 let zlorablja delavski razred, da lahko sistem preživi.

        28 5 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      30.08.2022 ob 16:02 gost

      TAKO JE !!!

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      30.08.2022 ob 16:06 gost

      Hlapci lastne države ,,,,,,,,,,,Karel vam pa pohvala za resničen in dober komentar 15:42

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      30.08.2022 ob 16:23 gost

      Pluvanje je bilo po Janši kaj dela ,kako dela in zakaj dela tako . Sedaj smo pa dobili res pravo vlado , ki le jemlje ,draži iz dneva v dan ,da lahko polnijo svoje in druge OSRANE ŽEPE . Dela še večjo revščino tistim ,ki še to niso ! SRAMOTA NAJSLAPŠA VLADA DO SEDAJ .Pa pluvajte po komentarju koliko vas je volja ! Lp

      25 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      30.08.2022 ob 16:29 gost

      Prokleti šalabajzar pernati.smrdeči............

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      30.08.2022 ob 17:06 SusanValles gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝐰𝐨𝐫𝐤𝐬𝐰𝐞𝐛𝟐𝟒.𝐛𝐥𝐨𝐠𝐬𝐩𝐨𝐭.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      30.08.2022 ob 17:11 gost

      Opozicija Janševi hlapci bi zdaj vsem vse dali dve leti so pa samo sebi delili I prijateljem tajkunom oligarhom,,,,,,,.

      2 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      30.08.2022 ob 17:17 gost gost

      ta dodatek dobijo tisti,ki imajo socialno pomoč večjo kot je minimalna plača,a je to pravna država,tisti,ki pa je delo pošteno 40 let pa spet ostane brez vsega,lepo,samo tako naprej levaki.

      22 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.08.2022 ob 17:51 Karel K. gost

        Ja Loti morda ste zadeli žebelj direktno na glavico. Njim in njihovim političnim penzionistom je podarjeno vse, so preskrbljeni z zdravstvo oskrbo, doma in v tujini. Povprečno je njihova življenjska doba 90 let, ostali pa naj pocrkamo čimprej, da ostane še več denarja za njihove zdravstvene storitve na pose4bnik privatnih klinikah za njih zrihtane. Oni ne trpijo zdraqvstvenih čakalnih vrst, ampak samo telefoni ali drugače pozvojijo in je že pripravljena cela zdravniška ekipa, ne pomanjkanja, ne eksotičnih dopustov in potovanj, ne primerne in zdrave hrane. Reveži kupujejo v mesnicah kosti katere so že vprašljive kakovosti in znbižane artikle kateri so že trikrat prepakirani in je postalvjen vedno novi rok trajanja. To je slovenska realnost preživetja starejših. Mladi se znajdejo in odidejo v tujino in prav je tako, naj ne podpirajo tega zločinskega roparskega titoizma, kateri se izdaja, da skrbi za delavce in najbolj ranljive, dejansko pa so ti sloji za njih odvratni, ne bodi jih treba.

        14 0 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      30.08.2022 ob 18:44 GlendaHollars gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗯𝘂𝘇𝘇𝗽𝗮𝘆𝟭.𝗯𝗹𝗼𝗴𝘀𝗽𝗼𝘁.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      30.08.2022 ob 19:03 Štef gost

      Loti ti najbrž izviraš iz cerkvenih krogov

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      30.08.2022 ob 19:10 gost

      Loredan vse je kristalno jasno za korono !!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      30.08.2022 ob 19:40 gost

      S tem bodo pomagali le sebi in javni upravi , ki se financira od DAVKOV ! Ostali ljudje , ki jih v resnici živimo bomo pa zaradi njih osiromašeni .

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      30.08.2022 ob 21:46 gost

      Kaj je prekmurci niste ponosni na vašega Kučana , ki vas vodi v lepši in boljši jutri . On je ja dec na mesti ,takšni se na 100 let rodijo le enkrat .

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      31.08.2022 ob 0:07 ime gost

      Janša neje napravo 40mil dolga.. je pa napravo v zadnjeh 2 letaj več kak 15mil.. skupno je 40mil mekaj več, pred 2letoma je bo okole 20mil..

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      31.08.2022 ob 7:10 spomenik gost

      ( Palčku )Prekmurci v središču Sobote mu morate postaviti spomenik ,ki ga svet ne premore .

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      31.08.2022 ob 7:23 gost

      Še pomnite državljani Slovenije - Danes so dovojlene sanje , jutri je nov dan............sanje so dovoljene realost je pa ŽALOSTNA toda resnična . Sedaj imamo Kučanovega naslednjika Holoba .............

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      31.08.2022 ob 8:53 smrtnjak gost

      keri težko preživijo splačami, njim treba dvig plač, ne pa taka pomoč, kar si lahko vtaknejo v vašo rit. kaj piomaga teh pičlih 200 sedaj enkrat? nič! vsak mesec bodo še dalje se težko preživaljali. opice na vladi. vse jih postrelit, zažgat, iztrebit, tudi njihove druž. člane, ker nosijo iste zlobne gene!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      31.08.2022 ob 8:55 vogrin gost

      gost 12:24 si budalo na kubik, želim ti vse najslčabše! a msiliš,l da so vsi socialci za v en koš in da nihče od njih noče delati? prokleta tvoja zabita prostaška glava, misli še 1x in pravično! upam, da zgubiš službo in boš brez socialke. niti drobtine kruha ti ne bi dal, iztradaj se do smrti in tudi šo smrti stradaj še. ter vsi tisti, ki enako razmišljate.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      31.08.2022 ob 9:11 lopata019257 gost

      iste fore delajo... za digitalne bone so tudi recimo prvo nej dali med upravičene otroke s posebnimi potrebami...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      13.09.2022 ob 10:10 Irena gost

      Dodatek, naj bi dobili vsi ki imajo dohodek pod PRAGOM REVŠČINE. Koliko pa je sploh cenzus za prag revščine?

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      20.09.2022 ob 15:20 stanko a. gost

      kaj pa tisti zakonci ki imajo samo eno pokojnino ker je zakonec skrbel za otroke in nima pokojnine in živita z eno pokojnino 350 po osebi skupaj 700 e izgleda da smo mi treje razredni državljani mi ne rabimo nobenega draginjskega dodatka saj dva lepo živita od 700 e hvala vam politika

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.11.2022 ob 19:27 bb gost

        prav imaš, tudi pri naju je tako, in ko sva (pred 30 leti) samo enkrat zaprosila za pomoč, so naju odbili, rekoč, da imam previsoko plačo. Presegal sem za en j....i sendvič. Rekli so v službi rečte naj vam manj napišejo. Ja res je to se isto dogaja že desetletja. Rekla sva, nikoli več miloščine od tega dreka socialnega , sama sva vzgojila oba otroka z eno plačo, danes oba delata, nisva ju pustila doma posedat in koristit socialnih transferjev. Ne maram ljudi , ki so zdravi in si doma čohajo jajca in prejemajo z lažnivimi podatki vse transferje. Tega nihče ne preverja.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.