https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kakšna bo cena ogrevanja v prihajajoči zimi?

01.09.2022 ob 11:10  

Slovenci so napovedi o zmanjšani dobavi plina zaradi sporov z Rusijo vzeli zelo resno. Ob pričakovanju mrzle zime zaradi pomanjkanja plina so rešitev začeli iskati tudi v napravah za ogrevanje na elektriko. Povpraševanje po teh napravah se ni povečalo le v Nemčiji, kot pravijo trgovci, je zelo podobno tudi pri nas, poroča časnik Finance.

Trgovci v Sloveniji opažajo povečano povpraševanje po vseh oblikah električnih ogreval, od kaloriferjev, halogenskih peči, varčnih peči, tudi klim, konvertorjev do električnih radiatorjev, katerih prodaja se je močno povečala že julija, trend zelo povečane rasti pa se je avgusta samo še nadaljeval.

Opozorilo! Večja poraba in težave za omrežje.

Nemški strokovnjaki opozarjajo o možnih posledicah njihove množične, sočasne uporabe pozimi. »Elektronske grelne naprave, kot so ventilatorji, radiatorji in konvektorji, niso narejene, da bi zamenjale način ogrevanja, treba jih je uporabljati previdno,« opozarjajo pri nemškem združenju energetske industrije BDEW in poudarjajo, da takšne naprave porabijo do trikrat več energije kot denimo ogrevanje na plin.

Uporaba takšnih naprav kot nadomestilo za ogrevanje bi torej pomenila precej višji račun za elektriko za gospodinjstva, predvsem pa zbuja skrb, da bi množična sočasna uporaba takšnih naprav za ogrevanje preobremenila električno omrežje. Posledica tega bi lahko bili celo požari, lahko bi se zgodili električni mrki zaradi nujnih izklopov elektrike.

Težava množične uporabe električnih radiatorjev je tudi v varovalkah. Če se bodo gospodinjstva množično grela z električnimi radiatorji tako, da jih bodo postavila v vsako sobo, jim bo verjetno pregorela lahko tudi varovalka.

Dobavitelji povečujejo zaloge, vendar na trgu primanjkuje nekaterih izdelkov

Dobavitelji električnih grelnih naprav ob rekordnem povpraševanju in v pričakovanju še večjega povpraševanja jeseni že hitijo povečevati svoje zaloge, ampak nekaterih stvari na trgu preprosto ni možno dobiti.

Kakšne bodo cene plina in elektrike v letošnji sezoni?

S 1. septembrom bo najvišja drobnoprodajna cena plina za gospodinjske odjemalce in skupne gospodinjske odjemalce 0,073 evra na kilovatno uro. Za osnovne socialne službe in za male poslovne odjemalce bo 0,079 evra na kilovatno uro, brez DDV.

Najvišja cena elektrike za gospodinjstva in male poslovne odjemalce, vključno z večstanovanjskimi stavbami, bo od 1. septembra takšna:
- visoka tarifa – 0,118 evra na kilovatno uro,
- nizka tarifa – 0,082 evra na kilovatno uro,
- enotna tarifa – 0,098 evra na kilovatno uro.

S 1. septembrom se bo prav tako za 50 odstotkov znižal prispevek za obnovljive vire energije, veljala bo tudi znižana stopnja DDV.

Povprečni gospodinjski odjemalec bo po oceni vlade na letni ravni prihranil od 90 do 675 evrov. Vlada načrtuje zakon, s katerim bi po vzoru elektro sistema tudi na področju plina uvedli ukrep nujne oskrbe. Torej oskrbe v primeru, da bi ponudnik plina nehal dobavljati odjemalcem. Danes je to neurejeno, če ponudnik prekine z dobavami, so odjemalci brez plina.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.09.2022 ob 11:31 gost

      Elektrika gor ,kaj pa potem ,,,,,,,,

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.09.2022 ob 11:38 gost

      no holobnjaki,in vsi svobodni mamilopapeki ..Tile se nimajo česa bat,holobje se bodo hgreli z perjem,mamilopapeki pa se nadrogrirajo,bo lukec vsem socalašem poskrbek par črtic bele moke,da sanjačem nebo mraz,rdeča pa je itak barva ognja,tako da komonajzeri pa se bodo greli ob rdeči peterokraki..pa svar rešena..

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.09.2022 ob 11:57 gost

      Večja poraba elektične energije , prisiljeni kupovati od zunaj , Gen-i pa bo špekoliral .

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.09.2022 ob 12:33 Pomurec krivi kurec gost

      Živela Svoboda. Spet smo v komunizmu. Pomanjkanje, boni, redukcije.... parnepar....Sicer pa ogreli se bomo s plesom. Plešimo, pa nam bo topleje. Holob pripproča

      14 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.09.2022 ob 12:41 gost

        Si mislil v socializmu, ker komunizma v Jugoslaviji nismo dočakali, socializem predhodna pot v komunizem, tako so nas takrat učili. Sicer je res žalostno, da se vračamo po tolikih letih nazaj v siromaštvo, upam, da bom lahko šel enkrat mesečno v Radkersburg po kavo, čebuljček, moko..vso špecerijo s sladkarijami vred, tako kot nekoč.

        9 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.09.2022 ob 14:51 gost gost

        to je vse maslo Američanov ki delajo sranje po svetu, izgovor za podražitve v svetu pa vojna v Ukrajini, ki se kot vse zdaj kaže , zdi da je velesila v vsem, tako predelovalni industriji, železarski itd.... Tij ka dele od svojoga nosa oz. nova24tv ne vidiš pa misliš ka Golob kriv, sr..je je vse povsod po evropi.

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.09.2022 ob 13:16 gost

      Kdaj bo trošerina na drva kot na ostale energente -Moram vprašati 8. MAREC ,Niko

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.09.2022 ob 13:59 kilonja gost

        Sramota je da Pujsa Pepa iz 8 Marca, odposlanka Šoroša, Bidna in še kakega homića iz ZDA, vodi državo, svetovni primer, tega ne poznajo nikjer na Svetu, da bi nevladniki vladali doma.

        8 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.09.2022 ob 14:37 Karel K. gost

        Nika Kovač je Kučanova odposlanka, ne Beidnova ali Soroševa, zato je to unikom, da nevladniki vodijo Slovenijo. Kot je to močiz medijev razbrati je celotna slovenska politična ein medijska elita na trdih drogah. Eni drugim to lastnost mečejo pod nos. Kako se vodi ta država in kako pristransko se poroča o dejanskem stanju v sloveniji ni izključeno, da oboji imajo prav. Sodišča bodo spet imela polno dela in spet ne bodo sodila kriminalcem iz političnih vrst in njim podrejenim privilegirancem v državni upravi in državnih ter podpornih podjettjih.

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.09.2022 ob 14:54 gost gost

        karel k., sodišča še imajo zadosti dela s staro garnituro politikov ala JJ, Hojs ...., dela več kot dovolj, samo kaj ko bodo na koncu vsi oproščeni, ti ali jaz pa če ukradeva čokolado v trgovini pa bova šla za zapahe.

        2 7 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.09.2022 ob 14:47 RosMcClinton gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗯𝘂𝘇𝘇𝗽𝗮𝘆𝟭.𝗯𝗹𝗼𝗴𝘀𝗽𝗼𝘁.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.