https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Rogašovcih predstavili potek del »Nadgradnje vodovodnega sistema B«

Rogašovci, 07.09.2022 ob 14:00  

V Kulturni dvorani Občine Rogašovci so danes na novinarski konferenci predstavniki projekta predstavili potek »Nadgradnje vodovodnega sistema B«. Z naložbo, ki jo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada, bo za nekaj več kot 52 tisoč prebivalcev dvanajstih sodelujočih občin zagotovljen varen dostop do zdravstveno ustrezne pitne vode. Pri izvajanju projekta pa se pojavljajo tudi že težave pri financiranju projekta zaradi višjih cen materialov in izvedbe.

»Nadgradnja vodovodnega sistema B« predstavlja drugo fazo projekta Oskrba s pitno vodo Pomurja - Sistem B, ki je bil prvotno zasnovan kot celovita rešitev vodoskrbe 12. občin sistema B v višini 83,1 milijona evrov. Prva faza je bila izvedena v višini 49,5 milijona evrov, pogodbena vrednost druge faze pa znaša dobrih 36 milijonov evrov.

Vodovod sistema B trenutno zagotavlja pitno vodo 47.245 uporabnikom na območju 12 občin: Beltinci, Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Moravske Toplice, Murska Sobota, Šalovci, Puconci, Kuzma, Rogašovci in Tišina. Na vodovodni sistem še niso priključena posamezna območja na Cankovi, v Kuzmi, Moravskih Toplicah, Puconcih, Rogašovcih in na Tišini. 

Župan Občine Rogašovci, Edvard Mihalič, je v uvodu izrazil veliko zadovoljstvo ob začetku izvajanja projekta: »Končno se uresničuje 60-letna  želja po zdravi pitni vodi.« Mihalič je poudaril, da je za Občino Rogašovci izgradnja vodovodnega sistema še posebej pomembna, saj je brez vodovoda več kot polovica občanov.

Kaj vse projekt prinaša prebivalcem?

Projekt »Nadgradnja vodovodnega sistema B« bo zagotavljal izboljšanje javne oskrbe s pitno vodo, ustrezno infrastrukturo za nemoteno oskrbo s pitno vodo in pa zmanjšanje posledic v primeru izrednih dogodkov na vodovarstvenem območju, povečanje zanesljivosti in varnosti oskrbe s pitno vodo ter ne nazadnje učinkovitost upravljanja z vodovodnim sistemom. 

Namen naložbe, ki je sofinancirana s kohezijskimi sredstvi EU, s strani države in občin, je prebivalcem vseh 12. občin zagotoviti boljšo in varnejšo oskrbo s kakovostno pitno vodo. Skupno bo po izvedbi projekta oskrba z zdravo pitno vodo zagotovljena za nekaj več kot 52 tisoč prebivalcev dvanajstih sodelujočih občin. Projekt sam je izrednega pomena tako za prebivalce kot za nadaljni razvoj občin. 

Cilji projekta

Projekt sledi specifičnemu cilju Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 - 2020 v okviru prednostne osi »Boljše stanje okolja in biotske raznovrstnosti« in sicer večji zanesljivosti oskrbe z zdravstveno ustrezno pitno vodo. 

Marija Saje, koordinatorka projekta: »Največ cevovodov se bo gradilo v občinah Rogašovci, Moravske Toplice in Tišina. V občini Gornji Petrovci, Grad in Hodoš, kjer je vodovodni sistem že izgrajen, pa se bo izvajala le nadgradnja objektov.«

Cilj projekta je 3.026 prebivalcem zagotoviti na novo javno oskrbo z zdravstveno ustrezno pitno vodo, 52.149 prebivalcem zagotoviti ne samo dostop, temveč tudi varen dostop do zdravstveno ustrezne pitne vode, izboljšati pretočnost in tlačnost, zmanjšati izgube vode in prevezati obstoječih priključenih 1.878 prebivalcev v Občini Tišina na javni vodovod. Tako bo po izvedbi investicije na sistemu B 92,65 odstotna priključenost na javno gospodarsko infrastrukturo oskrbe z zdravstveno ustrezno pitno vodo. V okviru tega projekta bo skupno zgrajenih kar 200.550 metrov primarnih, sekundarnih vodov ter rekonstruiranih obstoječih vodov.

Vrednost naložbe se povečuje

Vrednost naložbe znaša dobrih 36 milijonov evrov. Bojan Prosič iz Javnega podjetja VODOVOD SISTEMA B d.o.o.: »Finančni del projekta je zelo dinamična stvar, kar se odraža skoraj dnevno. Vsem spremembam sledimo, pričakuje pa se povišanje cen projekta. V upanju in želji, da se projekt izvede in pripelje do konca, verjamemo, da ga bo moč izpeljati v okviru, v katerem je zastavljen.«

Načrtovana je novogradnja 21.343 m transportnih cevovodov, 59.903 m primarnih in 119.304 m sekundarnih cevovodov. V okviru projekta je predvidena novogradnja 14. objektov na sistemu in nadgradnja 33 obstoječih črpališč ter 14 vodohranov.

Višji stroški zaradi višjih cen materialov

»Do sedaj je bilo skupno na sklopu 1 izvedenih 2.400 metrov, na sklopu 2 pa 21.900 metrov, kar skupno predstavlja 24.300 metrov - z deli z nadgradnjo elektro sistemov. Dela na zaključenih trasah se bodo po opravljenih tlačnih preizkusih nadaljevala z asfaltiranjem. Ob samem nadaljevanju del pa želim omeniti tudi ovire, to so predvsem višji stroški zaradi višjih cen materialov, ki jih ob sami oddaji ponudbe in podpisu pogodbe nismo mogli predvideti,« je pojasnila Maja Kobetič iz podjetja TELEG-M d.o.o.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.09.2022 ob 14:35 gost

      direktorco pa ma miholič simpatično, zato pa bi mogel ostareli gospod tudi letos v penzijo, da pride kaj mlajšega, ker ona si to zasluži

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.09.2022 ob 21:27 eva gost

        I get paid more than £145 to £395 per HOUR for working online. I heard about this job 3 months ago and after joining this I have earned easily £23k from this without having online working skills . Simply give it a shot on the accompanying site… Here’s what I do………… 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐮𝐳𝐳𝐉𝐨𝐢𝐧.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.09.2022 ob 16:22 VELIKA LOPOVŠČINA gost

      Nej ste zadosti pokradli in zajebali pri vodovodnem sistemu B in zdaj morate še imeti nadgradnjo, da se bo ponovno kradlo. Razumem da se v Sloveniji ne ugotavlja nobenena odgovornost, ker smo pač lopovska država, NE RAZUMEM PA DA JE EVROPA TUDI TAKO NORA DA VSE TO DOVOLI. Ta vodovodni sistem B in A popolnoma zgrešena investicija rezultat tega pa je DA PREKMURCI PLAČUJEMO DRAGO VODO IN ŠE DRAŽJE JO BOMO.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.09.2022 ob 16:42 goričanec gost

        Ne se sekirati; V Rogašovcih predstavili potek del »Nadgradnje vodovodnega sistema B«, ki ga bo potrebno nadgraditi, to se pravi, da bomo vajo ponovili, z veseljem, spet bo nekaj kapnilo !?

        8 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.09.2022 ob 0:39 Poznavalec gost

        Ja, denar kroži iz naših žepov v plače zaposlenih na sistemih in vzdrževalcev sistema, ki tam samo meglarijo. Vsi bi morali iti nazaj na studence in bi tudi pili vodo kot nekdaj - nekoč!

        6 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.09.2022 ob 19:28 kolegaodfritza gost

      Lep projekt, še lepša direktorca 🤗

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.09.2022 ob 21:53 Mirko gost

      Stara koka dobra supa 😁😂

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.09.2022 ob 22:04 Myass gost

      Če je to zdrava pitna voda.. Te pa tudi... Smrsi po klore tak ka nevejs ce se v moravcaj al v kakše fabriki. Hvala lepa za zdravo pitno vodo

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.09.2022 ob 10:05 Bela gost

      Bravo,končno,bomo dobili vodo,direktorica čestitam za trud

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.09.2022 ob 10:27 Filo gost

      Naša lepa direktorica,edina sposobna,na občini,župan ti pa v penzijo,lepo da bomo imeli pitno vodo,končno.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.09.2022 ob 10:27 gost

      Bela ti si postal cuca hi,hi,hi

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      08.09.2022 ob 10:30 gost

      Domov si jo pelaj , samo problem je , da te ne bi imela ,kot te tvoja ni marala ........ ho,ho,ho,ho,

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.