https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ministrstvo pozdravilo odločitev Zagovornika načela enakosti

09.09.2022 ob 17:00  

Na ministrstvu pozdravljajo odločitev Zagovornika načela enakosti, ki je ugotovil, da je bila praksa o merilih za dodelitev nagrad, stimulacij in dodatkov, ki jih je trgovsko podjetje izplačevalo zaposlenim, diskriminatorna.


Specialna zakonodaja, ki ureja delovna razmerja (Zakon o delovnih razmerjih) opredeljuje pojem diskriminacije in določa prepoved diskriminacije (postavljanja v neenakopraven položaj) ter obveznost delodajalca, da delavcem zagotavlja enako obravnavo ne glede na osebne okoliščine tudi v zvezi s plačo. Razlikovanje na podlagi osebne okoliščine bi bilo možno le, če bi šlo za bistven in odločilen pogoj za delo, poleg tega pa mora takšen pogoj prestati test sorazmernosti, saj mora biti sorazmeren in upravičen z zakonitim ciljem.

Zakonska ureditev prepovedi diskriminacije v delovnem razmerju izhaja iz sistema odprtega seznama osebnih okoliščin, saj je zagotovljeno varstvo pred nedopustnim, manj ugodnim obravnavanjem na podlagi katerekoli osebne okoliščine. Ena izmed takšnih nedopustnih okoliščin je seveda lahko tudi odsotnost delavca v določenem obdobju zaradi bolezni ali druge osebne okoliščine, v kolikor določitev takšne okoliščine ne predstavlja zakonsko dopustne izjeme. Ob tem dodajajo, da Inšpektorat Republike Slovenije za delo v okviru svojih nalog izvaja tudi nadzor na področju plačne diskriminacije in bo to seveda počel tudi pod novim vodstvom, ki ga bodo predstavili kmalu, so sporočili iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Naj spomnimo, da je Zagovornik načela enakosti, o merilih za dodelitev nagrad, stimulacij in dodatkov, ki jih je trgovsko podjetje izplačevalo zaposlenim, ugotovil, da so bila diskriminatorna. Višina teh dodatkov k plači je temeljila na prisotnosti delavcev na delovnem mestu, kar je lahko povzročilo, da so bili pri teh izrednih prejemkih prikrajšani tisti, ki na delu niso mogli biti prisotni zaradi njihovih osebnih okoliščin zdravstvenega stanja, invalidnosti, nosečnosti in starševstva.

Zagovornik je po prejetju dveh anonimnih prijav diskriminacije v trgovskem podjetju preveril, ali je to različne dodatke k plači izplačalo skladno z zakonom o varstvu pred diskriminacijo. Diskriminacija je po tem zakonu vsako neupravičeno neenako obravnavanje osebe na podlagi njenih osebnih okoliščin v primerjavi z drugimi, ki so v primerljivem položaju, a teh osebnih okoliščin nimajo. Osebne okoliščine pa so spol, barva kože, narodnost ali etnično poreklo, jezik, invalidnost, vera ali prepričanje, starost, spolna usmerjenost, zdravstveno ali premoženjsko stanje, starševstvo in podobno.

Zagovornik je potrdil očitek prijaviteljev, da je podjetje pri izplačilu nagrade iz poslovne uspešnosti družbe oziroma letne premije, kot je nagrado imenovalo samo, delovalo diskriminatorno. Določilo je, da bodo celoten znesek nagrade prejeli samo zaposleni, ki med letom, za katerega se je izplačala, niso bili odsotni z dela. S tem pa je povzročilo, da so nižji znesek prejeli tisti, ki so bili med letom z dela zaradi osebnih okoliščin zdravstvenega stanja, nosečnosti in starševstva oziroma skrbi za družinske člane. Ti zaposleni so merilo stalne prisotnosti na delovnem mestu zaradi teh njihovih osebnih okoliščin težje dosegli kot njihovi sodelavci, ki so imeli srečo, da med letom niso zboleli ali jim ni bilo treba z dela zaradi nosečnosti in drugih neodložljivih družinskih obveznosti. Zagovornik je zato ugotovil, da je bilo merilo za izplačilo nagrade določeno diskriminatorno.

Merilo prisotnosti na delovnem mestu je podjetje upoštevalo tudi pri dodelitvi mesečne stimulacije za uspešno poslovanje. Te zaposleni niso prejeli, če so bili v določenem mesecu z dela odsotni več kot pol meseca. Zagovornik je tudi glede te prakse odločil, da je diskriminatorna, saj tudi to merilo težje dosežejo delavci z določenimi osebnimi okoliščinami. Kriterij je bil samo navidezno nevtralen za vse zaposlene, dejansko pa je nekatere samo zaradi njihovih osebnih okoliščin postavil v slabši položaj, ki se je odrazil v neizplačilu mesečne stimulacije.

Enako odločitev je Zagovornik sprejel tudi glede dodatka za delo v času epidemije covida-19, ki ga je podjetje izplačalo samo tistim, ki so bili med epidemijo z dela odsotni manj kot 20 odstotkov delovnega časa ali so imeli manj kot 30 dni bolniške odsotnosti. Tako je v manj ugoden položaj ponovno postavila delavce, ki so bili z dela odsotni zaradi osebnih okoliščin zdravstvenega stanja in starševstva, pa čeprav so delo med epidemijo dejansko opravljali.

Kot je znano, je Zagovornik diskriminacijo pri nagradah iz poslovne uspešnosti podjetij ugotovil že večkrat. V enem izmed primerov je Upravno sodišče v celoti sledilo argumentaciji Zagovornika, Vrhovno sodišče pa je argumentacijo potrdilo posredno, ko v taistem primeru ni dovolilo revizije. Argumentacijo iz te odločbe je Zagovornik uporabil tudi pri odločanju v primeru trgovskega podjetja, je sporočil Zagovornik.

FOTO: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.09.2022 ob 18:26 gost

      Špar trgovina je najbolj nepoštena z cenami in zavajanjem kupcev. Dviguje cene že eno leto konstantno ko še sploh ni bilo vojne v Ukrajini. Vsak dan ko greš v trgovino če si pozoren te zavedejo z svojimi kao akcijami. Zato ljudje pozorno spremljajte kaj vam ponujajo in kaj računajo.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.09.2022 ob 18:27 gost

      Ja špar je najbolj zavajajoč kar se cen tiče in akcij. Merkator pa naj dražji.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.09.2022 ob 18:44 Racheraswell gost

      Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem…>>> 𝗪𝘄𝘄.𝗛𝗼𝗺𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗖𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.09.2022 ob 19:13 Janči gost

      Kje pa so bili zagovorniki enakosti, ko se je moškim dajalo 57% osnove za penzijo, ženskam pa 63.5 + % za otroke? Do smrti, ki je pri M veliko hitrejša kot pri Ž. Enakopravnosti NI! Kar pa se nagrad tiče, bi tudi sam tistim, ki nikoli ne manjkajo, dal več. Pa nekadilcem tudi. Ker 5 minut tu, pa tam, pa se nabere.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.09.2022 ob 20:56 Gajdar gost

      Čestitam g. Janči-ju za komentar. Najprej naj država poskrbi za za enakopravnost in poštenost na svojih ministerstvih (napredovanja, dodatki itd,) in v podjetjih v državni lasti, kjer si poslovodni kadri izplačujejo ogromne nagrade (Golob je dobil za leto 2021 dodatno 2.000.000 EUR letne nagrade ob mesečni plači, ki je vso leto 2021 večja od plače, ki sta jo skupaj dobila predsednik države Pahor in Janša). Sam kupujem največ v trgovini Špar, ki je najbolje založena z različnim blagom, če upoštevam ciljani nakup akcijski nakup in nakup izdelkov blagovne znamke Špar pa so najcenejši. Merkator je po mojih izkušnjah najdražja trgovina v Sloveniji. Delodajalec pa mora imeti vzvode da nagrajuje najuspešnejše svoje delavce, ki čutijo pripadnost podjetju, ker le tako lahko dvigne produktivnost in tržno uspešnost svoje firme. Prti kadilcih je odsotnost najmanj 10 minut po eni cigareti (odhod na cigareto, prihod s cigarete in samo kajenje - če pokadijo dnevno v firmi 6 cigaret delajo efektno samo 7 ur! Živimo v kapitalizmu kjer se računa vsak cent in vsaka minuta, zato pa ima na drugi strani država inštrumente, da to uravnava preko socialnih dodatkov (doplačila za invalide, dodatek za bolniško odsotnost, pomoči za otroke itd.), da pomaga tistim, ki ne morejo biti vsaj povprečno dobri, seveda pa bi morali zdravniki splošne medicine in medicine dela dosledni, da ne bi prihajalo do izigravanja socialne pomoči nasproti vlaganja več svoje moči v samo delo na delovnem mestu.

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.09.2022 ob 21:21 Lisaelano gost

      Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem…>>> 𝗪𝘄𝘄.𝗛𝗼𝗺𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗖𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.09.2022 ob 21:22 Lisaelano gost

      Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem…>>> 𝗪𝘄𝘄.𝗛𝗼𝗺𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗖𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      09.09.2022 ob 22:02 TrinaCowen gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝐰𝐨𝐫𝐤𝐬𝐰𝐞𝐛𝟐𝟒.𝐛𝐥𝐨𝐠𝐬𝐩𝐨𝐭.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      10.09.2022 ob 6:28 AAAAAAAAAAAAAAAAAA gost

      Vejkše blesarije kak tej razlage nega na svejti, či si na bolniškon moreš dobiti stimulacijo kak tisti ka dela cejli čas. Dobra stimulacija.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      10.09.2022 ob 8:29 AAAAAAAAAAAAAAAAA gost

      Ja pa najboukše ka ma inženir pa čistilka isto plačo oba delata po 8 ur dnevno.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      10.09.2022 ob 9:22 gost

      Nikjer ni bilo in ne bo 8:29

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.