https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

»Terra Sancta 1910. Največje slovensko romanje v Sveto deželo«

Pomurski muzej Murska sobota, 13.09.2022 ob 10:24  

Ob Evropskih dnevih judovske kulture so v torek, 13. septembra 2022, v Pomurskem muzeju Murska Sobota, odprli dokumentarno fotografsko razstavo: „Terra Sancta 1910. Največje slovensko romanje v Sveto deželo.“

Evropski dnevi judovske kulture so vseevropski projekt, v katerem sodeluje čez 30. evropskih držav. V Sloveniji ga letos obeležujejo v petih krajih. Namen projekta je ta, da se javnosti predstavi bogatost judovske kulture in da se s tem ozavešča in ohranja judovska dediščina, ki je pomemben del evropske kulturne dediščine. V Pomurskem muzeju Murska Sobota so v ta namen odprli dokumentarno fotografsko razstavo: „Terra Sancta 1910. Največje slovensko romanje v Sveto deželo.“ Gre za fotografsko razstavo, ki predstavlja nastale zanimive črno-bele fotografinje, ki so bile posnete septembra 1910, ko se je zgodovinski fotograf Peter Naglič, pridružil prvemu slovenskemu romanju v Sveto deželo. Razstavo sta pripravila dva muzeja, Muzej krščanstva na Slovenskem in Slovenski etnografski muzej pove v uvodu višja kustodinja Mateja Huber.

Ob tem višja kustodinja doda, da jim je Nagličev vnuk Matjaž Šporar s soprogo danes izročil tudi kopije fotografije Murske Sobote, kajti Peter Naglič hodil tudi po Murski Soboti, katero je zajel v objektiv.

S sabo je prinesel tudi kovček Petra Nagliča. V njem so trije predmeti, ki predstavljajo fotografa. Krtača, saj je bil ščetarski mojster, ki se je ukvarjal z izdelovanjem krtač. Fotoaparat kot njegova velika ljubezen ter lovorska školjka. 

Direktorica Muzeja krščanstva na Slovenskem mag. Nataša Polajnar Frelih pove, da njihov muzej ohranja, zbira in razstavlja sakralno premično dediščino iz celotne Slovenije. Doda, da imajo v njihovem muzeju eno veliko spominsko fotografijo romarjev, ki so šli leta 1910 v sveto deželo. In ta omenjeni predmet, je botroval, da se je iz njega razvila današnja velika razstava teh fotografij. K njej pa sta največ pripomogla dr. Marko Frelih in predvsem ohranjene fotografije pri družini Šporar.   

Kustos Slovenskega etnografskega muzeja in avtor razstave dr. Marko Frelih pove, da je bilo o tem romanju ohranjenih veliko zapisov, Nagličeve slike pa predstavljajo edini fotografski vir o tem zanimivem poglavju iz slovenske zgodovine. Leta 2013 je Muzej krščanstva na Slovenskem v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem pripravil in predstavil razstavo, v kateri so edinstvene fotografije Petra Nagliča, iz Šmarce pri Kamniku, ki je poleg osebne prtljage vzel s seboj še fotografsko opremo. 

Treba se je zavedati, da je to največje slovensko romanje v Sveto deželo. Romanja se je udeležilo 283 žensk in 258 moških, ki jih je osebno vodil knezoškof Anton Bonaventura Jeglič. Prve posnetke je Naglič naredil že v Trstu, nato pa je vestno dokumentiral celotno pot po Sveti deželi. Največ fotografij je iz Jeruzalema, predvsem iz cerkve Božjega groba in z Oljske gore. 

Več o romanju, ki se ga je udeležilo kar 541 romarjev, pa si lahko preberete v knjigi »Terra Sancta 1910«, ki jo je napisal dr. Marko Frelih, kustos v Slovenskem etnografskem muzeju. V knjigi je objavljenih 111 fotografij, od tega jih je 58 Nagličevih. Objavljen je tudi celoten seznam romarjev. Knjiga je bila prevedena tudi v angleščino. 

Razstava, ki sta jo pripravila Muzej krščanstva na Slovenskem in Slovenski etnografski muzej, bo v Pomurskem muzeju Murska Sobota na ogled do 7. novembra 2022. 

Več fotografij v spodnji galeriji … 

    Fotogalerija