https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Obilne padavine povzročajo preglavice, Arso izdal rdeče opozorilo

16.09.2022 ob 14:30  

Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi obilne količine padavin izdala rdeče opozorilo za južni in osrednji del Slovenije. Dolgotrajni krajevni nalivi bodo danes predvsem v zahodni, osrednji in južni Sloveniji. Predvsem na Primorskem so možne tudi močnejše nevihte, so na Arsu danes opozorili na novinarski konferenci.

Nalivi so bili v četrtek najmočnejši na območju med Idrijo in Ljubljano oziroma Vrhniko. Na tem območju je v 24 urah padlo več dežja kot v treh mesecih poletja. Količina padavin je marsikje presegla 200 milimetrov. "Na tem območju je v 24 urah padlo več dežja kot v juniju, juliju in avgustu skupaj," je pojasnil vremenoslovec Brane Gregorčič na novinarski konferenci.

Rekordna količina padavin je v zadnjih 24 urah padla na Šebreljskem Vrhu, kjer so zabeležili kar 258 milimetrov padavin, sledijo Idrija (250 milimetrov), Lučine (226 milimetrov), na Vrhnika (208 milimetrov), Osilnica (210 milimetrov) in Žiri, kjer so zabeležili 205 milimetrov padavin.

Težave je povzročal predvsem pojav stacionarne konvekcije, ko se močne padavine v določenih linijah obnavljajo. Padavine se na tem območju še vedno obnavljajo. Na tem območju bodo najmočnejše še danes dopoldne, popoldne pa se bo padavinski maksimus z napredovanjem hladnejšega zraka iz vzhoda počasi širil proti zahodu in jugu Slovenije, padavine na severozahodu pa bodo nekoliko oslabele.

Nevarnost razlivanja rek

Ob Kolpi, kjer je že padla velika količina padavin, se bo količina padavin v večernem in nočnem še precej povečala, zato je za to območje razglašena najvišja stopnja vremenske ogroženosti. Na Arsu poudarjajo, da prihaja do zelo velikih krajevnih razlik med količino padavin na posamičnih območjih.

Gradaščica in Poljanska Sora sta v zgornjem toku močno narasli in poplavljata. Trenutno se je njuno naraščanje prehodno ustalilo, vendar lahko dopoldan in sredi dneva ob ponovni krepitvi padavin še narasteta. Poplavljene površine se lahko še povečajo, možne so poplave v večjem obsegu.

Preko dneva bo poplavljala tudi Kolpa in posamezni pritoki Ljubljanice. Razlivanja manjših vodotokov in hudournikov so mogoča tudi v Idrijsko-Cerkljanskem hribovju ter na večjem območju osrednje in deloma južne Slovenije.

V soboto popoldan bo večina rek začela upadati. V noči na nedeljo bodo največje pretoke dosegle kraške reke in Sava v spodnjem toku. V nedeljo čez dan bodo reke povsod po državi upadale.

Obeti

V soboto bo oblačno, deževno in hladno. V visokogorju bo tudi snežilo. Padavine bodo do večera povsod ponehale. Na Primorskem bo pihala zmerna burja. V nedeljo bo pretežno jasno s svežim in ponekod meglenim jutrom. V ponedeljek bo sončno z občasno povečano oblačnostjo in po večini suho. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla, so zapisali na ARSO.

Foto: ARSO

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.09.2022 ob 15:59 gost

      Ne razumem kako lahko tako dežuje. Dva tedna nazaj je z strani vremenoslovci bilo povedano da ni na vidiku nobenega omembe vrednega dežja do novembra. Zdaj pa ze 10 dni dežuje.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.09.2022 ob 23:56 gost

        I get paid more than £145 to £395 per HOUR for working online. I heard about this job 3 months ago and after joining this I have earned easily £23k from this without having online working skills . Simply give it a shot on the accompanying site… Here’s what I do………… 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐮𝐳𝐳𝐉𝐨𝐢𝐧.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.09.2022 ob 23:56 gost

        I get paid more than £145 to £395 per HOUR for working online. I heard about this job 3 months ago and after joining this I have earned easily £23k from this without having online working skills . Simply give it a shot on the accompanying site… Here’s what I do………… 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐮𝐳𝐳𝐉𝐨𝐢𝐧.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.09.2022 ob 17:02 BettyHuff gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝐰𝐨𝐫𝐤𝐬𝐰𝐞𝐛𝟐𝟒.𝐛𝐥𝐨𝐠𝐬𝐩𝐨𝐭.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.09.2022 ob 18:39 KristyRoth gost

      Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem…>>> 𝗪𝘄𝘄.𝗛𝗼𝗺𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗖𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.09.2022 ob 23:14 gost

      To zdaj imate zakon o VODI vsi vi golobeči volilci.Naj samo še naprej dežuje golobečnjeki pa NAJ KAR PLEŠEJO.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.09.2022 ob 23:51 kilonja gost

      Od kar imamo novo vlado...požari, zdaj poplave, naj ugibam kaj sledi ? Zmrzal in žled ? Same naravne katastrofe, bolje vrabec v roki kot golob na strehi, tako pač je, še narava ima več razuma kot delirantski antijanšisti.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.