https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Na Soboškem jezeru namenu predali ptičjo opazovalnico

Murska Sobota, 17.09.2022 ob 13:00  

Na Soboško Jezero ob Expanu so namenu predali ptičjo opazovalnico.

Otvoritve opazovalnice za ptice sta se kot govorca udeležila tudi Gregor Domanjko iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, ki je izpostavil, da je Soboško jezero zelo pomemben habitat za vodne ptice, ter minister dr. Aleksander Jevšek, Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Zbrane je nagovoril tudi direktor RIS Dvorca Rakičan dr. Robert Celec. Dogodka sta se med drugim udeležila tudi župan mesta Deutschlandsberg Josef Wallner in podžupanja Mestna občina Murska Sobota Bernardka Ružič.

Projekt BioDiTOUR sloni na iskanju sozvočja med ohranjanjem biotske pestrosti in razvoja aktivnega, trajnostnega turizma. Eno največjih groženj biodiverziteti predstavljajo rastlinske tujerodne vrste oz. neofiti, ki si utirajo pot do habitatov in siromašijo biotsko raznovrstnost. S projektom zarisujemo načine njihovega zatiranja, pa tudi ohranjanja habitatov na čezmejni ravni. Valorizacijo biodiverzitete in razvoj okolju prijaznega trajnostnega turizma dosegamo s snovanjem čezmejnih produktov aktivnega in izobraževalnega turizma. Z vzpostavitvijo t.i. BioDiTOUR točk usmerjamo pogled obiskovalcev proti naravnim zakladnicam in ga poučimo o nevarnostih tujerodnih invazivk, hkrati pa omogočamo razvoj turističnih produktov. Valorizacijo biodiverzitete in razvoj okolju prijaznega trajnostnega turizma partnerji dosegamo s snovanjem čezmejnih produktov aktivnega in izobraževalnega turizma.

Projektni pristop je inovativen prav v naravnanosti občinstvu, najsi bo to lokalna skupnost ali turistični obiskovalci, poudarek je na informiranju in ozaveščanju. Inovativne projektne dejavnosti, začenši z raziskovalno in obveščevalno vlogo na novo vzpostavljene informacijske točke o neofitih v Hiši energije v Deutschlandsbergu, vzpostavitvijo turistično-informativne infrastrukture na ribniku Nymphenweiher, namestitvijo ptičje opazovalnice na Soboškem jezeru, vzpostavitvijo zelene učilnice v naravi v parku dvorca Rakičan in vsebinsko revitalizacijo gramoznice Strnišče v občini Kidričevo ter revitalizacijo biotopov v naravnem parku Raab, kot tudi z oblikovanjem t. im. BioDiTOUR točk, usmerjajo pogled obiskovalca proti naravnim zakladnicam in ga poučijo o nevarnostih tujerodnih invazivk.

Opazovalnica za ptice

Ena izmed tovrstnih točk je tudi opazovalnica za ptice ob Soboškem jezeru. Plavajoča ptičja opazovalnica meri cca. 8m2 in ima obliko pletene košare. Okoli jeklenega ogrodja je spleteno šibje iz naravnih materialov, na dnu so nameščeni plastični potoni na katerih opazovalnica "plava". Opazovalnica je premična – ob brežini jezera je pritrjena z brvjo oz. podestom in jermeni. Za namene otvoritve so jo namestili na trenutni lokaciji, jo bodo pa kasneje premestili na drugo lokacijo ob jezeru, kjer je rastlinski in živalski svet bolj pester. Za izgradnjo ogrodja ptičje opazovalnice je odgovorno podjetje Dastroj iz Rakičana, pri čemer je idejno zasnovo pripravili arhitektni Studio Kalamar. Ročno pleten obod iz šibja je delo pridnih in spretnih rok Kolomana in Franca Gomboca. Brata Gomboc sta s svojo rokodelsko spretnostjo, ptičji opazovalnici pridala prav poseben pečat.

Projekt BioDiTOUR je sofinanciran s strani Evropske unije in Evropskega sklada za regionalni razvoj, v sklopu Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija. Vodilni partner projekta Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan.

Otvoritev je z nastopom popestrila Prekmurska godba Bakovci.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.