https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO in VIDEO: Andrej Rozman Roza nasmejal občinstvo do solz

MIKK Murska Sobota, 23.09.2022 ob 15:55  

V MIKK-u Murska Sobota je v četrtek, 22. septembra 2022, potekal literarni festival „Oko besede“, na katerem se je tokrat občinstvu v okviru "Literarnih mest" predstavil Andrej Rozman Roza, pesnik, pisatelj, dramatik, gledališčnik in vsestranski ustvarjalec najrazličnejših umetnostnih zvrsti v različnih medijih.

 

Sestajanje slovenskih mladinskih pisateljev „Oko besede“ je literarni festival, ki tradicionalno poteka v Murski Soboti. Literarna mesta pa so sklop literarnih dogodkov, ki so namenjeni udeležencem, zlasti pa domačinom, in so odprti za javnost. 

Simona Cizar, predsednica društva Argo v uvodu izreče dobrodošlico vsem na 27. srečanju slovenskih mladinskih pisateljev "Oko besede." Danes gostujejo v MIKK Murska Sobota, ki je hram ustvarjalnih, mladih po srcu in na splošno mladih ljudi in zagotovo omenjen gost v ta prostor tudi najbolj sodi. Ob tem doda, da je najlepše videti domačine, ki jih privabijo omenjeni dogodki in vsem zaželi čudovito doživetje literarnega večera.

Andrej Rozman Roza je do zdaj prejel številne nagrade, kot so, Levstikova nagrada, Župančičeva nagrada, nagrada Prešernovega sklada in še mnogo več. Med drugim je mojster jezikovnih vragolij prejel leta 2019 nagrado večernica za njegovo delo "Rimuzine in črkolazen."   

Omenjen gost je svoj nastop začel kar z deklamacijo svojega dela, katerega delček lahko vidite v spodnjem videoposnetku. 

Nato pa je stekel pogovor med dr. Dragico Haramija in omenjenim gostom. Pri tem voditeljica pogovora omeni, da je današnji gost v mladinski književnosti prepoznaven predvsem kot ustvarjalec poezije in proze za otroke. Predvsem pa, njegova dela prežema komika. Izdal je vrsto knjig za otroke in odrasle. Piše predvsem parodične in komične pesmi in sodi med najizvirnejše in najbolj vsestranske sodobne ustvarjalce pri nas.

Pogovor je nato stekel glede njegovega dela „Urška“. Gre v bistvu za zabavno, sodobno predelavo Prešernove pesnitve Povodni mož, znane vsakemu. Nato so poslušalci lahko izvedeli, kaj več o delu „Lepa Vida v akciji." Vmes pa se naučili, kako je mlad krokodil dobil čevlje, izvedeli, da so mu najljubše reklame na Češki televiziji in se seveda nanašajo na Češke železnice ter poslušali zgodbo o dveh naramnicah.

Med drugim so spoznali tudi zgodbo v ozadju glede 101 uganke („Uganke: 100 + 1“), se naučili nekaj o njegovih prohibicijskih napitnicah: Let`s twist against: »Joško, stara kluka - Nehat pit ne upa – Nam se vino gabi! - Abstinenca vabi!« ter dobili prikazano, kako se pleše nemi ples ter se pri tem nasmejali do solz.

Več fotografij v spodnji galeriji … 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.09.2022 ob 20:46 MarilyErvin gost

      Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem…>>> 𝗪𝘄𝘄.𝗛𝗼𝗺𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗖𝗼𝗺

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!
    3. gost
      23.09.2022 ob 21:07 Genesisassett gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐜𝐚𝐬𝐡𝟗𝟐.𝐛𝐥𝐨𝐠𝐬𝐩𝐨𝐭.𝐜𝐨𝐦

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.