https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Porabka prejemnica nagrade

28.09.2022 ob 16:00  

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes v dvorani Državnega sveta na posebni slovesnosti podelil nagrade XX. nagradnega natečaja Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu za diplomska, magistrska in doktorska dela na temo Slovencev v zamejstvu in po svetu. Med letošnjimi nagrajenci je tudi Barbara Zakocs, ki je prejela tretjo nagrado v kategoriji za najboljša dela s področja Slovencev v zamejstvu. 


Barbara Zakocs je pripravila magistrsko delo z naslovom Jezikovna podoba dveh slovensko – madžarskih dvojezičnih osnovnih šol v Porabju (Nyelvi tájkép a Rába-vidék két szlovén – magyar kétnyelvü általános iskolájában).

Kot je zapisano v obrazložitvi nagrade je: "Barbara Zakocs je svojo magistrsko nalogo z naslovom Nyelvi tájkép a Rába-Vidék két Szlovén-Magyar kétnyelvű általános iskolájában (Jezikovna podoba dveh slovensko-madžarskih dvojezičnih osnovnih šol v Porabju) napisala na študijskem programu Madžarski jezik s književnostjo na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru pod mentorstvom prof. dr. Anne Kolláth. V delu avtorica obravnava t. i. jezikovno krajino (ang. linguistic landscape), znotraj te pa natančneje šolsko jezikovno podobo (ang. schoolscape), tj. vidno jezikovno podobo dveh madžarsko-slovensko dvojezičnih osnovnih šol v slovenskem Porabju (Gornji Senik in Števanovci), in sicer natančno analizira vse tamkajšnje dvojezične napise. Avtorica v uvodnem delu naloge na kratko predstavi slovensko Porabje ter preučevanje jezikovne krajine in znotraj tega šolske jezikovne podobe, ki je relativno novo raziskovalno področje znotraj sociolingvistike, kot tudi dvojezično šolstvo v Porabju. V osrednjem, empiričnem delu je predstavljena terenska raziskava, v okviru katere avtorica analizira in klasificira 53 elementov jezikovne podobe (to so napisi na fasadi stavbe, objave na oglasnih deskah, stenski napisi v razredih, podoba spletnih strani ipd.), ki so bili zbrani na omenjenih porabskih osnovnih šolah, njunih spletnih straneh in strani na Facebooku gornjeseniške šole. Ugotovitve raziskave, ki izhajajo iz raziskovalnih hipotez, so naslednje: 1) v dveh dvojezičnih osnovnih šolah se po večini uporabljajo madžarsko-slovenski dvojezični napisi, v manjši meri madžarsko ali slovensko enojezični; 2) uporabljata se knjižni/standardni različici obeh jezikov, porabska prekmurska slovenska jezikovna različica se ob obeh knjižnih jezikih uporablja redko (npr. n,a gornjeseniški šoli: Pozdravleni na našoj šauli, Tü gučimo); 3) formalnih razlik v napisih v obeh jezikih ni; 4) vodstvi porabskih dvojezičnih šol se zavedata dejstva, da ima slovenščina pomembno vlogo v vizualni jezikovni podobi šole, zato vidno dvojezičnost tudi udejanjata".

"Magistrsko nalogo Barbare Zakocs odlikujejo jasno zastavljeno raziskovalno vprašanje, relevanten teoretično-metodološki pristop, terenska raziskava, v okviru katere je bilo dokumentirano jezikovno gradivo javnih napisov, ki ustvarjajo šolsko jezikovno podobo. Raziskava je pomembna tudi za področje jezikovnega načrtovanja javne vidne dvojezičnosti v porabskih madžarsko-slovensko dvojezičnih osnovnih šolah. Raziskava šolske jezikovne podobe s konkretno gradivsko analizo javnih napisov je v slovenskem jezikoslovju novost. Predlaga se, da se izsledki raziskave objavijo v obliki znanstvenega prispevka."

Minister Arčon je v svojem nagovoru poudaril, da dvajset let, kolikor časa že poteka ta nagradni natečaj, dokazuje, da se Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu zaveda velikega pomena spodbujanja mladih, da raziskujejo tematike povezane s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Ob tem je poudaril pomembno vlogo tovrstnih zaključnih del pri krepitvi zavesti in ponosa tudi med Slovenkami in Slovenci, ki živimo v matični domovini. Vsem sodelujočim, posebej pa nagrajenkam in nagrajencem, je minister čestital za njihove prispevke, članom strokovne komisije in mentorjem mladih raziskovalcev pa se zahvalil za sodelovanje.

Strokovna komisija se je tudi letos delila na dve podskupini, podskupino za zaključne naloge s področja zamejstva in podskupino za zaključne naloge s področja izseljenstva. Prvo so se sestavljali mag. Martina Piko Rustja, izr. prof. dr. Matej Šekli in dr. Damjana Kern Andoljšek, ki je bila tudi predsednica te podkomisije. Podskupino komisije za ocenjevanje nalog s področja izseljenstva pa so sestavljali prof. dr. Andrej Fink, Helena Janežič in predsednik podkomisije ter predsednik celotne komisije dr. Željko Oset.

Zbrane je pozdravil tudi predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca. Slovesnosti so se udeležili nagrajenci, njihovi mentorji in ožji sorodniki, člani strokovne komisije nagradnega natečaja, generalna sekretarka Državnega zbora ter predstavniki nekaterih znanstvenih, strokovnih, kulturnih, vladnih in nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo s tematiko Slovencev v zamejstvu in po svetu. Prireditev je z glasbenim vložkom popestril Natko Štiglić, član Kulturnega prosvetnega društva »Bazovica« iz Reke na Hrvaškem, so sporočili iz Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

FOTO: FB Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.