https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Mestni svetniki soglasno podprli brezplačno odsvojitev nepremičnine

03.10.2022 ob 9:00  

Mestni svet Mestne občine Murska Sobota se je sestal na 28. redni seji, kjer so med drugim sprejeli v II. obravnavi pravni akt, ki bo uredil delovanje javnega podjetja CEROP, podali soglasje k sprejemu Letnega poročila Komunala, javno podjetje d.o.o. za leto 2021 in se strinjali soglasno z brezplačno odsvojitvijo nepremičnine za namen izgradnje bivalne enote Varstveno delovnega centra Murska Sobota.

 

Na mestni seji je bilo ponovno odločanje o dežurnem zobozdravniku prestavljeno. Naj spomnimo, da je še pred potrditvijo dnevnega reda, ki je vključeval tudi obravnavo „Predlog Odloka o ustanovitvi javnega zavoda Zdravstveni dom Murska Sobota - II. ponovljena obravnava,“ spregovoril ponovno mestni svetnik Bojan Petrijan. Ob tem je ugotovil kršitve statuta in poslovnika in pojasnil, da bi župan moral navesti razloge za zadržanje izvajanje Odloka in predlagati mestnemu svetu, da o njem ponovno odloča ter predlagal umik točke s polemičnim določilom. Z umikom je tudi uspel. Mestni svetniki so predlog za umik točke potrdili z dvanajstimi glasovi za in štirimi proti o čemer smo poročali tukaj.

Na mestni seji so v II. obravnavi mestni svetniki sprejeli tudi predlog Odloka o ustanovitvi javnega podjetja Center za ravnanje z odpadki Puconci d.o.o.(CEROP). Naj spomnimo, da je bil Predlog odloka obravnavan in v I. obravnavi sprejet na 25. redni seji Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota, dne 7. aprila 2022. Predlog odloka je v prvi obravnavi obravnavalo in sprejelo petindvajset (25) občin ustanoviteljic. Na podlagi pridobljenih pripomb in predlogov iz I. obravnave je strokovna skupina skupaj z zunanjim pripravljavcem pripravila čistopis predloga odloka za II. obravnavo na občinskih svetih. Gre za pravni akt s katerim so občine ustanoviteljice, torej vseh 27. pomurskih občin, ustanovile in uredile delovanje javnega podjetja CEROP. Odlok o ustanovitvi je bilo treba sprejeti, saj je to občinam ustanoviteljicam naložilo Računsko sodišče Republike Slovenije kot enega izmed popravljalnih ukrepov po izvedeni reviziji, ko je revidiralo pravilnost poslovanja Javnega podjetja center za ravnanje z odpadki Puconci d.o.o., pri oblikovanju cen storitev gospodarskih javnih služb ravnanja s komunalnimi odpadki in 27 občin ustanoviteljic Javnega podjetja center za ravnanje z odpadki Puconci d.o.o. pri določanju cen storitev izvajanja GJS v letih 2017 in 2018 ter učinkovitost javnega podjetja CEROP pri izvajanju dejavnosti in 27 občin ustanoviteljic pri upravljanju in nadzoru nad poslovanjem javnega podjetja CEROP v obdobju od leta 2015 do leta 2018. V skladu s poslanim odzivnim poročilom so se občine ustanoviteljice javnega podjetja še pred začetkom priprave sprememb odloka, dogovorile, da bodo iz razlogov uveljavitve nove zakonodaje (spremembe ZGD-1) in bolj doslednega spoštovanja drugih predpisov (ZIntPK) pripravile povsem nov ustanovitveni akt javnega podjetja.

Med drugim so podali soglasje k sprejemu Letnega poročila Komunala, javno podjetje d.o.o. za leto 2021. Mestni svet Mestne občine Murska Sobota je z 21 glasovi ZA soglasno podprl sprejem Letnega poročila Komunala, javno podjetje d.o.o. za leto 2021, s poročilom neodvisnega revizorja ter poročilom nadzornega sveta. O čemer smo poročali tukaj.

Mestni svet Mestne občine Murska Sobota je obravnaval tudi Predlog Pravil za izrabo časopisnega prostora v javnem glasilu »Soboške novine« za predstavitev kandidatov in kandidatnih list političnih strank in drugih predlagateljev ter njihovih programov za lokalne volitve 2022 in jih tudi soglasno 21 glasovi sprejel. S temi pravili se zagotavlja enakopravnost organizatorjem volilne kampanje pri predstavitvi kandidatov in kandidatnih list političnih strank in drugih predlagateljev ter njihovih programov v času volilne kampanje za lokalne volitve 2022. Brezplačni prostor za predstavitev se zagotovi tako za predstavitev političnih strank in kandidatnih list, ki so že zastopane v občinskem svetu, kot tudi za tiste, ki še niso zastopane v občinskem svetu. Pri tem je bilo sprejeto tudi, da bo pred objavo predstavitve kandidatov in kandidatnih list posameznih predlagateljev izdajateljski odbor izvedel žreb o vrstnem redu objav. Žreb bo potekal 27. oktobra 2022 ob 15.30 v sejni sobi Mestne občine Murska Sobota. 

Mestni svet Mestne občine Murska Sobota je med drugim soglašal, da se javni zavod RIS Dvorec Rakičan v letu 2022 zadolži v višini največ do 400.000,00 evrov, zaradi premostitve sofinanciranja (pred financiranja) iz evropskih sredstev za projekte Operacija PO poTEH naravne in kulturne dediščine Pri dobrih ljudeh, Operacija Gradimo mostove za socialno vključenost ranljivih skupin in Operacija EKO KUL. Cilj podaje soglasja k zadolžitvi javnega zavoda RIS Dvorec Rakičan je omogočiti zavodu izvedbo treh projektov, ki imajo potrjena sofinanciranja. Sprejetje sklepa nima dodatnih finančnih posledic za proračun Mestne občine Murska Sobota. Javni zavod RIS Dvorec Rakičan je dolžan glavnice kredita odplačevati takoj po prejemu sofinancerskih sredstev iz odobrenega sofinanciranja, oziroma ga v celoti odplačati najkasneje do 31. decembra 2025.

Mestni svetniki so med drugim podprli tudi zadolževanje javnega zdravstvenega zavoda Zdravstvenega doma Murska Sobota. Mestni svet Mestne občine Murska Sobota je soglašal, da se javni zdravstveni zavod Zdravstveni dom Murska Sobota v letu 2022 zadolži v višini največ do 84.438,06 evra po sistemu finančnega najema za nabavo osnovnih sredstev dveh vozil Volkswagen Caddy 5, 2.0 TDI, za zdravstvene namene. Javni zdravstveni zavod Zdravstveni dom Murska Sobota bo imel predmetni finančni najem, aktiviran za obdobje, 48 mesecev in mora zagotoviti sredstva za servisiranje dolga iz neproračunskih virov. Cilj podaje soglasja k zadolžitvi Javnega zdravstvenega zavoda Zdravstveni dom Murska Sobota je omogočiti pridobitev osnovnih sredstev (dveh vozil za zdravstvene namene). Sprejetje sklepa nima dodatnih finančnih posledic za proračun Mestne občine Murska Sobota.

Na koncu mestne seje je mestni svet soglasno z 21 glasovi ZA potrdil, da se za namen izgradnje bivalne enote Varstveno delovnega centra Murska Sobota brezplačno odsvoji nepremičnina par. št. 1146/2, vpisana v katastrski občini 105 - Murska Sobota, površine 463 m2, v last Republike Slovenije, Gregorčičeva 20, 1000 Ljubljana, do celote. Varstveno delovni center Murska Sobota (v nadaljevanju VDC) je izrazil željo po pridobitvi dela zemljišč na tem območju zaradi potrebe po izgradnji bivalne enote za izvajanje storitve institucionalnega varstva. Glede na ocenjeno vrednost nepremičnine v višini 22.802,75 evra (brez DDV) se predvideva za toliko zmanjšana vrednost prihodkov iz naslova prodaje stavbnih zemljišč v proračunu mestne občine za leto 2022. Pomemben je tudi učinek na prihodnjo prodajo na celovitem območju stavbnih zemljišč, ki so na voljo za potencialne druge investitorje na Gregorčičevi ulici, ki je tako zmanjšan za velikost prenesene parcele v površini 463 m2.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.