https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Ministrica Šinko odprla razstavo »Narava daje, dijaki ustvarjajo«

Biotehniška šola Rakičan, 05.10.2022 ob 13:00  

V sredo, 5. oktobra 2022 so na Biotehniški šoli Rakičan pripravili že 26. tradicionalno jesensko razstavo »Narava daje, dijaki ustvarjajo«. Razstavo je odprla Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Irena Šinko.

Jesen ni zgolj letni čas, jesen je mnogo več. Je harmonija barv, dišav, vonjav. Je obilje darov narave, ki se jim vsako leto znova in znova zahvaljujejo. In ko se srečajo darovi narave in mladostna ustvarjalost dobimo jesensko razstavo. Tako so danes odprli že 26. jesensko razstavo »Narava daje, dijaki ustvarjajo«. 

Namestnica ravnateljice Ksenija Kous pove, da jo veseli, da lahko ob tej priložnosti pozdravi vse v imenu Biotehniške šole Rakičan. Jesen je čas, ko pobirajo in žanjejo plodove celoletnega dela. Ob tem jih veseli, da jim je tudi letos uspelo ustvariti 26. prireditev s katero se zahvaljujejo naravi za plodove, ki jim jih daje. 

Razstavo so pripravili dijaki Biotehniške šole Rakičan z mentorji. Vodja jesenske razstave je bila Marjeta Trafela. Letošnja razstava jesenskih darov je bogata in zanimiva z vsebinami, ki so predstavljene na več točkah. Hkrati, pa je omenjen dogodek priložnost za predstavitev njihovega dela širši javnosti. Razstava bo na ogled še danes in jutri, 6. oktobra 2022, med 8. in 13. uro. Materiale zanje pa so zbirali vsi dijaki in zaposleni šole. Tako se bodo obiskovalci lahko sprehodili skozi različna tematska področja, od poljedelstva, sadjarstva, vinogradništva do gozdnih sadežev in zeliščarstva, doda namestnica ravnateljice.

Na koncu doda, da so letos posebno pozornost namenili varnosti pri delu s stoji v kmetijstvu. V ta namen bodo imeli obiskovalci možnost preizkusiti simulacijsko kabino nagiba traktorja in tako na lastni koži občutiti adrenalinsko doživetje, ki se lahko pojavi pri vsakodnevnem delu s kmetijskimi stroji.

Nato je potekal kratki kulturni program, ki so ga pripravili dijaki Biotehniške šole Rakičan.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Irena Šinko je v uvodnem nagovoru pohvalila dijake za pripravo razstave, s katero po njenem mnenju na pravi način izražajo zahvalo naravi in njenim darovom ter ohranjajo kulturno dediščino. Pove, da so pokazali hvaležnost do vseh darov, ki jih dajeta narava in zemlja. Pokazali so tudi spoštovanje do kmetijstva, kulturne dediščine in tradicije. Pri kmetijstvu gre za veliko več kot za pridelavo hrane. Gre tudi za ohranjanje poseljenosti, obdelane kulturne kraje, ohranjanje in spoštovanje jezika in tradicionalnih običajev ter skrb za snovno in osnovno kulturno dediščino. Lokalna hrana je tista, ki je najbolj kakovostna, pridelana v bližini. Že stari misleci so vedeli, da je narodova usoda odvisna od tega, kako se prehranjuje. Zato spoštujmo slovensko hrano. Pri tem pa je poudarila, da so naravni viri v Sloveniji omejeni, zato moramo z njimi upravljati trajnostno, da jih lahko v čim boljšem stanju zapustimo tudi prihodnjim generacijam. 

Biotehniška šola Rakičan je osrednja vzgojno-izobraževalna ustanova na področju kmetijstva v Pomurski regiji, ki v sodelovanju s partnerji že več kot 80. let uspešno izobražuje mlade. Dobrih 18 hektarjev posestva služi kot odlična učilnica na prostem in omogoča kakovostno povezovanje teoretičnega znanja in praktičnega pouka, doda ministrica.

V nadaljevanju se je dotaknila tudi razvoja kmetijstva v prihodnosti in vloge mladih. Mladi so tisti, na katerih moramo graditi bodočnost našega kmetijstva, zato je potrebno poklicu kmeta dati ugled v družbi, mladim na podeželju pa omogočiti ustrezno kakovost življenja."Na vas mladih, ki se danes izobražujete za kmetijske poklice je, da boste prevzeli kmetije in nadaljevali kmetijsko tradicijo. Ste inovativni, samozavestni in sposobni naše kmetijstvo peljati naprej." Dodala je, da je potrebno krize, s katerimi se trenutno soočamo, izkoristiti za dvig ugleda poklica kmeta in lokalno pridelane hrane. Ministrstvo je veliko pozornost mladim namenilo tudi v strateškem načrtu skupne kmetijske politike za obdobje 2023–2027. V njem je veliko spodbud tudi za mlade prevzemnike kmetij, kar bo, vsaj tako upajo, v prihodnosti zmanjšalo izseljevanje mladih iz podeželja. 

Ministrica Irena Šinko je na koncu še pohvalila šolo za njeno dobro delovanje in izobraževanje številnih generacij kmetov. Kot področje, ki bi se moralo izboljšati, pa ministrica vidi dijaške štipendije: »Kmetijskim podjetjem v Pomurju dajem pobudo za razmislek o kadrovskih štipendijah za dijake. S tem bi pomagali tako mladim, da bi se lahko odločali za kmetijske poklice, ko tudi šoli, ki bi s tem pridobila še večje število dijakov.«

Sledila je otvoritev ter skupni ogled razstave jesenskih darov. Za strokovne razlage in zanimive animacije so poskrbeli dijaki zaključnih letnikov, ki so bili obiskovalcem na voljo ob vsaki točki. Na eni izmed njih je tudi njihov bivši dijak dr. Matej Kolenko predstavil družinsko tradicijo kmetije Kolenko, ki temelji na pridelavi in predelavi krompirja.

Ob koncu pa so se obiskovalci lahko okrepčali ob ponudbi na stojnici, ki so jo pripravili njihovi dijaki. 

V zeleni predavalnici, pa je nato sledil pogovor izbranih dijakov Biotehniške šole Rakičan s pomurskimi župani na temo »Izzivi sodobnega kmetijstva v  pomurski regiji.«  V šolski dvorani pa so pripravili strokovno predavanje z naslovom »Pomen kabine za večjo  varnost traktoristov«, ki je izvedel mag. Tomaž Poje. 

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.10.2022 ob 15:45 dringi22 gost

      .....ministrica je sigurno uživala ob tolikih košaricah. Ona bi morala doktorirati iz teme: "Pozitiven vpliv košarice ( nagobčnika ) na kljunu ptice "

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.10.2022 ob 16:22 GOST gost

      NEMA JESTI TAM KJE DELA SEM SE HODIJO KRMIT

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.10.2022 ob 17:44 ViolaTaylor gost

      Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem…>>> 𝗪𝘄𝘄.𝗛𝗼𝗺𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗖𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.10.2022 ob 17:48 MariaPerez gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.10.2022 ob 18:28 gost

      No novi Beltinski župan--Ivan Zadravec je tudi prisoten na tej prireditvi !!!!!!!!

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.10.2022 ob 6:37 LindaFrazer gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.10.2022 ob 7:55 Kepa gost

      BRAVO, LEPO JE VIDETI DOBER KOLEKTIV IN PREJŠNJO RAVNATELJICO

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      09.10.2022 ob 1:14 gost

      bolj primeren naslov bi bil...holob serje ,in khje se posherje ne zhraste nihč...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.