https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Tako so glasovali pomurski poslanci o spremembi družinskega zakonika

04.10.2022 ob 15:30  

Spremembe družinskega zakonika, ki določajo, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb, istospolnim partnerjem pa omogočajo posvojitev otrok, je na glasovanju v DZ podprlo 51 poslancev koalicije, proti je bilo 24 poslancev opozicije. Proti sprejetju sta glasovala tudi dva pomurska poslanca.

Spremembe družinskega zakonika sledijo ustavni odločbi. V skladu z njo je veljavna ureditev, po kateri zakonsko zvezo skleneta le osebi različnega spola in istospolna partnerja v formalni partnerski zvezi ne moreta skupaj posvojiti otroka, v neskladju z ustavno prepovedjo diskriminacije. Ustavno sodišče je naložilo DZ, da neustavnost odpravi v naslednjih šestih mesecih.

Določilo je tudi, da do sprememb zakonodaje velja, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol in da lahko istospolna partnerja v partnerski zvezi skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca.

Vlada je kot predlagateljica sprememb poudarila navedbe ustavnega sodišča, da takšne diskriminacije ni mogoče upravičiti s tradicionalnim pomenom zakonske zveze kot skupnosti moža in žene in tudi ne s posebnim varstvom družin. Odločitev po navedbah sodišča ne zmanjšuje pomena instituta tradicionalne zakonske zveze kot življenjske skupnosti moža in žene in ne spreminja pogojev ali posledic sklepanja zakonske zveze med osebama različnega spola. Pomeni zgolj to, da lahko odslej poleg raznospolnih partnerjev zakonsko zvezo sklepajo tudi istospolni partnerji, je še izpostavila vlada.

Poslanske skupine koalicije so vladi v svojih stališčih pritrdile, poslanski skupini SDS in NSi pa sta ji oporekali

SDS meni, da so imeli istospolni pari že do zdaj enake pravice razen posvojitve in oploditve z biomedicinsko pomočjo. Po mnenju NSi pa ni razumljivo, kako ima lahko zveza med moškim in žensko enak pomen kot zveza med istospolnima osebama. Zveza med moškim in žensko je po njihovih navedbah zveza, iz katere po naravi izhaja novo otroško življenje, medtem ko pri zvezi istospolnih ni tako, piše STA.

Tako so glasovali pomurski poslanci

Granfol Vera Za
Novak Tine Za
Žibrat Sara Za
Magyar Janez Proti
Horvat Jožef Proti
Zrim Damijan Za
Horvath Ferenc Odsoten

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.10.2022 ob 15:42 Karel K. gost

      Ti so zagotovo gledali film v katerem je Schwarzeneger bil noseč in mislijo, da so lahko moški noseči in lahko rodijo otroke. Saj to ni pogruntavščina Slovenkih Golobkov ampak je to trend v Evropi in po svetu. Vendar se bo iz tega rodilo nasilje, kot se je rodilo nasilje iz monopola nad plinom s strani Rusije-Putina. Tudi Merklova je zapirala nuklearke, da je lahko od putina kupila več plina in je koristila Putinu. Zdaj pa se to kot bumerang v negativnem smislu vrača Nemčiji in celi Evropi celemu svetu. Ni9smo vsi ljudje enaki, snako sposobni enako grajeni, nekateri so bolj nagnjeni zaradi genske pogojenosti k temu, da bodo oboleli za rakom, da bodo doživeli infarkt ali kap in tako naprej. Kaj ko bi ti ljudje zahtevali dvojne pravice za sebe, da se jim omogoči vsakodnevna zudravniška pomoč, da ob njih nenehno stoji zdravnik z defibliratorjem.

      12 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.10.2022 ob 16:00 kilonja gost

        Pri nas prihajajo sprevržene marginalne skupine iz bogatih razvajenih družin in ta manjšina nam določa kaj je za nas normalno in kaj ne, ni tu pomembna ljudska volj, to so samooklicane človekove pravice ki si jih lahko s pomočjo vpliva, politike in denarja privoščiš. Naslednja na vrsti je legalizacija pedofilije, zapomnite si, 10-20 let, pod pretvezo verskih pravic muslićev..

        13 7 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.10.2022 ob 15:51 Bolniki gost

      Bolniki bogati želijo normalizirati sami sebe pred sabo na račun otrok ...homići naj vam nekaj zaupam, lahko posvojite 100 otrok, še vedno boste homići ;) . debeli zdaj bi te lahko dva toplocevnika posvojila, boste se sabljali s svojimi " meči " :))))

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.10.2022 ob 8:56 gost

        Muslimani imajo legalizirane poroke z 9 let starimi deklicami, pri njih je ženska godna za spolnost takoj ko dobi menstruacijo, torej 10,11.12 let. Bo šlo, razumeš razlioko med dejanskim stanjem muslimanske družbe in med početji bolnih posameznikov pri nas ?

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.10.2022 ob 15:52 Janči gost

      Super novica. Predlagam še, naj istospolni posvajajo otroke istospolnih. Aja, hm, težavica. V glavnem, vesel sem, da se vlada in parlament v časih energetske in vseh mogočih kriz posvečata reševanju glavnih problemov in nas peljeta v roza, mislim rožnato prihodnost.

      13 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.10.2022 ob 15:57 gost

      Kaj pa ste drugega pričakovali od te vlade, kjer vladajo pedri in lezbače. To je politika naše pametne vlade multikulti. Zdaj pa fajonka privleče še migrante posiljevalce iz afriških in arabskih dežel in te bo to puna kapa, življenje kot v pravljici.

      16 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.10.2022 ob 16:12 gost

      Pravljica o mavričnih ljudeh-Šank rock leto 1991,se je pri tej pesmi nakazovalo v kero smer gre Slovenija, v levo od začetka osamosvojitve v homo, živeli pedri in lezbače. Ubogi otroci, ki bodo imeli istospolne starše, kaj vse bodo morali v šoli pretrpeti od sovrstnikov, razna ponižanja, marsikateri otrok bo zaradi psihičnih težav naredil samomor, to se že danes dogaja žal.

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.10.2022 ob 16:15 kilonja gost

        Pa saj otroci so tu toliko pomembni da se bodo pokazali toplići z njimi v javnosti, da bodo izgledali bolj normalni, saj oni se zavedajo niso normalni...zato pa želijo na vsak način biti podobni heteroseksualcem. Otroci so tu stranska škoda, njih ne bo nihče nič vprašal, oni so obsojeni na propadli eksperiment sprevržencev .

        11 4 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.10.2022 ob 16:15 gost

      Vsa Evropa že ima ta zakon samo mij vedno moramo biti zadnji. Ti vsaj ne bodo otrok posiljevali kot to počnejo cerkveni najbolj pobožni dušni pastirji kerim desni pedri SDS in nova Slovenija,,, rit,,, ližejo. In še za družinami skrivajo pod vzdevkom mi smo kristjeni samo smo prikriti buziji. Zato pa bodo pred Bogom odgovarjali komu in zakaj so na zemeljskem življenju lagali delali svinjarije prvovrstne.,,,,,zlorabe otrok,,,,. Za kere se mora potem papež opravičevati.

      11 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.10.2022 ob 16:25 Mišo gost

        Seveda, oni ne bodo zlorabljali otrok, ker oni gojijo povsem zdrave in v naravi zelo " produktivne " spolne prakse. Na kojim drogama si ti, i ja bi ali ne tako žestoko ko ti ,da bi se mi kita digla na pederčine ko što se diže tebi, pederčino jedna.

        10 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.10.2022 ob 17:03 gost

        Aja, če ima Evropa, potem pa le. Če se grejo drugi obesit, mi za njimi, a ne? Zakaj bi zdravemu človeku drugi otroke delali???? Otroci pridejo po naravni poti, ne zagotovi ti jih država, ustavno sodišče. Odpovedal si se možnosti imeti otroke, potem pa jih zahtevaš!!@ Halo. Kot bi zdrav človek nehal hoditi in zahteval invalidski voziček in invalidnino. Pač, človekova pravica. Ma, levatorji, spizdite nekam.

        12 6 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.10.2022 ob 17:11 PEDERI ZA PEDERE gost

      Blagor tistim ka znajo tiča poriniti v pravo luknjo, še živalska vrsta je bolj pametna saj ni primera da bi samec samcu v rit potiskal. Zdaj ta dva pedera učila ukradenega otroka kam mora tiča rivati, ja pa kaj ste vsi nori se vam je popolnoma zmešalo. Samo da vas spomnim muslimani take kamenjajo do smrti.

      14 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.10.2022 ob 17:25 LuciaSwenson gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.10.2022 ob 18:20 gost

      Kdo je koga ukradel tij debil zabiti pederski. Saj niso vsi kot stranka SDS in nova Slovenija keri so državno blagajno iz ropali do dna in še zadolžili glupi narod do gospodovega leta 2090. Štekaš buzi izdajalski slovenskega naroda.

      7 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.10.2022 ob 7:19 gost

        18:20 - za vas in vašo komunistično nesposobnost so vedno drugi krivi; današnji moto - SDS IN NJEGOVI PODPORNIKI SO KRIVI.

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      04.10.2022 ob 18:38 JeremyReed gost

      Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem…>>> 𝗪𝘄𝘄.𝗛𝗼𝗺𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗖𝗼𝗺

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      04.10.2022 ob 19:05 gost

      Levojajarji sedaj bodo vaše nove člane moški rodili ----zblojenci pederski """""""""""""""""!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!No saj ste sami pedri in lezbače na vladi !!!!!!!!!!!!Bog da da pocrkate kar tudi boste ker življenja v vaših brlogih ni !!!!!!!!!

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      04.10.2022 ob 19:27 gost gost

      Ti ob 19.o5 ,zarukabo primitivno tbudalo, pa še ostali.. keri tak razmišljate. Aja, tudi nekdanja OŠ je nej mogla nika nafčiti takše zarukane budale. Škoda, ka sunce na vas sija, še toga ste nej vredni. Sramota ste za SLO.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      04.10.2022 ob 20:02 gost

      Napoveduje se referendum. Tisti, ki ste proti, prispevajte podpise.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      04.10.2022 ob 20:16 ISTOSPOLNO SPOČETJE ? gost

      Če imajo istospolni partnerji vse pravice, pa naj imajo tudi dolžnosti. Za začetek naj spočnejo otroka, potem se bomo pogovarjali naprej. Stranke S V O B O D A, SD IN LEVIČARJI ajde probajte, pri vas v stranki ............... A NE BO ŠLO SPOČETI OTROKA ? ZDAJ VIDITE KAKO STE TUPASTI !

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      04.10.2022 ob 21:38 Huz gost

      Desni verjamejo da je neka Marija zanosila od višjih sil, iz vode se dela vino, in podobne pravljice. Njih lahko napizdiš res čisto vse tudi da je Janša odrešenik

      6 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      04.10.2022 ob 22:22 Nedovoljeni odnosi gost

      oe24.at/welt/aussenministerium-gibt-reisewarnung-fuer-iran-heraus

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      04.10.2022 ob 22:27 56 gost

      Ti zgornji, si dobesedno čisto tele, iz neumne luknje, neumen veter piha! Groza!

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      04.10.2022 ob 22:40 gost gost

      Referendum o tem je bil zavrnjen,tak ka je nej upoštevana in važna volja ljudstva.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      05.10.2022 ob 7:01 gitag gost

      Pa kaj imajo tu veze stranke, cerkev, institucije? Od vekomaj imajo se otroci rodijo paru - moškemu in ženski. Sprejetje tega zakona je nasilje nad naravo!

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      05.10.2022 ob 8:01 gost

      Nasilje nad naravo je bilo kosi se tij tele skotu.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      05.10.2022 ob 8:02 gost

      Ko duhovniki posiljujejo otroke ni nasilje nad naravo.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.10.2022 ob 9:34 gost

        Morda. A posiljevanje otrok je kaznivo, posvajanje za istospolne pa zdaj na žalost uzakonjeno. Predlagam, da podporniki tega zakona prvi ponudijo v posvojitev svoje otroke ali vnuke. Bo šlo?

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      05.10.2022 ob 11:18 kilonja gost

      Debeli te je že kdo posvojil ? Recimor Pederito Delaguzi ? Debeli zdaj bom obrnil ploščo, ker itak tvoji sprevrženci po0mavtocesti peljejo Slovenijo v prepad..za Slovenijo tako ni prihodnosti da bi pa malo gayem ponagajal sem pa derem po novem WILLKOMEN..mi nismo sposobni, bodo pa oni tu v večini čez 20-30 let in potem vam bo levim toplovodarjem bumerang udaril v gnila face.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      05.10.2022 ob 12:14 kilonja gost

      Debeli kaj si se stegnil ? Kje si Debeli, kaj si resno službo dobil v mesnici ? Daj zresni se debeli, do 12 - tih imaš ponavadi že napokanih najmanj 100 komentarjev na pomurcu...

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      05.10.2022 ob 12:46 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Večina župnikov,škofov,kardinalov,papež.....lahko od zdaj posvaja v istospolni zvezi ....evo,to je svoboda ,demokracija,peder ,ki ga vtaknil ni babi je naenkrat oče,ali mati....malce bom premislil kaj bi naj to bilo.....Aha,Grki stari pederastistični so vse začeli....bom vodko....bruhanje ....Sicer pa,naj me tožijo....peder je le peder,nesnaga ogabna je ...

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      05.10.2022 ob 14:48 gost

      Za posvojitve otrok v istospolne skupnosti so glasovali pomurski poslanci Tine Novak, Damijan Zrim, Sara Žibrat in Darko Kranjc. Volivci zdaj lahko 👠🕺💃 in tudi 'boksate'.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      05.10.2022 ob 16:13 Gost gost

      Kakšna vlada,takšni zakoni.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      06.10.2022 ob 9:00 Goust gost

      Ce taki hetero kreteni kot ste zgoraj vzgajate svoje otroke, potem res gre svet v tri krasne!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.