https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Počastili 25-letnico soboške podružnice Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar

Moravske Toplice, 11.10.2022 ob 14:00  

Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar, podružnica Murska Sobota, Evangeličanska cerkev AV v Sloveniji in Občina Moravske Toplice, sta v konferenčni dvorani hotela Ajda v Moravskih Toplicah s slovesnostjo počastili 25-letnico ustanovitve murskosoboške podružnice Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar.

Zbrane so ob tej priložnosti pozdravili škof Evangeličanske cerkve v RS mag. Leon Novak, župan Občine Moravske Toplice Alojz Glavač in Rudi Cipot, prvi predsednik podružnice. 

Slavnostni govornik je bil predsednik SPD Primož Trubar, Matjaž Gruden, ki je izpostavil, da društvo deluje iz prepričanja, da so slovenski protestanti ustvarili temelj, na katerem sta se razvili slovenska kultura in narodna samozavest, ki sta omogočili Prešernovo zavrnitev ilirizma in Cankarjevo zavrnitev novoilirizma, med drugim pa tudi odločenost goriškega nadškofa Sedeja, da brani slovenski jezik pred fašističnim nasiljem. 

"Te zgodovinske korenine ohranjajo nesporen pomen celo v času sodobnih državnih povezovanj, ko izgubljajo težo nekatere značilnosti narodnih skupnosti in stopajo v ospredje druge. Nenehna skupna naloga Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar je, da bi društvo postalo širše prepoznano v slovenskem kulturnem prostoru kot društvo (ki na temelju spoznanj o pomenu protestantov za oblikovanje, obstoj in obstanek slovenskega naroda) združuje somišljenike ne glede na njihova verska, svetovnonazorska ali politična prepričanja," pove Gruden in poudari, da je pri tem ključnega pomena dejavnost podružnic na Rašici, v Murski Soboti, Krškem in Mariboru. 

 

V glasbenem delu sta nastopila Duo Mystica. Učenki z OŠ Fokovci in njuna mentorica Suzana Panker so deklamirali iz zgodovinske epske  pesnitve Primož Trubar, avtorja Antona Aškerca.

Po slovesnosti je sledilo odprtje aktualne razstave 28. slikarske kolonije Primož Trubar Moravske Toplice. Utrinke z razstave najdete tukaj.

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija