https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Slovesno obeležili odprtje prvega mejnega prehoda med Porabjem in Slovenijo

10.10.2022 ob 16:10  

Na mejnem prehodu Gornji Senik – Martinje so ob 30. obletnici odprtja tamkajšnjega mejnega prehoda priredili proslavo.

Pred 30. leti so prebivalci Goričkega in Porabja, po štiridesetih letih dobili neposredno povezavo z matično državo, ki pa je obenem pomenila tudi povezavo do sorodnikov in prijateljev.

Slavnostna govornika ob tej priložnosti sta bila Erika Köleš Kiss, parlamentarna zagovornica Slovencev na Madžarskem in Damijan Zrim, poslanec Državnega zbora Republike Slovenije.

Zagovornica porabskih Slovencev v madžarskem parlamentu je poudarila, da je zaprtje državne meje v tistem obdobju pustilo psihično mejo v glavah ljudi.

"Starejša generacija bolje ceni današnjo svobodo, mladi pa imajo nalogo, da meje ostanejo odprte širom po Evropi, tudi med Goričkim in Porabjem," izpostavi poslanec Zrim.

Dogajanja so se spominjali s prikazom fotografij in pričevanj

Dogodka izpred tridesetih let so se med drugim spominjali takratni župan Mestne občine Murska Sobota Andrej Gerenčer, takratni župan Gornjega Senika Martin Ropoš, predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andreja Kovač in Srečko Kalamar. Prireditve se je med drugim udeležila tudi slovenska generalna konzulka Metka Lajnšček s sodelavci.

V kulturnem programu, ki ga je pripravila višja svetovalka za narodnostno šolstvo Valentina Novak, so sodelovali učenci obmejnih osnovnih šol in kulturne skupine obmejnih občin. 

Sprva so se s predvajanjem kratkega filma spomnili takratnega dogajanja, nato so nastopili učenci in dijaki iz Porabja ter Mešani pevski zbor Avgust Pavel z Gornjega Senika.

Slovesnost je potekala v organizaciji Zveze Slovencev na Madžarskem, občine Gornji Petrovci, Gornji Senik in Kuzma.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.10.2022 ob 16:42 GOST gost

      UŽAS KA DE ZRIM MOGOČE GA ŠE SPLOH NEJ BILOJ ON DE MEL GOVOR ZASLUŽEN JE GERENČER PA GORIČKI IN PORABSKI LJUDJE SKIDAJ SE ZRIM IDI PLESAT V PARLAMENT ALI PA BOKSAT SAMO SRAMOTO DELATE

      13 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.10.2022 ob 17:11 gost

      Gdo je te otroke spet izkoristil za svoje politično prepričanje. Gdo le SDS in nova Slovenija izkoriščajo otroke za svoje ideale. Če ne bodo ubogali jih dajo na sodišče kot za časa kovida.

      11 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.10.2022 ob 4:38 Magyar Bacsi gost

      Kje pa je Geza Mezga iz Čikečke vasi?

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.10.2022 ob 5:09 GOST gost

      SANJAŠ JANŠ0 ŠE GA BOŠ TOTI NAS PELAJO NA DNO TIJ BUDALO LEJVO GNEZ BENCIN JUTRI BOG VEDI KAJ GE SE DOBRO JEJ TAM SO LEVAKI

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.10.2022 ob 7:53 gost

      Kao ne bomo govorili o Janši če gnoj debilni dalje krade davkoplačevalski denar glupemu narudu. Kajti referendumi kere vsiljuje ta z novo Slovenijo niso zastonj ampak zelo veliko stanejo in s tem kradejo prepotrebne denar Slovencem v tej draginji. Ne more preboleti poraza na volitvah zato bo drkal in kradel glupemu narudu vsem Slovencem denar samo da ga ne pozabijo. Potem se pa na tviter ju smeji iz Slovencev kako so gupi da mu nasedajo na njegove laži.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.10.2022 ob 8:15 Maks gost

      Komentarji kažejo na to da te ljudi res ni težko peljati žejne čez cesto. Odprli so mejni prehod, ki bi ga morali itak že zdavnaj, ljudje komentirajo politično sceno. Razumljivo mi je da jim je dovolj Janše, čudno pa je, kako se še niso naveličali ostalih padcev, ki onesnažujejo te prostore.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.10.2022 ob 23:48 Marxist gost

        zurnal24.si/svet/putin-odprt-sem-za-dialog-394657 Bili bi del Rusije in bilo bi bolje

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.10.2022 ob 11:58 gost

      Fajn, da mamo en prehod, či de trbelo bejžati pred navalon multikulti obogatitve.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      11.10.2022 ob 15:43 Keishahaffer gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      11.10.2022 ob 20:42 JoRatliff gost

      Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem…>>> 𝗪𝘄𝘄.𝗛𝗼𝗺𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗖𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.