https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Agility trening – to so pripomočki za uspešen trening!

13.10.2022 ob 12:15  

Agilnost je sposobnost, ki je sicer manj poznana, vendar je za razvoj športnika izjemno pomembna. Zelo prav pa nam pride tudi v vsakodnevnem življenju, zato bi jo morali trenirati prav vsi. To lahko dosežemo z agility treningom, ki je zelo enostaven, če imamo za to ustrezne pripomočke.

 

Danes obstaja veliko definicij agilnosti, za nameček pa si tudi športna stroka pri tem ni popolnoma enotna. Skupna značilnost vsem definicijam pa je zagotovo ta, da se agilnost smatra kot sposobnost hitre spremembe smeri gibanja, ki jo sestavljajo trije ključni deli: moč, hitrost in koordinacija.

Popolnoma jasno je, da agilnost izboljšuje našo splošno fizično pripravljenost, hkrati pa izboljšuje tudi našo sposobnost hitrega reagiranja, zmanjšuje možnost poškodb in izboljša sposobnost udejstvovanja v katerem koli športu. Glede na to, da se vsakodnevno soočamo s situacijami, pri katerih je hitra reakcija še kako pomembna, je trening agilnost zagotovo pomemben.

Kaj je agility trening?

Več kot očitno je, da je agilnost sposobnost, ki bi jo morali trenirati ne glede na spol, starost, spol ali poklic. Danes je agility trening sestavni del številnih trenažnih procesov v različnih športih, saj ga prakticirajo rokometaši, nogometaši, odbojkaši in mnogi drugi.

Med najbolj osnovnimi sredstvi za razvoj agilnosti so razne naravne oblike gibanja, ki jih izvajamo v prilagojenem okolju in na ta način vplivamo tako na razvoj hitrosti, moči ter koordinacije nog in telesa. Gre za vadbo hitrosti iz različnih začetnih položajev, nenadne spremembe smer gibanja, različna koordinacijsko zapletene gibanja, premikanje v vse smeri, uporabo poskokov in še mnogo drugega.

Agility trening je telesno zelo zahteven, saj se izvaja pri zelo visoki intenzivnosti. Zato je zelo pomembno, da se dobro ogrejemo in da smo zanj dovolj motivirani.

Prednosti agility treninga – v čem se razlikuje od drugih oblik treningov?

Medtem, ko se na primer trening moči in vzdržljivosti osredotočata zgolj na eno motorično sposobnost, pa z agility treningom istočasno krepimo tudi druge telesne sposobnosti. To so:

  • Prožnost, ravnotežje in nadzor: Razvoj agilnosti bistveno prispeva k temu, da sta drža telesa in nadzor nad telesom med gibanjem boljša. Prav tako pa takšen način treninga bistveno izboljša naše ravnotežje.
  • Sposobnost učenja, osredotočenosti in koordinacije: Zaradi izvajanja koordinacijsko zapletenih gibanj, trening agilnosti spodbuja povezave med različnimi področji možganov in jih prisili k sodelovanju. Rezultat tega so popolnoma novi gibalni vzorci, ki so sprva okorni, z vajo pa postanejo vse bolj naravni.
  • Moč mišično skeletnega sistema: Agility trening je intenzivna vadba, ki prispeva k boljši kondiciji in bistveno prispeva k močnejšim mišicam in kostem.

Katere športne pripomočke izbrati za uspešen agility trening?

Tako kot pri drugih oblikah treninga so tudi v primeru agility treninga izjemno pomembni pripomočki za trening. Zanje je pomembno, da so enostavni, da omogočajo izvedbo širokega spektra vaj in so enostavni za prenašanje in transport.

  • Agility lestve: So med najbolj priljubljenimi pripomočki za trening agilnosti. Lestev sestavljajo letvice, ki jih naravnate na različno velika okna. Položite jo na tla in posameznik lahko skače, teče ali izvaja druga gibanja tako, da stopa v posamezna okna. Služijo vam za izboljšanje hitrosti in koordinacije ter prožnosti sklepov.
  • Različne ovire za trening: Ovire so zasnovane predvsem za trening moči. Izdelane so iz plastike in so vam na voljo v različnih višinah. Preko ovir lahko skačete ali tečete, kar pripomore h krepitvi spodnjega dela telesa.
  • Palice za trening: Te so izdelane iz plastike in so na voljo v različnih dolžinah. Krajše so dolge 0,8 m in se v kombinaciji s posebnimi stožci in podstavki najpogosteje uporabljajo kot ovira. Večje pa so dolge 1,6 m in jih imenujemo tudi palice za slalom. Namenjene so slalomskim vaja ter treniranju hitrosti in eksplozivnosti.
  • Stožci: Ti so namenjeni nakazovanju smeri našega gibanja. Postavite jih na tla, na levo in desno stran gibanja, ali pa v obliki različnih črk. Med stožci lahko izvajate različna gibanja, kot so na primer tek, poskoki, šprint, hoja v počepu, hoja v opori in še marsikaj drugega. Poleg hitrosti, lahko z njimi trenirate tudi moč celega telesa.
  • Podloga za telovadbo: Ta je lahko zelo koristen pripomoček za agility trening. Poleg tega, da jo uporabite za raztezanje ob koncu treninga, pa jo lahko izkoristite tudi za ustvarjanje oteževalnih pogojev treninga. Položite jo pod agility lestev ali pod ovire in učinki treninga bodo še boljši.

Agility trening je več kot odličen način za izboljšanje naše telesne pripravljenosti. Res pa je, da je ustrezna športna oprema pri tem ključnega pomena. Zato si priskrbite čim bolj pester nabor pripomočkov za trening in rezultati bodo kmalu vidni.

* Oglasno sporočilo

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.