https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Obroki posojil z variabilno obrestno mero naraščajo

13.10.2022 ob 12:00  

Po več kot šestih letih v negativnem območju je vrednost šestmesečne bančne referenčne obrestne mere EURIBOR v začetku junija postala pozitivna. Odkar je ECB 21. julija dvignila obrestne mere za pol odstotne točke in tako tudi formalno končala obdobje negativnih obrestnih mer, piše časnik Finance.

Šestmesečni EURIBOR je do 10. oktobra poskočil na 1,96 odstotka, kar je za 2,8 odstotne točke več kot ob koncu lanskega leta. Tako se nahaja na najvišji ravni od poletja leta 2011.

Rast EURIBOR nekateri posojilojemalci čutijo že sedaj

Čeprav se vrednost obrestne mere EURIBOR na denarnih trgih dnevno spreminja, pa se strošek financiranja spreminja na vnaprej določeno obdobje. Pri šestmesečnem EURIBOR banka posojilojemalcem s sprejemljivo obrestno mero večinoma vsakih šest mesecev določi novo anuiteto (obrok) glede na tedanjo vrednost EURIBOR. Pri trimesečnem EURIBOR pa je dinamika določanja anuitete pogostejša, vsake tri mesece, posledično je zato tudi nižja, saj »fiksira« anuiteto le za trimesečno obdobje.

Pričakovanja za prihodnje gibanje EURIBOR

Dvomov vsekakor ni več, vrednost EURIBOR bo v prihodnjih mesecih še naprej rasla. Kako strma bo rast je odvisno od marsičesa, predvsem pa od potez ECB pri krotenju inflacije. Glede na sporočila predstavnikov centralne banke, pa bo ta pri tem precej nepopustljiva. Predvidevanja so, da bi trimesečni EURIBOR na zadnji dan leta lahko znašal 2,3 odstotka, šestmesečni EURIBOR pa 0,2 odstotne točke več.

Ob koncu prihodnjega leta trgi tako trimesečni kot šestmesečni EURIBOR vidijo pri 3,2 odstotka. Za leto 2024 pa so pričakovanja, da bo EURIBOR nekoliko padel, a vseeno ostal nad tremi odstotki.

Naslovna Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.10.2022 ob 12:09 gost

      Sramota, človek ne bi rekel da se ti kredit na 3 mesece podraži za 10 € kot se je sprva, zdaj pa to gre za po 50 € navzgor, ljudem želijo pobrati nepremičnine. Hvala Rusiji in ZDA in sramota za nesposobno Evropo .

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.10.2022 ob 19:12 Čopič gost

        Vsi, ki se sedaj jočete zaradi rasti Euriborja in posledično višjih anuitet ste imeli zadnja 3 leta odlično priložnost, da bi kredit konvertirali v fiksno obrestno mero, ki je bila na zgodovinsko nizki stopnji. Banke so to ponujale, samo odločiti se je bilo potrebno. Ampak ne, "parovnost" je bila močnejša, zakaj bi jemali nepremičninski kredit po 2,5% če lahko izkoristim negativen Euribor. In na koncu bodo zopet za vse krive banke. Kot vedno!

        14 10 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.10.2022 ob 22:26 Lenora Bowman gost

        Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem…>>> 𝗪𝘄𝘄.𝗦𝗮𝗹𝗮𝗿𝘆𝗔𝗽𝗽𝟭.𝗖𝗼𝗺

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.10.2022 ob 22:14 NadineGraham gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.10.2022 ob 22:14 NadineGraham gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.10.2022 ob 22:28 Pero gost

      Čopič nimaš prav. Nekatere banke niso dopuščale spremembe na fix in nekatere so spremembo tudi konkretno zaračunale. Po drugi strani so pa govorile, da ni bojazni tudi, če bo šel gor - saj ne bo šel tako hitro so dejali. Še ni mesec nazaj, ko sem se ponovno pozanimal za spremembo in so mi rekli, da je to po vsej verjetnosti maximum, tj bilo pri 1.7%. Na srečo sem jaz vsa leta prej poplačeval in ni bojazni zame. So pa tukaj ljudje, ki si tega niso in ne morejo privoščit. Prosim te ne brihtuliraj in ne želi slabega bližnjemu.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.10.2022 ob 8:20 Čopič gost

        Z to tematiko sem pač zelo dobro seznanjen zato se ne strinjam z tabo. Nimaš prav, vsak je lahko spremenil če je le hotel. Najem novega kredita za poplačilo starega. To ureja tudi ZPotK (Zakon o potr.kreditiranju) ki kreditojemalcu omogoča kadarkoli predčasno poplačati kredit, to nenazadnje piše v vsaki kreditni pogodbi (preberi si svojo).

        4 5 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.10.2022 ob 2:33 PROTI mafiji kapitala gost

      youtube.com/watch?v=iMU_hVcxi3U youtube.com/watch?v=Ymo-U7Bnerc

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.10.2022 ob 18:15 gost

      Če imaš fiksno obrestno miro se ti pa refdrenčna obrestna mira dvigne ,meni se je naNKBM

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.08.2023 ob 21:14 gost

        Ma prevec pametuje,ze z 1.500€ place,ne dobis100.000€(brez otrok)a za ta denar nic ne dobis..Nimamo vsi toliko velkih plac,da si lahko privoscimo marsikej

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      14.10.2022 ob 23:30 Bla bla čopič gost

      Čopič. A teb ni jasno, da jemlješ kredit brez otrok... vmes dobiš otroke in postaneš kreditno nesposoben. Kje živiš ??

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.