https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kdo bo lahko namesto dizla točil kurilno olje?

24.10.2022 ob 12:00  

V parlamentu se sprejema prenovljen zakon o trošarinah, ki ga je že potrdil odbor za finance. Ta od novega leta prinaša kmetom, gozdarjem in čebelarjem možnost točenja obarvanega olja oziroma kurilnega olja namesto dizelskega goriva na bencinskih črpalkah. 

Kmet bo po novem zakonu lahko na bencinskem servisu neposredno v svoj traktor točil kurilno olje namesto dizelskega goriva in tako plačal manj trošarine. Ob tem spomnimo, da vlada ceno kurilnega olja zaradi ogrevalne sezone regulira. Torej bodo imeli kmeti do pomladi pri tem prihranek.

Glavne novosti zakona

- kmetje, gozdarji in čebelarji, ki uporabljajo vozila za prevoz čebel, bodo imeli 76 odstotkov nižjo trošarino s takojšnjim učinkom;
- na bencinskih servisih, ki bodo to omogočali, ali ob naročilu na dom se bodo kmetje identificirali tudi z osebno izkaznico, trgovec pa bo prek sistema na Fursu preveril, ali jim lahko toči kurilno olje;
- po podatkih Trgovinske zbornice Slovenije in distributerjev pogonskih goriv v Sloveniji je davčno označeno kurilno olje, na voljo na 262 bencinskih servisih od skupno 558;
- sistem bo veljal za tiste, ki letno porabijo vsaj 540 litrov goriva za kmetijska zemljišča, 150 litrov za gozdna zemljišča ali imajo vsaj 41 čebeljih panjev, ki jih prevažajo s prirejenimi vozili.

V katera prevozna sredstva bodo lahko točili kurilno olje?

Osebe, ki bodo upravičene do nabave goriva za kmetijstvo, bodo lahko davčno označeno gorivo uporabljale za pogon kmetijske in gozdarske mehanizacije (vključno s traktorji) in vozil, prirejenih za prevoz čebeljih panjev.

Za kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo se štejejo vozila, kot so opredeljena s pravilnikom o seznamu kmetijske in gozdarske mehanizacije ter katalogom stroškov kmetijske in gozdarske mehanizacije. Za vozila, prirejena za prevoz čebeljih panjev, se štejejo vozila za prevoz čebel kot vrsta vozil za posebne namene, opredeljena v pravilniku, ki ureja ugotavljanje skladnosti vozil. Torej v avtomobil, pa četudi z njim kmet prevaža krmo, kurilno olje ne gre.

Kdo bo upravičen?

Upravičenec za nakup goriva za kmetijstvo bo oseba, ki je imela na dan 30. junija preteklega leta v uporabi toliko kmetijskih in gozdnih zemljišč ali gozdnih zemljišč, da njena letna normativna poraba goriva znaša vsaj 540 litrov za kmetijska in gozdna zemljišča oziroma vsaj 150 litrov za gozdna zemljišča. Za prevoz čebeljih panjev bo pogoj za nakup goriva za kmetijstvo vsaj 41 čebeljih panjev in premik na oddaljeno stojišče v razdalji vsaj 10 kilometrov zračne črte.

Tako pogoj ni status kmeta ampak le dovolj zemlje, za katero bi teoretično upravičenec porabil omenjeno količino goriva, piše časnik Finance.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.10.2022 ob 13:03 Magyar Bacsi gost

      Kdor bo hotel!!!! Koji kurac ste vi, da boste nekomu pamet regulirali!!! Predsedniške volitve!!!! Zbor gnid in ničvrednih lažnivcev in kmalu bo sledil sindrom izgube spomina!!!!

      19 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.10.2022 ob 14:12 gost

        Ti si že celo življenje brez pameti ,saj v tvoji tikvici ni nič drugega kot plevel hi,hi,hi 13:3

        10 9 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.10.2022 ob 22:58 eva gost

        Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem-------------------->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐓𝐨𝐩𝐂𝐢𝐭𝐲𝐏𝐚𝐲.𝐂𝐨𝐦

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.10.2022 ob 14:20 gost

      Zdaj glede na to , da vsak lahko dela kak se mu k....dvigne bo verjetno z točenjem tega energenta enako, mislim ,na čigavem zeljniku je zrasla ta budalaština.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.10.2022 ob 14:22 gost

      Eh, vej pa še leto dni de plesala ptičurina, telko še zdržimo, te pa adijo.

      15 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.10.2022 ob 14:23 gost

      Hi,hi,hi,še dobro ka man dizla pa eno par kmetov poznam,juhu.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.10.2022 ob 14:31 GOST gost

      ¸DOBER TRAKTOR KURILNO PAMET MISLITE KA JE SAMO POBARVANO PIJTATE DELAVCE NAFTAŠE URSOS DE ORAL KA PA FENT MALO MORGEN

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.10.2022 ob 15:00 gost

      Levojajarski naftni lobij NIMA POJMA o pogonskih gorivih !!!! Tole je skup gnid ki samo blebetajo kot koze , naredijo pa nič pametnega !! Vse kar je levo je za **zavrćti ** !!!!!!!!!!!!!!!!!

      16 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.10.2022 ob 15:36 čita22 gost

      zaj do crkavale pumpe pa inektori

      13 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      24.10.2022 ob 16:17 gos gost

      Tou je pa vredi ekološka poteza.omg

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      24.10.2022 ob 16:28 Janči gost

      Pri teh levih je vse tako čudno. Če si včasih imel več zemlje, si bil popljuvani in preganjani kulak, zdaj pa za nagrado dobivaš popust. V svobodi je vedno skrajno in nepredvidljivo. A baje imajo vedno prav.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      24.10.2022 ob 17:30 Ruthopez gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐓𝐨𝐩𝐜𝐢𝐭𝐲𝐩𝐚𝐲.𝐜𝐨𝐦

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      24.10.2022 ob 17:55 Gajdar gost

      Moderni traktorji so enako zahtevni stroji, kot najnovejši dizelski avtomobili višjega cenovnega razreda . Gornji komentator čita22 ima popolnoma prav, da bodo pogoste okvare visokotlačnih črpalk in injektorjev (škoda je lahko pri enkratni okvari tudi do velikosti 10.000,00 EUR). Zavedati se je tudi treba, da se za kurilno olje uporablja nafta (plinsko olje) slabše kakovosti, zraven tega se je potrebno zavedati, da ima običajna nafta za osebne avtomobile, ki se je do sedaj uporabljala za kmetijske stroje tudi razne dodatke za boljši vžig, izgorevanje in boljše mazanje (mikrofilm) za cilidre motorjev z notranjim izgorevanje. Pripravljavci Zakona so s to novelo izkazali popolno neznanje s področja kmetijske mehanizacije (mislijo da se polja obdelujejo s traktorji izpred 50 let (Zetor, Ursus. IMT in beograjski Ferguson). Rešitev je enostavna. Vsak kmet je upravičen po hektarju pridelave poljščine za subvencijo, država bi mu enostavno za isti hektar priznala še trošarino. Če se gre za pomoč s takojšnjim plačilom, pa bi lahko dobil avans na hektar in ob koncu leta poračun do 100 %.

      23 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      24.10.2022 ob 21:23 GOST gost

      PA TI V VLADI ŠE POŠTENOGA TRAKTORA NE POZNAJO MISLIJO NAFTA JE OLJE ISTI KURAC

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      25.10.2022 ob 8:46 Pomurec krivi kurec gost

      Se vidi, da rdečuhi še nikoli niso delali nič. Zdaj hočejo s kurilcem kmetom uničit traktorje, da bodo stroški za popravila strojev še večji. Bedaki levuharski.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      25.10.2022 ob 11:42 gost

      Holob se naj natanka kurilnega olja in prizge cihared,v navzocnosti vse te brezglave perjadi,ki trosi budalizme..mislim da bi z tem pocetjem naredili ogromni hvala vsem

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      25.10.2022 ob 17:25 Androsley gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐓𝐨𝐩𝐜𝐢𝐭𝐲𝐩𝐚𝐲.𝐜𝐨𝐦

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      05.12.2022 ob 8:45 Ficko gost

      Kdo vozi fenda si lahko tudi pravo nafto kupi ker tako pol manj troši. Raja bo najebala, ker se bodo storitve zaradi tega podražile.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      16.12.2022 ob 3:12 Dean gost

      Pa s kurilnim oljem ne smeš na cesto ti zasežejo traktor furs pa cilindre bate rinke ti vrag vzame obenem čista umazanija notri v kurilnem olju kdo bo pa tankal

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      18.12.2022 ob 16:04 Dean gost

      Kdo bo pa tankal zelo umazanija notri v kurilnem olju kurilno je za peč kuriti v hiši ti vzamejo stran traktor furs cilindre bate in rinke ti vrag vzame žal bo kmetijski minister mogel dati diesel ne kurilno olje nič ne bo kurilnega za traktor žal ne bomo tankali on si naj tanka avto

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.