https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

FOTO in VIDEO: Noč, ko imajo glavno besedo čarovnice in duhovi

31.10.2022 ob 16:50  

Bliža se noč čarovnic, noč zla in strašenja, čas, ko bodo glavno besedo imele čarovnice in duhovi. 

Noč čarovnic smo v Sloveniji sprejeli precej zadržano, vendar danes lahko rečemo, da smo jo že posvojili. Starejše generacije še vedno morda nezaupljivo gledajo na ta prevzeti zahodnoevropski praznik, komercialni praznik iz ZDA, a se vendarle že težko izognejo vsaj izrezovanju buč z otroki. 

Noč čarovnic izvira iz keltskega praznika Samhain. Kelti so ga praznovali 1. novembra oziroma na predvečer. Verjeli so, da mrtvi na ta dan obiščejo svet živih. Praznik se je pri Angležih kasneje z nastopom krščanstva oblikoval v "Halloween",kar je skrajšana oblika za "All Hallows Eve", kar pomeni večer vseh svetih.

S praznikom Samhain so oznanjali konec poletnega in začetek zimskega obdobja. Bogovom so se zahvalili za pridelano letino in njeno skladiščenje čez zimo. Namreč zime so bile v tistem času negotove. Hrana je hitro pošla in za večino ljudi je zima predstavljala številne skrbi. Zato so ljudje v tistem čas hitro podlegli vražam in opravljali različne rituale bogovom in dušam.

Vračanje duš prednikov na zemljo 

Kelti so čas samhaina razumeli kot liminalno obdobje, ko je lažje preiti meje med našim svetom in onstranstvom. Verjeli so, da je treba duhove, ki naj bi v tem času prišli na zemljo, pomiriti, da bodo ljudje in živina preživeli zimo. Pred hišami so jim kot darove puščali hrano in pijačo. Prav tako so verjeli, da se v tem času na svoje domove vračajo duše prednikov. Prirejali so praznovanja, ki so se jih po takratnem verovanju udeležile tudi te duše, v maskah pa so hodili od hiše do hiše, deklamirali in v plačilo dobili hrano.

Kako praznujemo praznik danes

Na družbenih omrežjih in različnih spletnih straneh se vrstijo različne ideje, kako se zabavati za noč čarovnic. Vse od poslikave obraza, strašnih mask in kostumov, pa do peke in priprave značilne hrane, krašenje stanovanja ali hiše v slogu najstrašnejše noči v letu, pri katerem seveda ne smejo manjkati oranžni baloni in črni pajki ter okostnjaki, izrezovanja buč in najrazličnejšega ustvarjanja, pri čemer lahko pomagajo otroci. Precej priljubljen pa je tudi tradicionalni maraton grozljivk.

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija