https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Vladimir Kolmanič, kandidat stranke SDS: Preprečimo grški scenarij v Sloveniji

 

Kandidat stranke SDS 8. volilne enote, Vladimir Kolmanič, vrsto let deluje kot diplomat, ima mnogo izkušenj tako iz gospodarstva in politike, je pa tudi jezikoslovec, pisec, navdušenec rock glasbe in sin priznane pisateljice Karoline Kolmanič. Pri političnem delovanju prisega na znanje, izkušnje in poštenost.

Vladimir Kolmanič se je na politično področje vključil že za časa stranke Socialdemokratska stranka Slovenije (SDSS), ki jo je takrat vodil dr. Jože Pučnik. Po volitvah leta 1992 se je iz politike umaknil ter svoje življenje posvetil predvsem diplomaciji. Kot veleposlanik se je odlično seznanil z evropskim in slovenskim gospodarskim stanjem in si pridobil ogromno izkušenj in poznanstev v krogu gospodarstvenikov in politikov. Po pretehtanju odločitev se je odločil za kandidaturo na letošnjih predčasnih volitvah.

V politično življenje ste vstopili že pred leti; bili ste član Socialdemokratske stranke Slovenije. Kaj vas je takrat prepričalo, da ste se priključili stranki?

Že takrat je dr. Pučnik iz Nemčije prinesel nove socialne ideje; že takrat je bil cilj, da bi se čim bolj približali evropskim kriterijem učinkovite in socialne države. Ta stranka je ponudila trdne temelje za nadaljnji razvoj države na vseh področjih; bili smo v stalnih stikih s politiki iz Nemčije, Avstrije in drugih držav.

Za vami je vrsta let izkušenj – delali ste kot veleposlanik, gospodarstvenik, profesor ... danes ste na Ministrstvu.

Da, svojo kariero sem začel kot profesor; diplomiral sem namreč iz nemščine in angleščine, pozneje sem tudi absolviral magistrski  študij mednarodnih odnosov; imam izkušnje na gospodarskem področju, saj sem sodeloval tudi z Muro – moram poudariti, da me situacija, ki se je v njej zgodila, zelo žalosti – , kot diplomat v Atenah, Kairu in Washingtonu pa sem organiziral veliko obiskov na visoki ravni, spoznal veliko pomembnih osebnosti iz sveta politike in gospodarstva in si tako ustvaril veliko mrežo poslovnih stikov.  

Kot veleposlanik v Atenah ste se tudi od blizu srečali z grškim scenarijem. Kako ste vi doživljali to situacijo, in ali smo Slovenci daleč od tega?

O grški krizi smo vsak dan poslušali v medijih, a praktična izkušnja »Grčije« je še veliko resnejša, kar lahko potrdim iz lastne izkušnje – ko pride do bankrota države, je le-ta odvisna od posojil, ni denarja za javne uslužbence, pokojnin za upokojence ... skratka, cel sistem se podre, vse obstane. Žal, vendar resnično, če bi v Sloveniji še dve leti ali celo manj delali na tak način, kot v zadnjem času, bi se tudi tu pisal grški scenarij.

Vprašanje, ki si ga vsakodnevno zastavljamo – ali se bo kriza še nadaljevala?

Da, kriza se bo nadaljevala še nekaj časa. To je kriza – kot je v Atenah povedal nobelovec Krugman – kot je še ni bilo. Situacija je temeljito pretresla Evropo in svet, poznamo več situacij – nekatere države so krizo dobro prestale, nekatere žal ne. Za rešitev iz krize bodo potrebni temeljiti ukrepi, predvsem pa sodelovanje in ne izključevanje.

Kako bi na splošno ocenili slovensko politiko?

Težko vprašanje (smeh). Če se spomnim prvih let delovanja Slovenije kot samostojne države, smo se že takrat zavzemali za demokracijo, kot jo poznajo razvite države; Slovenija je šla po tej poti. Dosegali smo dobre rezultate – vstopili v  Evropsko unijo, NATO in evro območje; vrh slovenske politike smo zagotovo dosegli leta 2008 s predsedovanjem Evropski uniji, in se iz tistega časa tudi vsi spominjajo dobrega vodenja Janeza Janše. Tuji mediji so nas označevali kot "novo veliko zvezdo Evrope" in "malo Švico nekdanje Jugoslavije". V tistem času smo imeli tudi najvišji življenjski standard in najnižjo stopnjo brezposelnosti.  Skrbi pa me dejstvo, da smo v zadnjih 3 letih izgubili veliko tistega, kar smo pridobili v prvih 17 letih.

So se politiki v parlamentu dovolj zavzemali za razvoj Pomurja?

Menim, da so Pomurci slabo zastopani, v tem mandatu smo imeli samo 2 poslanca; morali bi imeti vsaj 4. V času Janševe vlade, moram izpostaviti,  smo Prekmurci bili deležni posebne pozornosti, saj se je takrat uvedel praznik priključitve Prekmurja, in izgradnja avtocestne povezave.

Kaj je rešitev za Pomurje?

To smo zelo dobro dodelali v našem programu – mimogrede, program stranke SDS je pohvalil tudi dr. Lahovnik, podporo stranki in predsedniku Janši so izrekli mnogi evropski voditelji – v strategiji +10 za Prekmurje smo izpostavili ključne ukrepe:  zakon o Pomurju, izkoriščanje geotermalne energije, spodbujanje agroživilstva, vzpostavitev visokošolskega središča, spodbujanje malih in srednjih podjetij, ureditev pomurskega vodovoda, razvoj turizma, oskrbo s širokopasovnim omrežjem za vsako gospodinjstvo, izgradnja logističnega centra, decentralizacija Slovenije.

Zakaj ste se odločili za kandidaturo, in zakaj zdaj?

Zelo preprosto – kot veleposlanik v Atenah sem od blizu doživljal grško situacijo. Že takrat sem tudi osebno obveščal Slovence in Prekmurce o grški zgodbi. Ko sem videl, kako resno je stanje, sem se odločil, da želim sodelovati v boju za preprečitev scenarija, kot se odvija v Grčiji, predvsem pa si želim, da bi se čimprej vrnilo gospodarsko, politično in socialno stanje, kot smo ga imeli v letih 2004–2008.

Zakaj naj volivci volijo prav vas?

Ker imam za sabo mnogo izkušenj in znanja ter tudi osebna poznanstva s pomembnimi političnimi akterji in tako tudi direkten dostop do njih. Pomembno je, da v politiki na stvari gledamo globalno, saj nismo izolirani, ampak je Slovenija odvisna od drugih evropskih držav, še zlasti članic EU. Čeprav sem bil veliko let v tujini, sem še vedno pravi "Sobočanec", saj sem tu živel 40 let, ljudje me poznajo, predvsem pa gledam na stvari širše.

Pri nas nove stranke "rastejo kot gobe po dežju". Kako komentirate to dejstvo?

Ljudje si v politiki želijo novih in svežih obrazov, pozabljajo pa na kvaliteto. Nič ni narobe, če neka stranka deluje že vrsto let; pač pa je ravno to njena velika prednost, kajti to namreč pomeni, da je dovolj kvalitetna, da tako dolgo obstane. To dejstvo se potrjuje tudi v Evropi in svetu. V prejšnjem mandatu smo volili lepe in atraktivne obraze in telesa, pa poglejmo, kje smo zdaj ...

Več o Vladimirju Kolmaniču si lahko preberete na www.vladimirkolmanic.si.

Naročnik PR intervjuja: Slovenska demokratska stranka

    Fotogalerija