https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

ZABAVA

VIDEO: Skupina Romano Glauso z novo pesmijo KourKouro

05.11.2022 ob 16:15  

Skupina Romano Glauso je ob svetovnem dnevu romskega jezika, ki ga obeležujemo 5. novembra, predstavila svojo novo pesem z naslovom KourKouro oziroma osamljen.

 

Skupina Romano Glauso je posnela novo pesem z naslovom KourKouro oziroma osamljen, v sodelovanju z Denisom Horvatom. Gre za pripovedno pesem v romskem jeziku, ki sporoča pomen maternega jezika, izobraževanja in kulture za romsko skupnost. Odločili so se, da jo javnosti predstavijo na dan, ko obeležujemo dan romskega jezika.

"Materni jezik je eden temeljnih gradnikov narodne in etnične identitete vsakega posameznika, zato je spoštovanje, ne le lastnega maternega jezika, ampak tudi drugih maternih jezikov, izjemno pomembno, slednjega pa se lahko naučimo le s sistematičnim izobraževanjem," so zapisali.

"Materni jezik, naj bo velik ali majhen, nas zaznamuje bolj, kot bi mu morda želeli pripisati. Je jezik naše osebnosti, mišljenja, sanj in čustev, naše kulture in identitete, zato je prav, da o njem govorimo ljubeče in toplo, z besedami, ki smo se jih naučili od svoje prve učiteljice – matere. S spodbujanjem uporabe romskega jezika bomo ohranili romsko kulturo in identiteto prihajajočih generacij, s tem pa poskrbeli, da bo naša družba ostala raznolika in večjezična, predvsem pa kulturno bogata," so še dodali.

Sicer pa svetovni dan romskega jezika praznujemo v spomin na 5. november 2008, ko so prvič predstavili romsko-hrvaški in hrvaško-romski slovar, pred nekaj leti pa so Romi v Sloveniji dobili tudi svoj prvi slovensko-romski slovar.

Foto: arhiv zasedbe

    Fotogalerija