https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Vseslovenska akcija Slovenija piha 0,0

07.11.2022 ob 6:05  

Ministrstvi za notranje zadeve in za zdravje pred letošnjimi martinovanji skupaj organizirata akcijo Slovenija piha 0,0, ki jo izvajajo sedaj že sedmo leto. Škodljiva raba alkohola v Sloveniji predstavlja velik javnozdravstveni, ekonomski in tudi družbeni problem, prispeva pa tudi k slabši prometni varnosti.

Poleg zdravstvenih posledic pitja alkohola ta prispeva tudi k slabši prometni varnosti, večjemu številu samomorov, kaljenju javnega reda in miru ter kriminalnim dejanjem, so izpostavili. Po porabi alkohola smo v Sloveniji namreč nad evropskim povprečjem, na 7. mestu.

Registrirana poraba alkohola v letu 2020 je znašala 10,62 litra čistega alkohola na prebivalca, starejšega od 15 let. Raba alkohola je zelo visoka med dijaki, kot je izpostavila vodja sektorja za krepitev zdravja in preprečevanje odvisnosti na direktoratu za javno zdravje Vesna Marinko, slovenski mladostniki v povprečju alkohol prvič poizkusijo že pri 11 letih. Vsak dan v povprečju v Sloveniji izključno zaradi alkohola umreta vsaj dve osebi, v bolnišnično zdravljenje pa se zaradi alkoholizma dnevno vključi 10 oseb, je izpostavila.

Alkohol ostaja eden od glavnih tveganj za povzročitev prometnih nesreč, je izpostavila ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. Zaradi vpliva alkohola se pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost, da bo povzročena prometna nesreča, poveča za dvakrat, pri 1,1 promila alkohola za osemkrat. Vsako leto alkoholizirani udeleženci v prometu povzročijo okoli 15 tisoč prometnih nesreč, letos že 16 s smrtnim izidom in 110 s hudo telesno poškodbo. Od leta 2013 do 2018 je zaradi zastrupitve z alkoholom pri nas umrlo 25 otrok in mladih do 25. leta, je še dodala.

Z akcijo Slovenija piha 0,0 poleg skrbi za varnejše ceste izpolnjujejo tudi resolucijo o duševnem zdravju z opozarjanjem na škodljive posledice pitja alkohola. 

Neposredni zdravstveni stroški, ki so povezani s pitjem alkohola v Sloveniji, znašajo v zadnjih letih skoraj 150 milijonov evrov na leto. Če prištejemo še stroške prometnih nezgod, nasilja v družini in drugih kriminalnih dejanj, številka zraste na kar 228 milijonov evrov letno, pri čemer niso upoštevani posredni ekonomski stroški, stroški zaradi odsotnosti na delovnem mestu idr. "Žal je za večino ljudi v Sloveniji pitje alkoholnih pijač nepogrešljiv del družabnega življenja, za mnoge celo način življenja," je dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

"Deset odstotkov prometnih nesreč v Sloveniji, ki jih policija obravnava, je povezanih z vožnjo pod vplivom alkohola," je povedal vodja sektorja prometne policije Generalne policijske uprave Ivan Kapun.

Kaj vse bodo policisti preverjali?

Policisti bodo od ponedeljka naprej poostreno izvajali nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, preverjali bodo vsebnost alkohola v izdihanem zraku in izvajali preizkuse za ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu. Preverjali bodo tudi upoštevanje določil zakona o omejevanju uporabe alkohola v gostinskih lokalih. "Preverjali bomo, kje so se ljudje, ki so udeleženi v prometu pod vplivom alkohola, napili," je dejal Kapun.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.11.2022 ob 6:15 GOST gost

      DROGO ALKOHOL NAJ PRVO PREVERJAJO V PARLAMENTU NEJ TO PA NEJ KA SMO MI SUŽNJI RIBA PRI GLAVI SMRDI JE TAK VSAK JE SEBI ODGOVOREN ČI JE PIJAN IZPIT ČAO PA ADIJO

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.11.2022 ob 13:26 Narod pravi... Kufr policisti gost

        youtube.com/watch?v=0JEgSvP0Clo youtube.com/watch?v=hl_DY5lCO7I

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.11.2022 ob 6:35 vokarus gost

      pili ne bomo, se bomo pa drogirali, njaaaamiiii. sicer pa raje naj sebe testirajo, ker so smrdljivci pijani in zadeti da ne vejo niti govoriti da še kazen narobe napišejo pol pa se ničesar več ne spominjajo, kretenski policaji, vaj ti prekmurski so totalno adijo pamet, nektari pa tak antipatični, da je še satan lepši.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.11.2022 ob 8:07 gost

      Vse lepo in prav. Potrebno je preverjati gdo in kako se vozi po cestah. Ampak me zanima gdo bo preverjal tiste ki preverjajo navadne ljudi. Gdo njim bo dal kazen kajti roko na srce prav možje v modrem so velikokrat udeleženci v prometnih nesrečah. Potem odidejo domov ko se prespijo se sami kao prijavijo. Prav tako politiki, sodniki, inšpektorji, odvetniki, zdravniki, učitelji itd. Teh nihče ne preverja če pa že se pa itak zmenijo.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.11.2022 ob 10:40 gg gost

      Ma kakšna "Vseslovenska akcija" rajši povejte pošteno.. začne se teden polnjenja državnega proračuna... Policaji "varuhi ljudi" se bodo spet lahko izživljali nad lljudmi... zanimivo, da ta akcija traja vedno ko je Martinovo oz. ko je največja možnost za zaslužek. Dajmo zajebimo državo in te prasce, vozimo se s taksijem in javnim potniškim prometom, ti butli pa naj stojijo zunaj na mrazu pa čakajo na dinarčke... gamat

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.11.2022 ob 8:03 gozillass gost

        naj zmrznejo, naj jih drugi namerno povozijo ali vsaj jih tresnejo po glavi, da jim možgani skočijo na prava mesta. smrt policiji!

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.11.2022 ob 10:47 gost

      Ko vozim skoraj nikoli ne pijem. Glede Pirc Musarove pa sem prepričan, da je tajkunski odvetnici figo mar za narod. Njo zanima le prestiž in slava. 🤔

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.11.2022 ob 11:26 gost

      njen pogled že zlaže , ne da ne bi njen jezik

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.11.2022 ob 12:10 gost

      politično neopredeljeni, zato nemren voliti Musarce, ker se mi vidi pokvarjena, zagovarja eno, dela drugo. Volim Logarja, ker bo on opravil tak z Janšo kak z janšizmon. S kučanon narava, z janšo logar, šele po ton si lejko državo porihtamo!

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      07.11.2022 ob 13:26 gost

      Pa kaj se toliko ukvarjate s policisti,kateri samo delajo delo,kot vsi ostali v svoji branži!! Če pa mislite,da je to delo tako enostavno,pa se prijavite na razpise,pa se primanjkuje jih,kot se sliši!Vsako delo je cenjeno!

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.11.2022 ob 8:07 Sinduk gost

        če so pa idioti. ne poznajo ne zakone, ne abecede, nad nedolžnim človekom se izživljajo, ker majo sami probleme, so agresivno psihotični, naprtijo ti prekršek, celo kaznivo dejanje...še naj naštevam? jim prav privoščim vso slabo delo, čim več nenormalnega dela, da jim gre čim bolj hudo. tisti ki imajo pivski trebuh pa sploh ne bi smeli več delati. pa delovno dobo jim podaljšat do 80 leta. šele oni so pravi zločinci in je prav da imajo mučno službo, še več mu k si zaslužijo prokleti smrdljivi zabiti policisti in policistke, ki so pa še večje glupače. zato pa tudi je toliko vicov na njihov račun, ker enostavno vse drži tako kot za blondinke. sicer pa normalen človek itak ne gre za policista, to že vse pove.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      07.11.2022 ob 13:54 WendyDesousa gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      07.11.2022 ob 17:26 KatieCherry gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐓𝐨𝐩𝐜𝐢𝐭𝐲𝐩𝐚𝐲.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      07.11.2022 ob 17:33 gost

      Voliti Logarja pa je isto kot da bi volil Janeza Janšo.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      07.11.2022 ob 17:50 gost

      Ne vem kaj je z njima narobe .Jaz ne vidim nič , vidim pa kako pogoltna je ta vlada .Vse več državljanov na pragu revščine .To pa res drži , le slep si ali pa ne želiš priznati ,ker so tvoji levojaji bizgeci !!! 17:33

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.