https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Od danes na motornih vozilih obvezna zimska oprema

15.11.2022 ob 6:05  

Po 15. novembru bodo policisti, ko v veljavo stopi obvezna zimska oprema za vsa motorna vozila, to intenzivno preverjali. Ta je za motorna in priklopna vozila v cestnem prometu po zakonu obvezna vse do 15. marca, pa tudi v zimskih razmerah. Če zimskih pnevmatik še ne boste zamenjali takoj, morate imeti v prtljažniku snežne verige, drugače vas čaka globa v višini 40 evrov. 

Po zakonu je zimska oprema na motornih vozilih obvezna med 15. novembrom in 15. marcem oziroma v zimskih razmerah. Pravilnik določa zimske pnevmatike na vseh kolesih ali poletne pnevmatike, če ima vozilo v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa. Vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kilogramov, morajo v opremi imeti še lopato.

Izjema tem pravilom so priobalna območja Slovenije, kjer pa mora biti v tem času profil letnih pnevmatik globok vsaj tri milimetre. Tudi drugod profil na zimskih pnevmatikah ne sme biti manjši od treh milimetrov, saj jih v nasprotnem zakonodaja pojmuje kot letne.

Kakšne so globe?

Višji samostojni policijski inšpektor Matjaž Leskovar je za STA napovedal, da bodo policisti s 16. novembrom intenzivno preverjali, ali imajo vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo. V primeru, da je voznik nima, je predpisana globa 40 evrov. Če boste zaradi prekrška onemogočali promet, vas čaka globa 500 evrov in pet kazenskih točk. Za neočiščen avtomobil pa vas lahko doleti kazen v višini 200 evrov. Za pravne osebe še več. 

Lani so policisti zabeležili približno tisoč kršitev, vendar ob tem opažajo, da se vozniki v splošnem zavedajo, da je zimsko opremo treba imeti, je dodal.

Ustrezne pnevmatike so ključnega pomena za varno vožnjo, saj so edini stični del vozila z voziščem. Ob nižjih temperaturah pa samo zimske pnevmatike na vseh kolesih omogočajo uspešno speljevanje in pospeševanje, učinkovito zaviranje, nespremenjeno smer zaviranja in varno vožnjo skozi ovinke, so našteli pri agenciji.

Pnevmatike morajo biti pravilno napolnjene, saj bodo le tako imele najboljši mogoči oprijem z voziščem, tlak je treba preveriti vsaj enkrat mesečno. Ker je na mokrem, zasneženem ali poledenelem cestišču zavorna pot daljša, je priporočljivo povečati varnostno razdaljo.

Ker je menjava gum na vsaki dve leti za marsikoga prehud finančni zalogaj, je modro upoštevati priporočilo, da se gume menja na največ vsakih pet let, seveda pa je njihovo stanje odvisno od mnogo dejavnikov, predvsem od načina vožnje in prevožene kilometrine.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.11.2022 ob 6:59 AAAAAAAAAAAAAAAAA gost

      Zdaj do pa eni pravli ka je blesavi zakon ka moremo z 15tin novembron meti zimske gume. Načeloma se strinjan samo zakon je zaradi butalcov keri mislijo ka so pametni keri se v najvejkšon sneženji vozijo z letnimi pa povzročajo nesreče pa zastoje. Čibi biu narod normalen bi lejko bilou tak ka bi v snežnih razmerah mogo meti zimske. Samo narod je pa tak ka mijsli vej pa znankar nede snežijlo te pa kao snejg preseneti.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.11.2022 ob 7:49 gost

      Menjaš gume če imaš denar. Kajti menjava gum je piši riši strošek 4 gume menjava 300 do 400 everckov.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.11.2022 ob 10:16 AAAAAAAAAAAAAAAAAA gost

        Či so gume hin jih moreš zamenjati, nišče ne pravi ka moreš najdrakše gor dati. Či nemaš za gumije pa ne mej avto.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.11.2022 ob 9:21 gost

      AAAAAAAAAAAA ŽIVI POLOM SI Z TVOJIMI NZAPISI ! HRASTOVEC AMEN !!!!!!!!!!! 8:15

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.11.2022 ob 10:03 AAAAAAAAAAAAAAAAAA gost

      Ja tebi se pridružinv hrastovci.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.11.2022 ob 10:08 Janči gost

      Zimske gume pri +15. 🙃

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.11.2022 ob 17:15 Ellenurner gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.