https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Evropski dan enakega plačila

15.11.2022 ob 13:50  

Letos obeležujemo evropski dan enakega plačila 15. novembra.

Dan enakega plačila simbolično predstavlja tisti dan v letu, od katerega dalje Evropejke zaradi plačne neenakosti med spoloma prenehajo prejemati plačilo za svoje delo v primerjavi z moškimi. Kdaj ga obeležujemo, je odvisno od tega, kolikšna je po zadnjih podatkih povprečna razlika v urnem plačilu med ženskami in moškimi v Evropi Uniji.

Z evropskim dnevom enakega plačila Evropska komisija opozarja, da delavke v Evropi še vedno v povprečju zaslužijo manj kot njihovi moški kolegi. Podatki kažejo, da ženske v Evropski uniji v povprečju zaslužijo 13 odstotkov (v Sloveniji 3,1 odstotka) manj kot moški. To pomeni skoraj dve mesečni plači manj. V Sloveniji je najvišja plačna vrzel med spoloma v prid moškim na področju finančne in zavarovalniške dejavnosti ter na področju zdravstva in socialne varnosti.

Dejavniki, ki vplivajo na razliko v plačilu med spoloma, so različni: odgovornost za oskrbo in nego nosijo predvsem ženske, ki posledično pogosteje delajo s krajšim delovnim časom; ženske so pogosto zaposlene v sektorjih, kjer so plače nižje ter delajo na slabše plačanih delovnih mestih znotraj sektorjev; soočajo se s problemom steklenega stropa in so za opravljanje enakega dela ali dela enake vrednosti plačane manj kot moški. Vse to se posredno odraža tudi pri pokojninah žensk, ki so v povprečju nižje od pokojnin moških, so sporočili iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. 

FOTO: Pixabay.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.11.2022 ob 14:15 Karel K. gost

      Slovenija je spet najboljša!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.11.2022 ob 17:47 Gustavo Sanders gost

        Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem…>>> 𝐰𝐰𝐰.𝐋𝐢𝐯𝐞𝐉𝐨𝐛𝟐𝟒𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.11.2022 ob 14:33 Janči gost

      Če mi pa kaj pritisk dvigne, je to ta namišljena neenakost. Plača je za delovno mesto, neoziraje na spol. Učiteljica je plačana kot učitelj, zdravnica kot zdravnik, trgovka kot trgovec ... Razlike so, če primerjamo plačo moškega direktorja in ženske čistilke. A tudi direktorice in ministrice zaslužijo več kot delavci v proizvodnji. Te "analize" so primerjava jabolk in hrušk. So pa ženske zaradi nege otrok več na bolniški in opravijo manj nadur, kar lahko prinese razliko. A tudi če je moški na bolniški, dobi manj kot ženska, ki ni v staležu, in ne more zahtevati enake plače. Leta in leta so bile ženske v prednosti pri pokojnini, 35 let proti 40, odmerni odstotek 63 + otroci, moški 57 + 0 za otroke. Porodniška se šteje v delovno dobo, vojaščina, ki je bila obvezna, ne. Dovolj. Mene ne boste prepričali, v Sloveniji plačne neenakosti žensk ni. Doma pa si mora vsaka izboriti pravično porazdelitev bremen pri otrocih in gospodinjstvu.

      21 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.11.2022 ob 15:17 Idiotizem gost

      plačan si toliko kolikor si dober, ne moremo pa biti vsi enako plačano, tudi znotraj posameznih spolnih skupin samo zaradi tega ker bi tako naj bilo pravično, saj nismo vsi enako storilni, bedarija brez primere . Ali pa denimo šport, Mike Tysona je gledalo milijone ljudi, med tem ko najboljše boksarke ne gleda 100.000 ljudi, bolj ko si zaminiv za trg več plačila dobiš .

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.11.2022 ob 15:29 Karel K. gost

      Zagotovo so na svetu države, kjer to razslojevanje moški-ženska velja. Tu gre za plačilo moškega in ženske, če opravljata isto delo na delovnem mestu in to delo opravljata enako kvalitetno in proizvedeta isto število izdelkov. Če je kvaliteta ista, število proizvodov pa manjše, v škodo ženske, potem ženbska ne more imeti isto plačo kot moški. Tudi med moškimi obstaja ta razlika v plači, če je razlika v številu proizvedenih izdelkov.. Ta problem razvijajo tudi v drugih zahodnih državah, da se baje to dogaja. To se je dogajalo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko smo zaradi slabe titove politike morali iti s trebuhom za kruhom v zahodni gnili kapitalizem, ko so to titoisti razlagali. Domačini so imelivišje plače za isto opravljeno delo. To je pač bilo tedaj na račun cenejše delovne sile iz Slovenije. To je sistem kateri še danes velja, da zahodnjaki selijo proizvodnjo tja kjer je cenejša delovna sila, tedaj pa so uvažali cenejšo delovno silo iz Titove Jugoslavije.

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.11.2022 ob 16:28 Jože gost

      Golob želi v celoti ukopirati z svojo G. S celo državo , le tako bo kot večina lahko prepovedal določene stvari ,,,,,, uvedel nove zakone , si docela podredil policijo , sodstvo , medije imel nadzor si omogočil osebno razpolago državnega proračuna . Želi si postati diktator in z vašo pomočjo bo to dosegel . Z represijo , ki jo že ureja bo prišel do županovanja nasprotnikov svojih ljudi in izrinil iz občin slehernega nasprotnika njegovi G.S .Upam ,da se zavedate vsi tisti ,ki ga podpirate in nimate z njim nobene povezave , kaj ste s tem naredili .Ko se boste tega zavedali , da ste sami sebi pljunili v skledo ,si boste J.J še kako želeli . Pa srečno na lokalnih volitvah !!!

      20 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.11.2022 ob 17:11 Ellenurner gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.11.2022 ob 0:10 eva gost

      Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię Od tego zacząłem------------------------------------------->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐑𝐢𝐜𝐡𝐀𝐩𝐩𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.