https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: V soboški galeriji na ogled razstava »Razbita površina« Marjana Gumilarja

Galerija Murska Sobota, 19.11.2022 ob 18:00  

V Galeriji Murska Sobota je v četrtek, 17. novembra, potekala novinarska konferenca pred odprtjem razstave z naslovom „Razbita površina“, akademskega slikarja Marjana Gumilarja.

Pred odprtjem razstave so v avli Galerije Murska Sobota pripravili novinarsko konferenco. Na njej sta sodelovala akademski slikar Marjan Gumilar ter Irma Brodnjak Firbas, višja kustodinja v Galeriji Murska Sobota.

Irma Brodnjak Firbas pove, da je ime Marjan Gumilar zelo znano in cenjeno ime v slovenski likovni umetnosti, ki ga na ustvarjalni poti spremljajo že skoraj štiri desetletja.  Od leta 2007 je tudi profesor slikanja in risanja na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Pričujoča razstava je njegova tretja samostojna razstava v Galeriji Murska Sobota.  Od njegove zadnje samostojne razstave v murskosoboški galeriji je minilo trinajst let.

Doda, da jedro tokratnega razstavnega koncepta predstavlja najnovejši, izključno slikarski cikel, ki je nastal v zadnjih treh letih, ki ga je močno zaznamovala pandemija koronavirusa, ko so lahko umetniki preživljali več časa v svojih ateljejih. Vendar pri tem omeni, da ta cikel še vedno nastaja in ni še zaokrožena celota. Razstava po besedah kustosinje ponuja mojstrsko sintezo tistega, kar je umetnik že ustvaril, tistega, kar ustvarja danes, in tudi zametke tistega, kar bo ustvaril v prihodnosti. 

Kustodinja je med drugim v razstavnem katalogu zapisala: "Njegov slikarski izraz se umešča v prostor med abstrakcijo in figuraliko, med katerima sproščeno prehaja. Umetniku bolj kot družbenokritični realizem, pogosto manifestiran skozi nove medije, instalacije in performanse, predstavlja izziv iskanje senzibilnosti in sublimnega v izvirni slikarski govorici.“

Marjan Gumilar pa pove, da je počaščen, da lahko razstavlja v Galeriji Murska Sobota. Nato pa doda, da zelo ne rad govori o svojih delih, saj se slike ne berejo, slike se gledajo. Glede naslova razstave pa pove, da nosi dva pomena. Prvi je povsem fizični, vizualni karakter same slike. Drugi pomen se bolj nanaša na likovnoteoretski del. Kako razbiti modernistično sliko, kako na praznem platnu povedati samo tisto, kar bi rad povedal s sliko, pozabiti pa na vse drugo. Pri tem pa poudari, da umetnik nikoli ni postavljen pred prazno platno. Slikarsko platno nikoli ni nedolžno, saj vsak umetnik že nosi v sebi neko zgodovino, zamisli in spomine.

Razstava bo na ogled v Galeriji Murska Sobota do 18. januarja 2023.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.