https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

(FOTO) Lobnikar: Otroci so naše največje bogastvo, zato z njimi tako tudi ravnajmo

25.11.2022 ob 6:00  

Center za socialno delo Pomurje, Policijska uprava Murska Sobota in Mestna občina Murska Sobota so v Gledališču Park v Murski Soboti organizirali že 5. strokovni posvet tokrat na temo »Nasilje v družini - kako zaščititi otroka«. Posveta se je udeležil tudi državni sekretar Branko Lobnikar.

Center za socialno delo Pomurje in Policijska uprava Murska Sobota velik poudarek dajeta preventivnemu delovanju na področju preprečevanja nasilja v družini. Vsako leto tradicionalno v mesecu novembru ob mednarodnih dnevih boja proti nasilju nad ženskami in deklicami organizirata strokovni posvet, katerega letošnja osrednja tema so otroci in kako jih učinkovito zaščititi pred nasiljem. 

Letošnji strokovni posvet je pod okriljem organizatorjev pripravila Skupina za preprečevanje nasilja v družini za Pomurje. Namen strokovnega posveta je krepitev medsebojnega sodelovanja med predstavniki pristojnih služb zaradi vse bolj pereče problematike nasilja v družini in izzivov, s katerimi se srečujemo v zadnjem obdobju. 

Nasilje v družini je družben problem, zato je pomembno, da ga kot vseprisoten, kulturno pogojen problem tudi ustrezno naslovimo. Ne le pristojne institucije, ki morajo pri zaznavi nasilja v družini, še posebej takrat, ko so žrtve najranljivejši v družini – otroci, primerno in učinkovito reagirati, nujno je, da nasilje v družini in v intimnopartnerskih odnosih naslovimo širše.

"Družina je tam, kjer se življenje začne in ljubezen nikoli ne konča. Pa imamo v naši družbi takšne družine? Ja, imamo jih. Vendar imamo, na drugi strani tudi takšne, kjer je prisotno nasilje. To nasilje je največkrat prikrito. V teh družinah so tudi otroci, ki so priča temu nasilju, zato so tudi žrtve tega nasilja. Te otroke je potrebno zaščititi. Nasilje kakršno koli je, je nedopustno, predvsem pa nasilje nad otroki. Nikoli in nikdar ga noben otrok ne bi smel v svojem življenju doživeti," je zbrane med drugimi nagovorila Bernardka Ružič.

V družinah, kjer se odvija nasilje v družini, so zelo pogosto prisotni tudi otroci, ki jih prevečkrat spregledamo kot žrtve in se zadovoljimo z navedbami, da storilec do otrok ni bil nasilen, da otroci niso bili navzoči ob nasilju, da so spali. Zakonska osnova, ki jo imamo v Sloveniji, jasno določa, da je otrok žrtev nasilja v družini tudi, če je zgolj prisoten ob nasilju.

"Vsak otrok mora imeti lepo in varno otroštvo. Biti otrok ne bi smelo biti boleče, pa vendar pogosto ni tako. Tudi na SCD Pomurje ugotavljamo, da je nasilja nad otroki vedno več. Dogaja se dejansko vsepovsod. Ker so otroci najšibkejši člen naše družbe, jih moramo ščititi in zaščititi pred vsemi oblikami nasilja," je povedala direktorica Centra za socialno delo (CSD) Pomurje Sandra Babič.

Za preprečevanje in odkrivanje nasilja v družini je potreben večdeležniški pristop, zlasti pa je pomemben prvi odziv prvih posredovalcev, ki morajo biti tudi ustrezno strokovno usposobljeni.

"V povprečju v Pomurju na letni ravni, v obdobju zadnjih petih let, obravnavamo čez 90 kaznivih dejanj nasilja v družini in približno 700 prekrškov z elementi nasilja. Zavedati se moramo, da je za vsako tako številko saj ena žrtev. Vedati moramo, da nasilno vedenje povzroča stisko in trpljenje. Za nasilje ni opravičila in veljati mora ničelna toleranca. Nasilje je kot rak v naši družbi, se pojavi, ko si najmanj mislimo. Posledice pa so nepredvidljive, hude in tragične," poudari direktor Policijske uprave Murska Sobota Damir Ivančić.

Pomembni koraki v smer zaščite otrok so že narejeni. Eden od njih je prav zagotovo ustanovitev hiše za otroke, ki bo v prvi vrsti skrbela za ustrezno obravnavo otrok na način, da bo zagotovila celosten, strokoven in celovit pristop do otroka žrtve in priče kaznivih dejanj. V povezavi s hišo za otroke je v naš prostor prišel tudi forenzični intervju, ki ga bodo izvajali posebej usposobljeni strokovnjaki iz vrst policije. 

»Otroci so naše največje bogastvo, zato z njimi tako tudi ravnajmo. Bodimo njihov glas in storimo vse, da so in ostanejo varni. Tudi zaradi tega je vsaka policijska postaja varna točka, kamor se otroci lahko zatečejo v primeru težav,« je dejal državni sekretar Branko Lobnikar.

Več fotografij v spodnji galeriji … 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.11.2022 ob 7:08 gost

      Kje pa je Princ Za otroke gre ?

      4 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.11.2022 ob 7:26 gost

      ružečova bou tude pri Mešiči podžupanja, san čiu!

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.11.2022 ob 7:52 gost

      Zdaj ko jih je 2 leti maltretira prejšnja vlada Janeza Janše njim ukradla 2 leti življenja mladostnega. Zdaj naj to njihovo mentalno stanje popravljajo drugi ki niso zato krivi. Ampak sreča da niso ostali na vladi desni debili keri so jih prvi v zgodovini 30 letni Sloveniji dali na sodišče ker so ahtevali svojo pravico do izobraževanja. Res so z njimi svinjsko ravnali prejšnja vlada Janeza Janše in podporniki desnega pola nova Slovenija, DeSUS , smc, Jelinčič keri so pa zaradi podpore Janezu Janšai zdaj na smetišču parlamentarne zgodovine.

      8 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.11.2022 ob 8:14 gost

        prejšnja vlada je nej ravnala nikaj drugače, kak vse druge vropske države, samo to tvoja prazna glava, kero levaki izkoriščajo za širjenje sovraštva, pač nemre razmiti

        13 8 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.11.2022 ob 9:41 BEDA gost

      Poglejte si včarajšno TARČO , kjer se vidi kakšni bleferji in nesposobneei je volilo 400,000 opranoglavcev . Mesečnik bo gradil stanovanje po 7eur / m 2 ,,,,,Klokačovnikova ni sposobna komunikacije ,,, una prekla ,,, iz pravosodja ni vredna se spomnit imena , se pa sklicuje na samega presvetlega sončnega kralja na njegove neverjetne managerske sposobnosti . Take sposobnosti , da nas je iz 2 . mesta po gospodarstvu uspešnost EU spravil na predzadnje mesto ......Polom !!!

      14 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.11.2022 ob 10:58 gost gost

        vupan ka še JJ na referendumi pušne in de mu to jasen znak da ga ljudje več nočejo in ka še ma telko pameti in se poslovi, vam - njegovim ovcam pa de nehal prati možgane.

        6 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.11.2022 ob 12:55 BEDA&NAPUH gost

        Če bo večina na teh referendumih Za, potem ljudje pač hočejo tajkunske voditelje, medijsko enoumje, visoke cene, visoko inflacijo, pomanjkanje energije, nizke plače in pokojnine, visoke davke, višje socialne pomoči in milijone za migrante. In zaradi njihove nore glave bo trpel skoraj ves narod. Ostane mi 3x PROTI, a ne vem, če bo dovolj, ker so na drugi strani fanatiki.

        4 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.11.2022 ob 13:17 gost gost

        "BEDA" ..... moreš se malo pozanimati zakoj se ide na teh referendumih nej samo prazno slamo mlatiti,poglobi se malo v to zakoj se ide. Začni premišlavati s svojo glavo, nej pa zdaj ka se JJ odločo neka na referendum dati ka se ga včasi podpre. Lehko recimo samo eno stvar obkrožiš (za ali proti), lahko eno za in eno proti, saj pa noben ne reče da so vse stvari dobre oz. slabe.

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.11.2022 ob 22:16 gost

        Ubogi reveži desničarski. Drugo so nej gučali kak so se drli in govorili eden čez druge. Janči jih je poslal da nagajajo.

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.11.2022 ob 9:47 gost

      Naivnost in neumnost za seboj po volitvah vedno potegneta zelo drago plesno posledico .

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.11.2022 ob 11:58 Desna motika gost

      Pa pustite,naj Svoboda tera svoje Ne vem kaj se vsi z SDS in Janšo ukvarjate...Keri ste želeli to Svobodo in stranke okoli njih se zdaj veselite in plešite.... Rezultat pa, upam,da v dobro Slovenije, bo viden za pet let..... Me pa bolj skrbi,da se ta CSD nekaj kurči, v tej smeri pa bolj malo naredi, s tem se raje ukvarjajte,pa to grajajte....aja za to je po vaše spet SDS oz JJ kriv,ki je bil slabi dve leti na Vladi.... fajn je imeti grešnega kozla.... CSD nasploh in socialna politika pa tako slabo funkcionira že desetletja, malo si poglej kake šeme so tu notri in te bi se naj šle socialne politike..... pa tudi če bo pač svoboda tu red naredila, pa res dam kapo dol.....

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.11.2022 ob 16:43 gost

      Včeraj na tarči največji zagovornik,,,, kao za otroke gre,,,, debil Primc z odprto zadrgo preveznež. Niti sebe ni sposoben urediti kamoli da bi se tak debil v imenu otrok priplazi v kako pomebno vodilno mesto. Ker v imenu otrok samo za svojo rit gobca z odprto zadrgo drugič z raspasano srajco in blek na ekranu itd. Res samo trot zabito preverzni.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.11.2022 ob 19:25 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Gost,tak.....da ga vidiš neopranega ,pa njegovo deco zanemarjeno,babo nagravžnastu, vö Lublani .. j.....moraš it na vodko ,da koga ne uplejneš ,makar Grimgotlina ,madžistra blesuvoga......brez lás.....SDS (samo debil sem).....

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      25.11.2022 ob 16:45 gost

      Referendum je že odločeni z 48 procentno,,, ZA,,, IN,,, 34 procente,,, PROTI. AMEN.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      25.11.2022 ob 20:51 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      A ta Lobnikar ni neke sorte.........Lendavčar novokomponirani.......pa diplome je podeljeval na varnostnih .....študentkam mladim.....Sem komunist,sam to mi ne gre v moralo.....bom spil vodko ....

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      26.11.2022 ob 18:00 HelenLittle gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      02.12.2022 ob 20:52 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Ta Lobnikar nikoli ne bo pri nas kajkoli,ni morale izkoriščati svojo pozicijo ,se spravljali na naivnico-e,pa ta to ni,je nedolžno preračunljiva.......aroganca je tudi tu.....razumi kdor razume ....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.