https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Pomursko akademsko znanstvena unija obeležila 20. obletnico delovanja

Murska Sobota, 29.11.2022 ob 17:00  

Ob 20. obletnici delovanja Pomurske akademsko znanstvene unije (PAZU) je v Murski Soboti potekala slavnostna akademija. 

PAZU združuje 181 članic in članov. Do sedaj je na konferencah 118 članov izvedlo 562 predavanj, skupaj je bilo objavljenih 264 prispevkov.

Predsednik PAZU pomurski akademik Mitja Slavinec se je zahvalil za njihov neprecenljiv prispevek k razvoju in ugledu naše regije s svojim znanstvenim ali umetniškim delovanjem. "To je mali prispevek k zakladnici znanja," poudari Slavinec, ki obenem doda, da je vloga akademij v povezovanju in podpori.

Znanstvena konferenca Združenja PAZU, ki je osrednji dogodek Pomurske akademije, je že vrsto let najpomembnejši znanstveno raziskovalni dogodek v širši regiji. Ni pa edini, saj bo ZPAZU na bolj institucionalnih temeljih nadaljeval bogato tradicijo dosedanjega Združenja PAZU.

Slavnostne akademije so se med drugim udeležili številni pomurski akademiki in ugledni gosti, med njimi minister in nekdanji murskosoboški župan Aleksander Jevšek, predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca in pomurski poslanec Jožef Horvat.

"Le deset let ste mlajši od Republike Slovenije, ampak uspelo vam je nekaj, kar Republiki Sloveniji še ni: Združili ste se," poudari predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, ki v nadaljevanju izpostavi, da biti velik v našem narodu, ni lahko. "Ker smo kritično do sebe in še bolj kritični do drugih. Žal prepogosto spregledujemo tiste, katerih misli in dela segajo po zvezdah. Visoko nad obzorjem, ki ločuje povprečnost od vrhunskosti. Škoda, da so mnogi kreativni misteci in ustvarjalci primorani zapustiti državo, ker bi tu ostali prezrti in neuveljavljeni. PAZU vidim kot enega izmed zametkov, iz katerih se bo v prihodnosti razvilo novo, vezno tkivo razdeljene slovenske družbe," pove Kovšca.

"Veseli me, da ima PAZU po dveh desetletjih delovanja visok ugled v javnosti in širši družbeni pomen. Je generator razvojnih idej in hkrati tudi gonilna sila, ki bo zagotovila njihovo realizacijo. Pomurje je regija, ki je dala številne akademike. Mnogi živijo v Ljubljani, številni so uspeli v svetu. A jih bom kot minister in bivši župan Murske Sobote prosil za pomoč, ko bo šlo za Pomurje. Naš cilj je, da s svojim znanjem in delom pripomoremo k napredku Pomurja," pove minister Jevšek.

Podžupanja Mestne občine Murska Sobota Bernardka Ružič je čestitala ob okroglem jubileju in jim zagotovila podporo občine tudi v prihodnje. Ob tej priložnosti je podelila priznanje, ki jo je v imenu PAZU-ja sprejel Mitja Slavinec.

Ob jubileju so priznanja prejeli vidni pomurski akademiki in posamezniki, častni član PAZU-ja pa je postal pomurski akademik Igor Emri.

Podeljenih je bilo 20 priznanj:

pom. akad. dr. Janez Malačič Za dolgoletno aktivno delo in udeležbo na vseh 20. konferencah PAZU.
pom. akad. dr. Jože Nemec Za dolgoletno aktivno delo v organih PAZU in krepitev filatelističnih aktivnosti.
pom. akad. dr. Zdenka Čebašek Travnik Za dolgoletno aktivno delo v organih PAZU in redno udeležbo na konferencah.
pom. akad. Evgen Car Za aktivno delo v PAZU in krepitev publicistične dejavnosti.
pom. akad. dr. Andrej Hozjan Za dolgoletno aktivno delo v organih PAZU, še posebej v uredništvu Pregleda zgodovine Prekmurja.
pom. akad. dr. Etelka Korpič Horvat Za dolgoletno aktivno delo v organih PAZU in za krepitev ugleda PAZU.
pom. akad. dr. Florian Margan Za dolgoletno aktivno delo v organih PAZU in mednarodno promocijo.
pom. akad. dr. Zvonko Jagličič Za dolgoletno aktivno delo v organih PAZU in krepitev raziskovalne dejavnosti.
pom. akad. dr. Romana Karas Za dolgoletno aktivno delo v organih PAZU in sodelovanje pri organizaciji aktivnosti PAZU.
pom. akad. dr. Rebeka Rudolf Za dolgoletno aktivno delo v organih PAZU in krepitev raziskovalnega ugleda PAZU.
pom. akad. dr. Darja Senčur Peček Za dolgoletno aktivno delo pri vodenju PAZU in krepitev publicistične dejavnosti PAZU.
pom. akad. dr. Renato Lukač Za dolgoletno aktivno delo pri vodenju PAZU in organizacijo aktivnosti PAZU.
pom. akad. dr. Mitja Lainščak Za dolgoletno aktivno delo pri vodenju PAZU in krepitev raziskovalnega ugleda.
pom. akad. dr. Milan Svetec Za dolgoletno aktivno delo pri vodenju PAZU in krepitev publicistične dejavnosti.
Alma Mater Europaea Za aktivno podporo in ustvarjanje akademskega okolja v Pomurju.
TV IDEA – osrednja pomurska televizija Za dolgoletno aktivno podporo delovanju in prispevek za širšo prepoznavnost PAZU.
Zveza za tehnično kulturo Slovenije – ZOTKS Za dolgoletno aktivno podporo delovanju in pomemben prispevek ob ustanovitvi PAZU.
Mestna občina Murska Sobota – MOMS Za dolgoletno aktivno podporo delovanja PAZU.
akad. pom. akad. dr. Boštjan Žekš Redni član PAZU
akad. pom. akad. dr. Igor Emri Častni član PAZU

Več fotografij v spodnji galeriji … 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.